Ahmet Türk: Halkımız partisine sahip çıkacak

HDP Mardin Büyükşehir Belediye Esbaşkan Adayı Ahmet Türk, Kürt halkının ödediği bedeller ve uğradığı baskılara rağmen inandığı doğrulara oy vereceğini belirterek, “Halkımız kendi partisine sahip çıkacak” dedi.

HDP Mardin Büyükşehir Belediye Esbaşkan Adayı Ahmet Türk, halktaki suskunluğa aldanılmaması gerektiğini belirterek, büyük bir kararlılık olduğunu söyledi. Deneyimli bir siyasetçi olan Türk, 7 Haziran seçimlere benzer bir sonuç beklediğini kaydetti.

'Bizim olanı almaya geliyoruz' sloganıyla yerel seçimlere yüklenen HDP, Mardin ve ilçelerinde de yoğun tempoyla çalışma yürütüyor. İl örgütlerinin önünden hiç ayrılmayan ve giren çıkan herkesi kayıt altına alarak GBT sorgusu yapmalarına, baskı, tehdit, gözaltı ve tutuklamalara rağmen HDP, Mardin’de girmediği sokak bırakmadı. Mardin gibi çok kimlikli bir Kürdistan kentinde HDP'nin eşbaşkan adaylarından biri Kürt siyasetinin deneyimli ismi Ahmet Türk. Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı olan Türk, yerine kayyum atanarak bir süre Elazığ ve Silivri cezaevlerinde rehin tutuldu. Türk, gasp edilen belediyenin eşbaşkanlığına yine aday oldu.

HALK HEP SAHİP ÇIKTI

Kendisiyle Mardinlilerin seçimlere ve partilerine karşı yaklaşımlarını konuştuğumuz Türk, yıllardan beri siyasetin içinde olduğunu ve halkın nabzını iyi bildiğini hatırlattı. İnsanların gözlerine bile baktıklarında o gözlerde nasıl bir anlam olduğunu gördüklerini kaydeden Türk, halkın bugüne kadar demokrasi mücadelesine, partilerine ve özgürlüklere sahip çıktığını vurguladı.

SUSKUNLUK DA KARARLILIK DA VAR

Kürt halkının büyük bedeller ödemesine ve baskı altında olmasına rağmen seçimlerde inandığı doğrulara oy verdiğini söyleyen Türk, şöyle devam etti: "Baskılardan dolayı bir suskunluğun olduğunu söylemek mümkün. Ancak halkta kayyumlara karşı bir kararlılığın olduğunu da belirtmekte fayda var. Her gittiğimiz köyde 'Gelmenize gerek yok. Biz televizyonlardan her şeyi izliyoruz, nasıl bir Kürt düşmanlığının yürütüldüğünü görüyoruz bu konuda hiçbir endişeniz olmasın’ diyorlar. Zaman zaman gittiğimiz köylerde askerlerin köy halkına karşı baskı uyguladıklarını görüyoruz. Her gittiğimiz köyde kaymakamıyla askeriyle gidip oradaki insanları tehdit ettiklerini duyuyoruz. Bazen gideceğimiz yer bilindiğinde bizden önce oraya gidip insanları baskı altına alıyorlar.”

7 HAZİRAN’A BENZER BİR SONUÇ

Kürt halkının AKP-MHP blokunun siyasetinin farkında olduğunu; Kürtleri, devrimci ve demokratları ötekileştirdiğini iye gördüğünü kaydeden Türk, şunları söyledi: “Halk, demokrasiden özgürlüklerden yana tavrını koruyor. Yıllardan beri bu halk büyük bedeller ödedi ve bütün baskılara rağmen her zaman o direngenliğini gösterdi. Bugün de öyle olacak. Ben inanıyorum ki; 7 Haziran 2015'te aldığımız sonuca benzer bir sonucu 31 Mart’ta alacağız. Dediğim gibi; bakmayın bir suskunluk var ama bir kararlılık da var. Halkımız politize olmuş bir halk. Her şeyi çok yakından izliyor. Belki çok fazla Türkçe bilmezler ama gerçekten kimlerin ne söylediğini, nasıl bir siyaset yürütüldüğünü yakından izliyorlar. Bu bakımdan alacağımız sonucun demokrasiye katkı sunacağına inanıyorum. Halkımız kendi partisine, demokrasisine sahip çıkacaktır.”

