Binlerce esnaf iflasın eşiğinde

Türkiye son dönemlerin en büyük ekonomik krizi yaşıyor. Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ile birlikte Van’da bulunan binlerce esnaf iflasın eşiğine geldi.

Van’da 2011 yılında yaşanan büyük depremden sonra binlerce esnaf kepenk kapatmak zorunda kalmıştı. Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ile birlikte Van’da bulunan diğer esnaf da iflasın eşiğine geldi. Türkiye son dönemlerin en büyük ekonomik krizi yaşıyor. Ekonomik krizle birlikte Türkiye’de on binlerce iş yeri kapanırken, yüz binlerce kişi ise işini kaybetti. İhracatın durma noktasına geldiği Türkiye’de ithalat rekor seviyeye geldi.

TÜRKİYE’Yİ DAHA ZOR GÜNLER BEKLİYOR

ABD ile yaşanan krizi sonrasında dolar kurunun yalnızca iki hafta içinde 4,70 seviyelerinden 7 TL’nin üstüne çıktı. Doların yükselmesi sonucu Türkiye'yi gelecek aylarda daha zor günler bekliyor. Üretimin olmadığı Türkiye’de tüketilen tüm mallar yurt dışında geliyor. Doların, Türk parası karşısında Türkiye tarihinin en yüksek seviyeye çıkması nedeniyle Türk parası erimeye başladı. Tüm ithalat ürünlerinin Dolar ile yapılması nedeniyle, ürün fiyatları yükselmeye başladı. Yaşanan ekonomik krizle birlikte Türkiye ekonomisi gittikçe küçülmeye başladı. Türkiye ekonomisinin gittikçe küçülmesi ile birlikte halkta yoksullaşmaya doğru gidiyor. Türkiye halkı son bir ay içinde yüzde 20 oranında yoksullaştı. Yaşanan ekonomik kriz, yoksulluğu daha da derinleşeceği belirtiliyor.

KRİZİN EN BÜYÜK SEBEBİ YAŞANAN SAVAŞ

Türkiye ekonomisin çökmesinin en büyük sebepleri ise; Kürt illerinde ve Güney Kürdistan yaşanan savaş ile Rojava işgali olduğu belirtiliyor. Ekonomik kriz sonucu küçük esnafın büyük bölümü kepenk kapatırken, büyük sermayeli şirketlerin de önümüzdeki günlerde kapanacağı iddialar arasında. Ekonomik krizin en çok etkilendiği şehirlerin başında ise Van kenti geliyor. Van, sınır kenti olmasına rağmen, AKP’nin özel uygulamaları nedeniyle sınır ticareti yapılamıyor. İran’a sınır kapıları olmasına rağmen, tüm sınır kapıları kapalı durumda. Üretimin olmadığı Van’da halkın yüzde 50’si işsiz durumda. 2011 yılında yaşanan büyük depremde 5 binin üzerinde iş yeri kapandı. Depremle büyük yara alan Van halkı, yaşanan ekonomik krizle birlikte daha zor günler yaşıyor.

‘BÖYLE KRİZ GÖRMEDİK’

Kurban Bayramına kısa bir süre kala Van’da esnaf iş yapamazken sokaklar ise bomboş. Doların yükselmesi ve büyük ekonomik kriz Van esnafı olumsuz etkiliyor. Doların her gün yükseldiğini ve Türkiye tarihin en büyük ekonomik krizle karşı karşıya kaldığını belirten esnaf Hüseyin Akdağ, esnaf olarak çok zorumda olduklarını söyledi. Yıllardır esnaflık yaptığını dile getiren Akdağ, bu güne kadar böyle bir ekonomik krizi görmediğini belirtti. Akdağ şöyle konuştu: “Vatandaşta para yok, iş yok. Bayram çok az süre kaldı ama biz iş yapamıyoruz. Dolar başını alıp gidiyor. Sanki Türkiye yaşanan ekonomik kriz birilerinin işine geliyor ve krizi daha da derinleştiriyor diye düşünüyoruz. Ekonomi en kötü dönemini yaşıyor. Şunu diyebilirim ki bu durum karşısında birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacak.

‘DURUM İYİYE GİTMİYOR’

Esnaf Mahmut Aslan ise, kriz nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Zaten zor şartlarda iş yapıyorduk, şimdi bu krizle artık hiç iş yapamıyoruz. Aldığım ürünlerin hemen hepsi dolarla ülkeye geliyor. Durum böyle olunca bir ay önce sattığımız ürünü iki katına satmak zorunda kalıyoruz. Yüksek fiyatlardan dolayı artık mal alamıyorum, kiramı ve çalışanların ödemelerini yapamıyorum. Kriz bu hızla devam etmesi halinde Van’da depremden sonra ikinci darbe daha yaşayacağız. O dönemde binlerce esnaf kepenk kapatmıştı. Şimdi de aynı durumu yaşıyoruz. Durum hiç iyiye gitmiyor.”