Amed’de 5'inci gün direnişi: Amed ya me ye!-YENİLENDİ

Amed'de belediye gaspına karşı HDP’li vekiller öncülüğündeki protesto eylemleri beşinci gününde devam ediyor.

HDP Grup Sözcüsü Saruhan Oluç ile milletvekilleri Garo Paylan, Meral Danış Beştaş, Hişyar Özsoy, Remziye Tosun, Semra Güzel ve Musa Farisoğulları, büyükşehir belediyesi önünde bir araya geldi. Kısa sürede direnişe katılanların sayısı arttı. 

Görevi devlet tarafından gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı da bir süre sonra, belediye yakınında toplanan kitleye katıldı. Mızraklı, alkış ve sloganlarla karşılandı. Kitle “Amed ya me ye” (Amed bizimdir), “Bijî berxwedana Amedê” şeklinde slogan attı.

HDP’lilerin basın açıklaması yapması bekleniyor.

HDP’liler üç belediyenin gasp edildiği 19 Ağustos’tan bu yana eylem halindeler. Perşembe günü üç kez bir araya gelen HDP’li vekiller oturma eylemi yapmıştı. Belediyenin önü ve çevresindeki polis ablukası da devam ediyor.

Çarşamba günkü protesto eylemlerine polis şiddetli saldırıda bulunmuş aralarında HDP’li vekiller ve gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişi darp edilmiş, 10’u aşkın kişi gözaltına alınmıştı.

HDP’li Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri 19 Ağustos’ta rejim güçleri tarafından baskına uğrayarak, gasp edilmişti. Belediye eşbaşkanlarının yerine kayyum atanmıştı. Paralel olarak onlarca kentte yürütülen polis teröründe 400’ü aşkın kişi gözaltına alınmıştı.