AKP, depremzedelerin tazminatlarına bile el koydu

Van'da 2011 yılında yaşanan depremde yaşamını yitirenlerin ve yarananların ailelerinin açtığı davalar sonuçlanmasına rağmen devlet, deprem mağdurlarının kazandığı tazminatları yıllardır geciktirdiği ve vermediği ortaya çıktı.

Van ve Erciş ilçesinde 23 Ekim ile 9 Kasım tarihlerinde yaşanan iki büyük depremde devletin resmi kayıtlarına göre 644 kişi yaşamını yitirdi, 3 binden fazla kişi ise yaralandı. Bu iki büyük depremde binlerce konut yıkıldı, on binlerce konut ise ağır hasar gördü. Özellikle devletin ihmal ve sorumsuzluğundan dolayı yaşanan ölümler ve yaralanmalar nedeniyle hayatını kaybeden ve yarananların yakınları davalar açtı.

Yaklaşık 8 yıldır devam eden davaların büyük bir kısmı sonuçlandı. Dava sonucu tazminat hakkı kazanan depremzedeler hala paralarını devletten alamadı. Yüzlerce depremzede, açtıkları davalar sonucunda tazminat hakkı kazanmasına rağmen, AKP Hükümeti yıllardır tazminat paralarını vermiyor.

‘AKP, DEPREMZEDELERİN PARALARINA BİLE GÖZ DİKTİ’

Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarının ortalama 200 ile 300 bin arasında açtığı tazminat davaları ise, genellikle devletin belirlediği fiyat aralığında sonuçlanıyor. Depremzedelerin açtığı tazminat davaları 20 ile 100 bin arasında sonuçlanıyor. Erciş’te 23 Ekim 2011 yılında yaşanan depremde yakınını kaybeden bir depremzede, AKP’nin deprem mağdurlarının paralarını bile göz diktiğini söyledi.

Depremden dolayı, ailesinden bir kişinin yaşamını yitirdiğini iki kişinin de yaralandığını dile getiren depremzede AKP’ye ve devlete tepki göstererek şöyle konuştu: "Bu depremde büyük acılar yaşadık. Bu acıyı halen üzerimizden atamadık. Bu güne kadar hakkımız olan hiçbir şeyi devlet vermedi. Davalarımız sonuçlanmasına rağmen, yıllardır tazminat paralarımızı alamıyoruz. Avukatlarımıza söylediğimizde, bize “Davaları kazandık ama devlet tazminat paralarını göndermiyor” diyor. Artık sözün bittiği yerdeyiz. Bize göre AKP, depremzedelerin tazminat paralarına el koymuş. El koymasaydı eğer yıllardır kazandığımız tazminatlarımızı alırdık."

‘DAVALARI KAZANDIK AMA TAZMİNATLARIMIZI VERMİYORLAR’

Van merkezde 9 Kasım’da yaşanan depremde eşini kaybeden bir yurttaş ise, tazminat davasını kazanmasına rağmen yıllardır tazminat parasını alamadığını belirterek, "Depremde eşimi kaybettim ve 4 çocuğumla tek başıma kaldım. Yıllardır hayat mücadelesi veriyorum. Depremin üzerinde 8 yıl geçmesine rağmen, bu güne kadar bir yardım almadım. Açtığım dava sonuçlanmasına rağmen, bu güne kadar tazminat parasını dahi alamadım. Tazminatlarımızı niye bekletiyorlar, bilmiyorum" diye konuştu.