Botan: İşgale karşı diplomasi komitesi kurulmalı-CANLI

KNK’nin Türk devletinin Güney Kürdistan’a karşı işgal girişimlerine karşı ulusal tutum belirlenmesi için Brüksel’de düzenlenen toplantıda konuşan Botan, dört parçadaki partilerle ilişki geçecek bir diplomasi komitesinin kurulmasını önerdi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK)’nin öncülüğünde Kürdistan’ın dört parçasından siyasi parti ve örgütler, sivil toplum temsilcileri ve aydınlar ulusal tutum belirlemek için Belçika’nın başkenti Brüksel’deki bulaşması devam ediyor. Brüksel Basın Kulübü’nde gerçekleşen toplantında yapılan tartışmaların ardından bir tutum belirlenecek.

Akşam saatlerine kadar sürmesi beklenen ve çalıştay niteliğini taşıyan toplantının bu sabahki bölümünde katılımcılar hem Türk devletinin işgaline ilişkin görüşlerini dile getirdiler hem de işgale karşı verilecek ulusal mücadelenin nasıl olması gerektiğine dair önerilerde bulundular.

Toplantıda son olarak konuşan HDP’nin eski Van Milletvekili Lezgin Botan, işgale karşı verilecek mücadelenin bütün partilerce ortak yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca Kürt parti ve örgütlerinin arasındaki sorunların kurulacak mekanizmalarla çözüleceğini belirten Botan, girişimleri uzun süre devam eden ulusal kongrenin de bu mekanizmaların başında geldiğini söyledi.

‘ULUSAL MEKANİZMALAR KURULMALI’

HDP’nin sürgüne çıkmak zorunda kalan siyasetçilerinden Botan devamla şunları söyledi: “Kurulacak mekanizmaların doğru işlemesi durumunda bunun Kürt halkının onurunu artıracağını, Kürt kültürünün tanınmasına da büyük hizmet edeceğini düşünüyorum. Dört parçadan aydınlar ve örgütlerin bu mekanizmanın çalışmasına yardımcı olmalı.”

Kürt siyasetçi Botan konuşmasının devamında işgale karşı bir diplomasi komitesinin kurulmasını önerdi. “Kurulacak bir diplomasi komitesi başta PKK ve KDP olmak üzere Kürdistan’daki bütün güçlerle temasa geçmeli” diye konuşan Botan son dönemlerde Erdoğan rejiminin baskıları nedeniyle Avrupa’ya gelen Kuzey Kürdistanlı siyasetçilerin öncülüğünde hazırlanan deklarasyona katılımcıların imza atarak destek vermesini istedi.

KNK yöneticilerinden Zübeyir Aydar’ın başkanlığındaki divanın yönettiği toplantıda öğlen arası verildi. Toplanın son bölümünde katılımcıların önerilerinin tartışılması bekleniyor.