Adıyaman: 14 Temmuz direnişi 15 Ağustos'u yarattı

Adıyaman: Diyarbakır zindanında gösterilen iradeyle birlikte Türk devleti yenilgisini kabul etti. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi’nden sonra 15 Ağustos Atılımı yaşandı.

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi’nin 37’inci yıldönümüne ilişkin konuşan HPG (Hezen Parastina Gel) komutanlarından Şiyar Adıyaman, “Kenan Evren öncülüğünde başlayan darbe süreci; Türkiyeli devrimcilerin harekete geçmesi, Önder Apo’nun örgütü kurması, Hilvan ve Siverek’ te yaşanan direniş süreçlerine denk geldi” dedi.

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişinin ve PKK’nin öncü kadroları, Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz’ı anan Adıyaman şunları söyledi: “Bir kez daha anıları önünde saygıyla eğiliyorum. 14 Temmuz Direnişi’nden önceki sürece bir göz atmak gerekiyor. Kenan Evren öncülüğünde başlayan darbe süreci; Türkiyeli devrimcilerin harekete geçmesi, Önder Apo’nun örgütü kurması, Hilvan ve Siverek direnişi süreçlerine denk geldi. Türkiye’nin çok karışık olduğu süreçlerde, Kürt halkını bitirmek, Kürt halkı şahsında direnen halkaların direnişine son vermek için tüm direnenleri, inşa ettiği Diyarbakır zindanında topladı.”

Zindan gerçekliğinin insanı “terbiye” etme, insanlık ahlakından çıkarma, asimile etme amacıyla inşa edildiğini de dile getiren HPG komutanı Adıyaman, “Zindan gerçekliği, ahlaksızlaştırma ve düşürme amacını taşıyor” dedi.

PKK’nin öncü kadrolarının da o dönemde zindanlarda olduğunu dile getiren Adıyaman, onlara uygulanan işkencelerin, insanlık dışı uygulamaların hepsinin Kürt halkını imha etme, onlar şahsında Kürt halkının gözünü korkutma amacı taşıdığını da söyledi.

“Bir insana uygulanan işkence Türk devletinin karakterini de göstermiştir” diyen Adıyaman kendi halkına bile işkence yapan bir devletten nasıl bir fayda, nasıl bir karar mekanizmasının beklenebileceğini de sordu.

Kürt halkı değil, Kürt kavramına bile tahammül edemeyen bir devletten söz edildiğini vurgulayan Adıyaman şöyle konuştu: “Diyarbakır zindanında gösterilen iradeyle birlikte Türk devleti yenilgisini kabul etti. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi’nden sonra 15 Ağustos Atılımı yaşandı. Bugün, 15 Ağustos’u bütün heybeti ile bir halk olarak kutluyorsak 14 Temmuz’un intikamı anlamını taşıdığı içindir de. 15 Ağustos, Diyarbakır zindanında yapılanların intikamıdır.”

‘KÜRDÜ KÜRDE KIRDIRMAK İSTİYORLAR’

Güney Kürdistan’da oynanan oyunlara da dikkat çeken Adıyaman, “İşkence, kırımlarla Kürt halkı bitmemiştir, bitmez de. TC hala Başurê Kurdistan’da bazı güçlerle işbirliği yapıyor, faşizan saldırılar düzenliyor, işgal ediyor, talan ediyor ve dağlarımıza, yoldaşlarımıza saldırıyor. Başurê Kurdistan halkı en çok acı çeken halklardandır. Enfal katliamıyla, Halepçe ile bitirmek istediler ama Başurê Kurdistan halkı kendi örf ve adetlerine, geleneklerine bağlı bir halktır. Hiçbir zaman soykırımı, katliamları kabul etmemiştir, etmez de. Peşmergeyi kullanarak Kürtlerin birbirini öldürmesini istiyorlar. Peşmerge kıyafetlerini giyerek tepelere saldırıyorlar, bazı tepeleri KDP ile anlaşarak almaya çalışıyorlar. Başurê Kurdistan halkının bunu görmesi gerekiyor. Bunu kabul etmemeler gerekiyor” dedi.

‘KÜRTLER BİRLİK OLMALI’

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişinin iyi okunması gerektiğine de dikkat çeken Adıyaman, şunları söyledi: “Kürtlerin de bir arada olması, birlik olması bu açıdan önemlidir. 14 Temmuz’un yarattığı irade, yarattığı felsefe halkların özgür yaşamasının bir zeminidir. Biz ardılları olarak, peşlerinden yürüyoruz. Halklar da bunu esas alıp özgürce yaşayabilirler. Onlar bize doğru yolu göstermişlerdir.”

‘HESABINI SORACAĞIZ’

KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerîb’in (Helmet) 5 Temmuz günü düzenlenen saldırı ile şehit edilmesine ilişkin de konuşan Adıyaman, “Yoldaşımız, aydın kişiliği, Kürdistan Ulusal Birliği’ne büyük emek ve katkıları olan 25 yıllık devrim fedaisi Helmet arkadaşımızı anıyor, katliamda parmağı olan tüm güçlerden zerresine varana kadar hesabını soracağımızın bilinmesini istiyoruz” dedi.