Balık bendinde çifte sömürü

Erciş’te İnci Kefali Balık Bendi alanında çalıştırılan tutuklulara, ayda sadece 250 TL verilerek sömürülüyor.

Sadece Van Gölü’nde yaşayan İnci Kefali’nin göç etme ve üreme dönemi başladı. 15 Nisan ile 15 Temmuz arasında avlanması yasak. Kaçak avlanma nedeniyle üreme döneminde olan balıklar yavruları ile birlikte katlediliyor. Üreme yerlerin başında ise Erciş’teki dereler geliyor. Tendürek Dağı’nda sularını alan Deli Çay, Van Gölü havzasında İnci Kefali’nin üreme merkezi konumunda. Deli Çay’da her yıl milyonlarca balık akıntıya ters şekilde yumurtalarını bırakmak için göç ediyor.

Deli Çay’ın Van Gölü’yle birleştiği noktada bulunan Balık Bendi alanını, her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. Mayıs ve haziran aylarında yoğun şekilde göç eden balıklar, ziyaretçilere görsel bir şölen düzenliyor. Daha önce ücretsiz olan Balık Bendi alanı, devlet tarafından paralı hale getirildi. Her kişi, alana girmek için 2 TL vermek zorunda, arabalardan ise 10-35 TL arasında ücret alınıyor. İnci Kefali Balık Bendi alanında vatandaşlardan ücret alınması tepkilere neden oluyor.

İnci Kefalı Balık Bendi alanının paralı olmasının yanı sıra Erciş Açık Cezaevi’ndeki tutuklular da burada çalıştırılıyor. 30 tutuklu, günde ortalama 10 saat çalıştırılıyor. Tutuklulara aylık sadece 250 TL veriliyor.