AP önünde tecrit protestosu: Sessizliğe son verin!

Öcalan üzerindeki tecride karşı Brüksel'deki AP önünde eylem yapıldı. AB, AP, AK, CPT ve BM’ye tecride karşı sessizliğe son vermeleri çağrısı yapıldı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu (AP) önünde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı bir eylem yapıldı. Avrupa kurumlarından sessizliğe son vermeleri istendi.

Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika’dan yüzlerce kişinin katıldığı protesto eylemi, Avrupa Parlamentosu önündeki Luxembourg meydanında gerçekleşti.

Belçika Demokratik Kürt Toplum Konseyi’nin (NAV-BEL) düzenlediği eyleme, Avrupa Kürt Kadın Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve sivil toplum örgütü Uluslararası Kızıl Yardım destek verdi.

Eylem, Kürdistan özgürlük mücadelesinde hayatını  kaybedenler ve Ermenilere yönelik soykırımda yaşakını yitirenler anısına bir saygı duruşu ile başladı.

Saat 13.00’te startı verilen eylem iki saat sürdü. Eylemde sık sık Öcalan lehine ve tecride karşı sloganlar atılırken, “Katil Erdoğan”, “Dün Hitler bugün Erdoğan” gibi sloganlar da dikkat çekti.

Açlık grevi eylemcilerinin fotoğraflarının taşındığı eylemde, Avrupa Birliği ve kurumlarının tecrit karşısındaki sessizliğine tepki gösterildi.

Alanda KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur yaptığı bir konuşmada, açlık grevi eylemlerinin beş ayı aştığını hatırlatarak, grevcilerin taleplerine dikkat çekti. Göksungur, “Talepleri taleplerimizdir” diyerek sahiplenirken, AB, AP, AK, CPT ve BM’yi “sessizliklerine” son vermeye çağırdı.
Tecrit kalkmadan Türkiye’ye istikrarın gelmeyeceğini söyleyen Göksungur, Avrupa kurumlarına seslenerek, “Bir an önce bu sessizlikten vazgeçin” dedi.

Ermenilere yönelik soykırım kurbanlarını da anan Göksungur, 104 yıl önceki tekçi ve faşist zihniyetin bugün da Kürdistan halkları ve inançlarına yönelik soykırım yapmaya devam ettiğini belirtti.

KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal da eyleme katılarak bir konuşma yaptı.  Kartal, açlık grevcilerinin sesi olmak için burada olduklarını söylerken, “Onların direnişinin muhatabı halkımızdır” diyerek, halkın ayağa kalkması gerektiğini söyledi.

Kartal, beş ayı aşkın bir süredir devam eden açlık grevleriyle birlikte uluslararası sessizliğin belli düzeyde kırıldığına işaret ederken, bununla birlikte Avrupa hükümetleri ve CPT’nin sessizliğinin sürdüğünü kaydetti. Kartal, Avrupa Birliği’nin sorumluluğa çağırarak, “Tecride karşı sessiz kalamazsınız” dedi.

Tecrit kırılana kadar direnişin süreceğine vurgu yapan Kartal, “Gün direnişi yükseltme günüdür” diye kaydetti.

NAV-BEL adına yapılan yazılı açıklamada da, Belçika hükümeti, Avrupa kurumları ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin açlık grevlerinin yol açabileceği dramatik sonuçlardan haberdar edildiğine dikkat çekildi. NAV-BEL, “Sessizlik tamamen sorumsuzluktur. Savunduklarını iddia ettikleri ilkeleri ihlal ediyorlar” ifadelerini kullandı.