ABD’nin Kerkük planının ilk adımı atıldı!

ABD, Kerkük için adımlarını hızlandırdı. Sürece ilişkin görüşme ve toplantılar düzenleniyor, bazı kararlar alınıyor. 

ABD, Kerkük için öngördüğü çözüm adına yaptığı planlamada adımlarını hızlandırdı.

Planın parçalarından biri olan, Kerkük’ün güvenliğinin Irak Terörle Mücadele Gücünden Özel Kuvvetler tarafından devralınmasına başlandı. Plana karşı olanlar ise çeşitli açıklamalarla planın uygulanması önünde engel teşkil etmeye çalışıyor. 

ABD, BAĞDAT'TA TOPLANTI YAPTI

Geçtiğimiz hafta ABD, Bağdat Büyükelçiliği'nde Kerkük sorununa çözüm bulmak ve İran ve Türkiye’nin oradaki etkinliğini kırmak için tüm bileşenlerin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Kerkük’teki sorunun çözümü için bir plan sunuldu. ABD’nin taraflara sunduğu plana göre, Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri şehir merkezinden çıkacak, şehir merkezinde güvenliği federal polis sağlayacak. Irak’a bağlı Özel Kuvvetler ve Başur’un özel güçleri ile ABD’nin içinde yer alacağı bir harekat odası ve operasyon merkezi kurulacak ve bu merkez Q1’de üslenecek. Kerkük çevresinin güvenliği ise Irak ordusu ile peşmerge güçleri tarafından sağlanacaktı. ABD’nin sunduğu bu plana ITC temsilcisi Hasan Turan karşı çıkmıştı. ABD’li yetkililer, Turan’a "Peşmerge güçleri Irak ordusunun resmi bir parçasıdır" şeklinde cevap vererek itirazını reddetti. 

İLK ADIM ÖZEL KUVVETLERİN KENTE GİRMESİ OLDU

ABD’nin gerçkeleştirdiği planın ilk adımı, Irak 61. Tugaya bağlı Özel Kuvvetlere ait birimlerin kente girmesi oldu. 

Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Güvenlik Medyası Merkezi tarafından 23 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada, Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Adil Abdulmehdi'nin kararıyla Kerkük'te güvenliği 61.Tugay Özel Kuvvetler biriminin Terörle Mücadele Gücü'nden devralacağı duyurulmuştu.

Terörle Mücadele Polis Gücü 2'nci Tümen Komutanlığı Basın Sorumlusu Muntazar es-Saidi tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kerkük kent merkezinin güvenliğini sağlayacak 61'inci Tugay Özel Kuvvetler birimi çok sayıda askeri ve lojistik malzeme ile kente girmeye başladı.”

Kente giriş yapan birimler, Terörle Mücadele Polis Gücü birimlerinin mevcut karargahlarına yerleşti.

Açıklamada, Özel Kuvvetler biriminin Şubat ayının sonuna doğru kentin güvenliğini tam olarak sağlamaya başlayacağı kaydedildi.

Haydar Abadi tarafından geçici vali olarak Kerkük’e atanan Rakan Cuburi, kentte güvenlikten sorumlu askeri gücün değişimine Bağdat hükümetinin kendisiyle istişare yapmadan karar verdiğini söyleyerek, plana karşı olduğunu dolaylı bir biçimde açıklamaya çalıştı. 

ITC KİRLİ PLANLAR PEŞİNDE

ABD Bağdat Büyükelçiliği'nde ABD’li yetkililerin bileşenlerle yaptığı toplantıda itirazları reddedilen ITC yöneticilerinden Hasan Turan, Irak'ın eski başbakanı Haydar Abadi ile görüşerek uygulamak istedikleri kirli planlarına destek aradı. Görüşmeden sonra Abadi adına yapılan açıklamada, “Kerkük’te hiçbir pazarlığa izin vermeyeceğiz” denildi. 

Haydar Abadi adına yapılan açıklamada, “Kerkük barış içinde bir arada yaşamın şehri olarak kalacak, asayiş ve huzurunu bozacak hiçbir pazarlığa izin vermeyeceğiz” denildi.

Başur ve Iraklı siyasetçiler tarafından, ITC yöneticisi Hasan Turan’ın, gerek ABD’li yetkililerin Bağdat’ta ABD büyükelçiliğinde bileşenlerle yaptığı toplantıda takındığı Kürt karşıtı tutum, gerekse Kerkük için kirli planları adına başlattığı destek arayışları, Kerkük’ü karıştırma, oradaki halkları çatıştırma planları olarak değerlendirildi.