Amed ve Batman'da 'kayıplar' için buluşuldu

Kayıp yakınları, Amed ve Batman’da adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde katledilen Êzidîler anılırken, devletin savaş politikası da kınandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınlarının, her hafta düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 547’ncisi gerçekleştirildi. İHD binasında düzenlenen ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, insan hakları savunucuları ve çok sayıda kayıp yakını katıldı.

Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Örhan, Koşuyolu Parkı’nda düzenledikleri eylemin engellenmesine tepki gösterdi.

Örhan, 1999 yılında Amed'de kaybedilen İskan Can’ın hikâyesini anlattı. Can’ın çalışmak için gittiği İstanbul’da birkaç kez polisler tarafından gözaltına alındığını belirten Örhan, Can’ın 17 Ağustos 1999’da ailesini arayarak Diyarbakır’a geldiğini söylediğini ve o tarihten sonra kendisinden bir daha haber alınamadığını söyledi. Can’ın kaybedilmesinden sonra babasının hastalandığını ve kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiğini aktaran Örhan, aradan geçen bu kadar zamana rağmen hâlâ Can Ailesi'nin çocuklarından haber alamadığını kaydetti.

BATMAN

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları da eylemlerinin 453'üncü haftasında kayıpların akıbetini sordu. Valilik tarafından alınan yasaklama kararı nedeniyle İHD Batman Şubesi’nde gerçekleştirilen eyleme, insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları katıldı.

Açıklama yapan İHD Batman Şubesi yöneticisi Gülbahar Kaya, Şengal'deki soykırımın üzerinden 5 yıl geçtiğini hatırlatarak, “Soykırım saldırısını bir kez daha kınıyor ve lanetliyoruz” dedi.

Kaya, 15 Ağustos 1995 tarihinde Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Kurudere köyünde gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Hacı Ahmet Er’in hikâyesini anlattı. Er’in 24 yıldır kayıp olduğunu ifade eden Kaya, “Hakikatlerin Araştırılması ve Adaletin sağlanması ile ilgili bir komisyonun kurulmasını gerektiğini daha önce defalarca önerdik. Yine öneriyoruz. Çünkü, toplumsal bir barışın sağlanmasının yolu, geçmişte yaşanan insanlık suçları ile yüzleşmesinden geçer. Bunun için de önce, savaş ve çatışmanın kaynağı haline gelen devlet politikalarından vazgeçilmeli, irade gösterilmeli ve kayıp yakınlarından özür dilenmelidir” diye konuştu.