Barzani, sivillerin katledilmesini meşrulaştırdı

Federal Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türk devletinin sivilleri katleden saldırılarını kınamayı reddederek, gerekçelendirmeyi tercih etti. Barzani, PKK ve halkı suçladı.

Kürdistan Bölgesi Neçirvan Barzani, Türk devletinin sivilleri katleden bombardımanlarına tepki olarak Cumartesi günü Şêladizê halkının isyanı ardından bir açıklamada bulundu.

Hewlêr’de gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen Barzani, Çarşamba günü 4 sivilin katledildiği Türk bombardımanına tepki olarak Amediyê’ye bağlı Şêladizê’de ayaklanan halkı ve PKK’yi suçladı.

PKK’Yİ SUÇLADI

Barzani, “Kürdistan Bölgesi olarak siyasetimiz şudur; komşularımızın güvenliğinin tehdit edilmesi amacıyla topraklarımızın kullanılmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” dedi.

“Bu felaketlere neden olan da budur” iddiasında bulunan Barzani, “Bu örgütler Kürdistan Bölgesi topraklarını kullanarak komşularımıza sorun oluşturmak istiyorlar. Kürdistan Bölgesi hükümeti olarak bunu asla kabul etmiyoruz” diye ekledi.

HALKI YAPTIRIMLA TEHDİT ETTİ

Barzani, halkı da suçlayarak, cezalandırma tehdidinde bulundu: “Huzuru bozmadan gösteri yapmak elbette haktır ancak biz gösterilerin yönünü değiştirip şiddete başvurulmasını kabul etmiyoruz. Durumun incelenmesi için gerekenler yapılacaktır. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için çok ciddi bir şekilde üzerinde duracağız.”

Barzani, bir soru üzerine “Maalesef Türk savaş uçaklarının bombalaması sonucu bazı vatandaşlarımız şehid oldu” derken, sayı vermemesi dikkat çekti.

SALDIRIYI MEŞRULAŞTIRDI

Barzani, “Bu şehadetler köylerin bombalanması sonucu değil, PKK’nin bulunduğu bölgelerin bombalanması sonucu olmuştur” diyerek saldırıyı meşrulaştırırken, “PKK bölgelerinde” neden sivillerin öldürüldüğüne açıklık getirmedi.

TÜRK DEVLETİNE TEPKİ YOK

Barzani, saldırıya “PKK’nin varlığının sebep olduğunu” savunurken, “Bu bombardımana neden olan sebepleri ortadan kaldırmamız gerekiyor” dedi. Barzani, bu sözleri ile neyi kast ettiğine de açıklık getirmedi. Barzani, saldırıların sorumlusu Türk devletine ilişkin ise herhangi bir tepkide bulunmadı.