Üç sınır kapısı var ama ticaret yasak

HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik, Iğdır’ın Ermenistan, Azerbaycan ve İran’la sınırı olmasına rağmen tüm sınır kapılarının kapalı olduğunu ve sınır ticaretinin yasaklandığını söyledi.

AKP-MHP iktidarının sebep olduğu ekonomik kriz ve Iğdır Valisi’nin sınır kapısındaki uygulamaları, halkı ticaret yapamaz hale getirdi.

Iğdır kenti Ermenistan, Nahçıvan ve İran’a komşu olmasına rağmen, sınır ticareti yapmak yasak durumda. Ermenistan’a açılan Alican Sınır Kapısı’na uzaklığı 20 kilometre. Iğdır-Ermenistan arasındaki sınır kapısı 1993’ten beri kapalı. İran ve Iğdır arasındaki Boralan Sınır Kapısı da kapalı. Türkiye ile Nahçıvan arasında açılan Dilucu Sınır Kapısı’da ise ürünlerin kapsamının daraltılması, bazı ürünler için kota konulması, ticaret yapanlara kesilen ağır cezalar ve Iğdır Valisi’nin keyfi tutumundan dolayı ticaret yapılamaz halde.

BİLİNÇLİ OLARAK KAPALI TUTULUYOR

HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik, Iğdır’ın Ermenistan, Azerbaycan ve İran’la sınırı olmasına rağmen tüm sınır kapılarının kapalı olduğunu ve halkın sınır ticaretinin yapılması yasaklandığını söyledi. Iğdır’ın 200 bine yakın nüfusun çoğunluğunun gençlerden oluştuğunu belirten Eksik, “Üç ülke ile sınır kapıları var. Böyle jeopolitik olarak önemli bir noktadaki ilde insanların ticaret yapmaları, gelişmeleri ve ekonomik anlamda sıkıntı yaşamamaları gerekir ama maalesef bu iktidar döneminde bilinçli olarak sınır kapıları kapalı tutuldu ya da ticaret yapılmasına izin verilmedi” dedi.

EN BÜYÜK ENGEL IĞDIR VALİSİ

Iğdır ile Nahçıvan arasında bulunan Dilucu Sınır Kapısı’nın açık olmasın rağmen fiilen kapalı gibi durduğunu kaydeden diyen Eksik, “Iğdır Valisi orada ticaret yapılmaması için elinde geleni yapıyor. Bu sıkıntılardan dolayı Iğdır’da binlerce insan TIR’ını, kamyonunu satmak zorunda kaldı. Sınır kapısında kesilen cezalardan dolayı birçok vatandaşımız iflas etti. Zaten esnaf ve nakliyat şirketlerimiz iş yapamaz halde. Bir de Iğdır Valisi’nin yarattığı sıkıntılar üstüne eklenince birçok firma, iflas bayrağını çekti, araçlarını satmak zorunda kaldı” şeklinde konuştu.

AŞSIZ VE EKMEKSİZ BIRAKMAK İSTİYOR

Hükümetin sebep olduğu ekonomik kriz ve Iğdır Valisi’nin sınır kapısındaki uygulamaları neticesinde halkın ticaret yapamaz hale geldiğini dile getiren Eksik, şöyle devam etti: “Bu içler açısı bir durum. Binlerce insan işsiz, ekmeksiz kaldı. Kapılar kapalı tutularak insanlarımızın aşsız, ekmeksiz kalmasına sebep oluyor. Böylece aslında göç de teşvik ediliyor.”