Amed'de 16 gün sonra mazbata alındı

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, 16 gün sonra mazbatasını aldı. Mızraklı, Leyla Güven ve Gültan Kışanak'ı selamladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık, mazbatalarını almak üzere Kayapınar ilçesinde bulunan İl Seçim Kuruluna ikinci kez başvurdu. Eşbaşkan adaylarına Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları, Semra Güzel, İmam Taşçıer, ilçe belediye eşbaşkanları ve partililer eşlik etti. Mızraklı’ya mazbata verilirken, Uyanık’a ise Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği gerekçesiyle mazbata verilmedi.

Seçim kurulu önünde konuşan Mızraklı, "Bu kadar uzun ve acılı, kayyum rejiminden sonra halk iradesi tesis etmiştir. Bugün itibarıyla partimize bağlı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde bizler görevimizi yerine getireceğiz. Mesajımız; hepimizin her şeyden çok barışa ihtiyacı var” diye konuştu. 

'TECRİT KALKMALI, BARIŞIN ÖNÜ AÇILMALI'

Mızraklı, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in İmralı tecridine karşı başlattığı açlık grevinin 160. gününe girdiğini hatırlatarak, “Açlık grevlerinin talebi barışın kapılarını aralamak, hukuki olarak suç olan tecridin ortadan kaldırılması ve barışın önünün açılmasıdır. Bu anlamda hepimizin öncelikli kaygısı ve umudu barıştır” dedi.

‘GÜVEN VE KIŞANAK'A İTHAF EDİYORUZ’

Amed halkına teşekkür eden Mızraklı, “Biz mazbatayı bir seçimde ortaya çıkmış iradenin resmi kaydı olarak görüyoruz. Seçimde yüksek bir oranla bize bu imkanı veren Diyarbakır halkına teşekkür ediyoruz. Bu seçimin sonucunu Sayın Leyla Güven’e, haksız ve hukuksuz olarak cezaevinde tutulan Sayın Gültan Kışanak’a ithaf ediyoruz. Herkesin barış umudunun gerçekleştiği yarınların bir an önce gelmesi umuduyla” şeklinde konuştu.

‘BAĞLAR'DA DEMOKRASİ AYIBI İŞLENDİ'

Mızraklı, şöyle devam etti: "Bağlar Belediyesi’nde yaratılan hukuksuzluk durumu ile İstanbul’da yürütülen süreç arasında hiçbir fark yoktur. Demokrasi ve seçim hukuku açısından bir ders niteliğinde olan ayıplı bir durum yaratılmıştır. Bu ayıplı durumun 450 bin nüfuslu yerde yaşanmış olması, YSK açısından ayıplıdır. Bağlar ile İstanbul arasında fark yoktur. Bir an önce bu ayıptan geri dönülmelidir."

UYANIK: HALKLAR SANDIKTA DERS VERDİ

Mazbata verilmeyen Uyanık ise 31 Mart seçimlerinin Türkiye demokrasisi açısından sınav olduğunu belirterek, “Halklar demokrasi dersini sandıkta verdi. Bölgede tüm toplumu yaralayan kayyum marifetinin son bulması dersi verdi. Tüm kimliklerle beraber özgürce yaşama iradesini ortaya koydu. 31 Mart’taki sınav yönetenler nezdinde bitmiş değil” dedi. 

YSK’nin aldığı karar üzerine HDP’nin kazandığı Bağlar Belediyesi mazbatasının AKP adayına verilmesini “Demokrasi tekrardan yaralar almaya devam etmektedir” şeklinde değerlendiren Uyanık, "Bağlar halkının iradesi görülmelidir. Barışa ihtiyaç var. Bu ihtiyaç gün geçtikçe yükseliyor. Herkesin bunu görmesi gerekiyor. Biz hem barışı isteyeceğiz hem barışı yaratacağız" diye ekledi.

Mazbata alındığı sırada Amed Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önüne Kasım 2016’da kayyum atanmasıyla birlikte bırakılan polis bariyerleri ve kontrol kulübeleri, trafik ekipleri tarafından vinç ile kaldırıldı.

GÜN İÇİNDE BELEDİYE DEVRALINACAK

Mızraklı ve Uyanık’ın gün içinde belediyeyi devralması beklenirken, Büyükşehir Belediyesi’nin SMS sisteminden de personellere şu mesja gönderildi: "Tüm çalışanlarımız saat 11.00'de Belediye binası ana giriş kapısında Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarımızı karşılamak üzere hazır bulunsunlar."