AKP ile köye dönüşen Tuşba, HDP ile yeniden kalkınacak

AKP tarafından köye dönüştürülen Van’ın tarihi ilçesi Tuşba, 31 Mart Yerel Seçimlerinde HDP’nin yüksek oy oranı ile alacağı kesin gözüyle bakılıyor.

AKP belediyesi tarafından köy haline getirilen Tuşba, 4 yıl boyunca hiçbir hizmet görmedi. Tuşba ilçesine hiçbir hizmet yapmayan AKP’li Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, hep yolsuzluklarıyla gündem oldu.

Tuşba’da HDP 24 Haziran seçimlerinde oyların yüzde 60’na yakınını almıştı. 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra kayyumlarla birlikte AKP’li Tuşba Belediyesi’nin gideceğine kesin gözüyle bakılıyor.

AYŞE MİNAZ KİMDİR?

HDP Tuşba Belediye Eş Başkanı adayı Ayşe Minaz, 1982 yılında Doğubayazıt ilçesi Karabulak köyünde doğdu. 1993 yılında Van’a göç etmek zorunda kalan Minaz, ilk, orta, lise öğrenimimi Van’da tamamladı. Yükseköğrenimini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde gören Minaz, iş hayatına özel bir hastanede halkla ilişkiler ve insan kaynakları uzmanı olarak başladı. Daha sonraları Van Belediyesi halkla ilişkiler ve beyaz masa departmanında yönetici pozisyonu ile göreve başlayan Minaz, Van Belediyesi’nde çalışırken Birleşmiş Milletlerin Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Hakkının Korunması ve Geliştirilmesi fonu ile ortak yürüttüğü projenin hazırlanması ve sürdürülmesi kapsamında “Kadın Dostu Van’a Doğru” adlı proje başlığıyla belediye personel ve seçilmişlerine, yerel yönetimlerde kadın konulu eğitimler verdi. Bu eğitimlerde yerel yönetim hizmet sunum mekanizmalarında “kadının yeri, belediyelerden hizmet alan kadınlara pozitif ayrımcılık, yerel yönetim bütçelerinde kadına ayrılan payların artırılması” başlıklarında çalışmalar yürüten Minaz, 2013 yılında yaklaşık 3 yıl süren ve Türkiye’nin İsveş Başkonsolosluğu, Sivil Düşün ve Stockholm Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz ve koordinatörlüğünde “Demokratik ve Katılımcı Okul” projesi ile Van’da pilot okullarda görev yapan eğitimcilerin katılımlarıyla eğitimler gerçekleştirdi.

Eğitim hayatı dışında sivil toplum örgütlerinde ve üretim alanlarında çalışmalarda yer alan Minaz, Bostaniçi Kadın Kooperatifi ile Gürpınar-Xawesor Kadın Kooperatifinde kadınlar ile üretim faaliyetlerinde bulundu. Van Ahtamar Kadın Platformunda kadınlar ile kadınların temel insan haklarının korunması, hak ihlallerinin önlenmesi ile her tür şiddet ve istismara dair çalışmalar yürüten Minaz, özel ve bağımsız kuruluş ve enstitülerde çeşitli eğitimler aldı. Minaz, evli ve üç çocuk annesi.

YILMAZ BERKİ KİMDİR?

HDP Tuşba Belediye Eş Başkanı adayı Yılmaz Berki, 1972 yılında Van da doğdu. İlk orta liseyi Van’da okuyan Berki, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kamu Yönetimini bitirdi. Uzun yıllar Van İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalıştı. KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasında (SES) Şube yöneticiliği ve şube başkanlığı görevlerinde bulunan Berki, Barış Meclisi il ve bölge temsilciliği yaptı. Van Büyükşehir Belediyesi’nde Sağlık İşleri Daire Başkanlığı görevini yürütürken 2017 yılında ihraç edilen Berki evli ve üç çocuk babası.