'Bijî Serok Apo' sloganına beraat

Amed'de zafer işareti yapıp 'Bijî Serok Apo' sloganı atan çocuklara beraat kararı çıktı.

Amed merkez Kayapınar ilçesinde 15 Haziran 2018’de, Ramazan Bayramı olması nedeniyle eğlenmek amacıyla lunaparka giderek eğlence aracına binen A.H. (17) ve İ.T. (17) isimli çocuklar, zafer işareti yapıp 'Bijî Serok Apo' sloganı attı. 

Bu sırada parkta görevli olan polisler, çocukları tutanak tutarak gözaltına aldı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’ne götürülen çocuklar, aynı gün savcılık talimatıyla serbest bırakılarak, karakola çağrılan ailelerine teslim edildi.

İDDİANAMEDEN

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, çocuklar hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yürüttüğü soruşturmayı 10 günde tamamlayarak 26 Haziran’da iddianame hazırladı.

İddianamede, çocukların, PKK ve KCK’nin “cebir, şiddet ve tehdit unsuru içeren meşru yöntemlerini övdüğü ve teşvik ettiği” savunuldu. Çocukların PKK ve KCK’nin destekçisi olduklarını belli ederek örgüte manevi destek vermek suretiyle örgütünün propagandasını yaparak üzerlerine atılı suçu işledikleri iddia edildi. 

BERAAT GEREKÇESİ

İddianameyi kabul eden Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Haziran’da görülen davanın ilk duruşmasında, çocukların üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle haklarında beraat kararı verdi. Mahkeme gerekçeli kararında, Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi’nin 2015 yılında ifade özgürlüğüne ilişkin “İfade özgürlüğü sadece memnuniyetle karşılanan zararsız veya önemsiz sayılan insanların kayıtsız kalabileceği bilgi ve fikirler için değil, aynı zamanda demokratik toplumu şekillendiren çoğulculuğun, hoşgörünün ve geniş fikirliliğin doğasında bulunan bir gereklilik olarak saldırgan, şok eden, rahatsızlık veren veya ayrılık yaratabilen fikirler içinde uygulanabilmelidir” şeklindeki içtihadına atıfta bulundu. 

Gerekçeli kararda, şunlar da belirtildi: "(...) Somut olay incelendiğinde söz konusu sloganların bu maddede öngörülen örgütün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini övme veya bu yöntemlere başvurmayı meşru gösterme ve teşvik niteliğinde olmadığı, bu nedenle küçüğün üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla, Yargıtay'ın yukarıda bahsedilen ilamındaki hususlar dikkate alınarak küçüklerin unsurları oluşmayan örgüt propagandası suçundan beraatine karar verilmiştir."

Cezaevlerinde benzer iddialarla tutsak pek çok kişi var. Ancak Türkiye'de hukuk işlemiyor ve hiçbir mahkeme kararı bir emsal teşkil etmiyor.