Av. Demir: 13 Kasım’da görülecek dava, tarihi bir dava olacak

Türk devletinin Cizre'deki soykırım saldırılarına ilişkin 13 Kasım'da AİHM'de görülecek davaya ilişkin konuşan Av. Demir, "Bu başvuru ile ilgili değerlendirme ve tespitler başta bodrumda ölenler olmak üzere bütün ölüm başvurularına uygulanacak" dedi.

Cizre’deki öz yönetim direnişleri sürecinde yaşamını yitirenler için AİHM’e yapılan başvuruların davası 13 Kasım’da görülecek. Davaya ilişkin konuşan Av. Ramazan Demir, “Bu başvuru ile ilgili değerlendirme ve tespitler başta bodrumda ölenler olmak üzere bütün ölüm başvurularına uygulanacak” dedi.

2015’te Cizre’de ilan edilen öz yönetim direnişleri sürecinde yaşamını yitirenler için birçok avukat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne başvuruda bulunmuştu. Yapılan başvuruya gönderdiği mektup ile cevap veren AİHM yetkilileri, başvurular için 13 Kasım 2018 tarihinde duruşma yapacağını kaydetti. Mektupta, Cizre'nin Nur Mahallesi'nde öz yönetim direnişleri sürecinde yaşam hakkının, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği belirtilen Ömer Elçi ve yaralı olduğu bilindiği halde ambulans gönderilmemesinden kaynaklı yaşamını yitiren Orhan Tunç adına yapılan başvuru için mahkemenin 13 Kasım 2018 Salı günü saat 09.00'da Strasburg'da kabul edilebilirlik ve esas üzerine bir duruşma yapılacağı belirtildi.

‘TÜRKİYEDEN SAVUNMA İSTENMİŞTİ’

Cizre, Sur ve Silopi başta olmak üzere bölgedeki pek çok il ve ilçede ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında meydana gelen hak ihlallerine karşı 2015 ve 2016 yıllarında Anayasa Mahkemesi (AYM) ve AİHM’e çok sayıda başvuru yapıldı. Bu başvurularda AYM ve AİHM'den hak ihlallerinin önüne geçebilmek için geçici tedbir kararları vermeleri istenmişti. AİHM, bu başvuruların öncelikli olarak ele alınmasına karar vermişti. Bu kararın bir sonucu olarak AİHM, 15 Aralık 2016 tarihinde bu süreçte kendisine sokağa çıkma yasakları bağlamında 160'tan fazla kişiyi temsilen yapılan 34 başvuru hakkında Türkiye'den savunma istediğini ve başvurucuların esası hakkında ilerleyen tarihlerde karar vereceğini duyurmuştu.

‘BU DAVA EMSAL TEŞKİL EDECEK’

Karara ilişkin bir değerlendirmede bulunan dava avukatlarından Av. Ramazan Demir, kararların bu duruşma ardından yazılacak olduğunu ve mahkemeye sokağa çıkma yasakları sırasında yapılan ve hükümete bildirilen diğer başvurular için de emsal karar teşkil edebileceğini ifade etti.

AİHM’ne konuya dair başvuru sayısı fazla olduğuna dikkat çeken Demir, “Mahkemenin tüm bu başvurular ile ilgili duruşma yapma imkânı olmadığından Orhan Tunç’un ölümü ile ilgili başvurunun esas ve usulü ile ilgili duruşma yapmaya karar verdi. Ancak bu başvuru ile ilgili değerlendirme ve tespitler başta bodrumda ölenler olmak üzere bütün ölüm başvurularına uygulanacak” diye konuştu.

‘TARİHİ DURUŞMA’

Demir, duruşmada aynı zamanda Ömer Elçi ile ilgili yapılan başvuruda da sokağa çıkma yasaklarının hukuki niteliği ve esası ile ilgili de değerlendirmelerin yapılacağını belirtti. Demir, “Başta bodrumlarda yakılarak katledilenler olmak üzere, Cizre’de uygulanan sokağa çıkma yasakları süresince ölenlerin durumunun uluslararası bir kurum ve mahkemede açık bir yargılama ile görülecek olması açısından tarihi bir duruşma olacak” dedi.