BELEDİYE BORÇLANDIRILMIŞ DURUMDA

Yerine atanan kayyumun yatırım ve yaptırımlarına ilişkin de konuşan Türk, işlerinin çok zor olduğunu bildiklerini, çünkü kasada 94 milyon civarında parayla gasp edilen belediyenin şimdi büyük bir borç yükü altında olduğunu söyledi. Harcanan paranın karşılığında da bir yatırımın olmadığını insanlar gördüğünü kaydeden Türk, “Belediye bitmiş durumda. İhalelerin tümü 15-20 yıllık borçlandırmayla yapılmış. Çok büyük harcamaların olduğunu görüyoruz. Bir icraat yok. Kızıltepe yoluna birkaç tane deve koymuşlar, demirden şeyler dikmişler. Belediyeyi geri alınca bunların hepsini sökeceğiz" dedi.

BELEDİYELERİ KARAKOLA ÇEVİRMİŞLER

Halkın olan belediyelerin, halkın ihtiyaç ve taleplerinin karşılanması gereken kurumlar olduğunu anımsatan Türk, şöyle konuştu: “İnanın ki bugün bir karakola giderseniz belediyeden daha rahat girersiniz. Belediyeye daha zor girersiniz. Şimdi insanlar bunu da görüyor. Biz halk belediyeciliğini; gidip sorunlarını çözeceği, bizimle tartışabileceği, öneri getirebileceği bir belediyeciliği esas alıyoruz. Bugün bir vatandaş birkaç yerden sorgudan geçip belediyeye girebiliyor. Böyle bir belediye halka ne verecek? Biz halkımız ile bütünleşiyoruz. Halkın içinde rahat rahat dolaşıyoruz. Onlar ise köylerde ve şehirlerde korumalar ve polislerle seçim çalışması yürütüyor.”

HALKIMIZ DEMOKRASİ AŞIĞIDIR

Ötekileştirilen tüm halkların, HDP'yi destekleyeceğini ve partilerinin yanında olacağını belirten Türk, şunları ifade etti: "Uzun yıllardan beridir büyük emekler verilmiş, büyük bedeller ödenmiş. Halkımız gerçekten her zaman demokrasi ve özgürlük talebini dile getirmiştir. Özgürlük ve demokrasi aşığı bir halkımız var. Siz bütün halkların kültürel zenginliğini, kimliğini ötekileştirirseniz veyahut yasaklarsanız elbette ki buna sahip çıkılacaktır. Bu şahsımızla ilgili bir şey değil. Halkımız, özgürlükçü demokrasiyi, barışı savunan bir anlayışın yanında yer alacaktır".

AHMET TÜRK KİMDİR?

Mardin'de 1942’de doğan Türk, lise mezunudur. 1973'te Demokratik Parti'den Mardin Milletvekili olarak seçilen Türk, daha sonra buradan istifa ederek CHP'ye katıldı. 1980’e kadar siyasi hayatına burada devam etti. 12 Eylül darbesi döneminde tutuklanıp Diyarbakır Cezaevi’ne atına Türk, ağır işkencelerden geçti. 1987’de SHP'ye katılan ve milletvekili seçilen Türk, 1989’da Paris'te düzenlenen Kürt konferansına katıldığı gerekçesiyle SHP'den ihraç edildi. 1990'da Halkın Emek Partisi'nin (HEP) kurulmasında öncü oldu. Ayrıca HADEP ve DEHAP yönetiminde çalışmalarda bulundu.

Türk, 2009’da kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kurucularından ve Aysel Tuğluk ile birlikte ilk eşbaşkanı oldu. 2007 Genel Seçimlerinde Bağımsız Mardin Milletvekili olarak seçilen Türk, kurucusu olduğu DTP'nin 2009’da kapatılması üzerine milletvekilliği düştü. 2014’te Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçildi.

Türk hakkında Ocak 2016’da 'silahlı örgüte üye olmak', 'silahlı örgüt propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet' gerekçesiyle 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 17 Kasım 2016'da İçişleri Bakanlığı tarafından yerine kayyum atanarak görevinden alınan Türk, 21 Kasım 2016’da gözaltına alındı. Türk, 24 Kasım 2016’da savcılık sorgusu ardından Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldı ve burada tutuklanarak İstanbul Silivri Hapishanesi'ne gönderildi. 3 Şubat 2017'de sağlık sorunları sebebiyle adli kontrol şartıyla tahliye edilen Türk, bu kez HDP Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı oldu.