Avrupalı heyetten Barış Anneleri'ne 'Leyla Güven' ziyareti

Uluslararası Barış Delegasyonu heyetinin ziyaret ettiği Barış Anneleri, Avrupa’nın sessizliğine gösterdi.

Avrupa'dan gelen Uluslararası Barış Delegasyonu heyeti, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi eylemini incelemek üzere Amed'deki temaslarını sürdürüyor. Heyet, Barış Anneleri Meclisi’ni ziyaret etti. 

Barış annesi Havva Taşkıran, Avrupa ülkelerinin Kürt halkına yapılanlar karşısında sessizliğini eleştirdi. Barış annelerinin ülkede yaşanan savaş ortamından kaynaklı yaşadıklarını anlatan Kıran, “Bize barış annesi dedirten şey de bu ortak acı ve mücadeledir. Leyla, tecridin kaldırılması için bedenini ölüme yatırdı. 300'den fazla evladımız şu an açlık grevinde ve durumları kritik. Biz kimseden bir şey beklemiyoruz. Tek istediğimiz sesimizin duyulması ve taleplerin karşılanması. Biz cezaevlerinden cenazelerin çıkmasını istemiyoruz" dedi.

‘TALEPLER KARŞILANMALI'

Açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin karşılanması gerektiğini dile getiren Kıran, şöyle devam etti:

"Gördüğünüz her anne şu an yargılanıyor, birçoğunun dosyası Yargıtay’da ama her şeye rağmen hala barış için mücadele ediyoruz. Bu ülkeye barış gelsin istiyoruz. Bir annemiz 7 evladını kaybetti ama hala barış istiyor. Bir annemizin 3 çocuğu cezaevinde ama hala barış diyor. Bizim de sizden beklediğimiz bu taleplerimizi duymanız. Eğer bugün bir şey yapılmazsa yarın her yer Kobanê, Efrîn olacak. Biz başka canlar yansın istemiyoruz, başka analar ağlasın istemiyoruz. Önderimizi bugün tecrit edenler, komploda parmağı olanlar halkın karşısında elbet hesap verecekler."

'GÜCÜMÜZÜ KULLANACAĞIZ'

Barış annelerini ve hikâyelerini dinleyen heyet, daha sonra açıklama yaptı. Eski İzlanda İçişleri ve Adalet Bakanı Ogmundur Jónasson, şunları söyledi: “Sizin sahip olduğunuz direnç bende bir hayranlık uyandırıyor. Kendimi bir ibadethaneye gelmiş gibi hissediyorum. Batıya ve bizlere olan öfkenizi de anlıyorum. Beklentileriniz var ve karşılanmıyor. Biz küçük bir aracıyız, var olan gücümüzü kullanacağız ve sesinizi duyurmak için elimizden geleni yapacağız."

Daha sonra Beverly Ann, Plaza de Mayo Anneleri İnisiyatifi kurucularından Nora Irma Morales de Cortiñas'ın, "Onları çok seviyorum ve kazanacaklarını biliyorum. Onların mücadelesinden umutluyum" şeklindeki mesajını annelere ileterek, anneler için hazırlamış olduğu fotoğrafları ve belgeseli izlettirdi. Ann, şunları söyledi: "Ben dün gece iki arkadaşımın katledildiği haberini aldım ve inanılmaz üzgünüm. Sizi çok anlıyorum ve hislerinizi biliyorum ama kazanacaksınız. Sizin için, sesinizi duyurmak için her şeyi yapacağız. Parlamentolarda mesajlarınızı ve taleplerini okuyacağız. Sizin sesiniz olmak için mücadele edeceğiz. Yüreğimiz ve iyi dileklerimiz sizinle.”

GÜVEN SAĞLIĞI NEDENİYLE GÖRÜŞEMEDİ

Heyet daha sonra dün ziyaret ettiği sırada fenalaşarak hastaneye kaldırılan Leyla Güven’i tekrar ziyaret etti. Ancak Leyla Güven sağlık durumundan dolayı heyet ile görüşemedi. Ziyaret ardından heyet adına açıklama yapan Yazar Maxine Peak, “Durumu kötü ve artık kimseyle görüşemiyor. Leyla ve arkadaşları yalnızca hükümetin yasalarına uymasını istiyorlar. Lütfen Leyla'yı ve arkadaşlarını yaşatalım“ dedi.