Buldan: Tecrit bir an önce kalkmalı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bir an önce İmralı tecridinin kalkması gerektiğini belirterek, Leyla Güven'in direnişini selamladı. Buldan, seçimlere ilişkin de "Halkımızın gücüne güveniyoruz; büyük bir başarı elde edeceğimizi biliyoruz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Amed programı çerçevesinde DTK'yi ziyaret etti.

Buldan'ın ziyaretindeki değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

"Bugün DTK’yi ziyaretimizin amacı hem Hakkari Milletvekilimiz ve DTK Eş Genel Başkanı olan Leyla Güven’in açlık grevi ile ilgili bilgi almak hem de Güven’e olan desteğimizi ifade etmektir. 

TECRİT

Güven, açlık grevini kendi durumuyla ilgili başlatmadı. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kalkması için açlık grevine başladı. Sayın Öcalan 3 buçuk yıldır ailesiyle, avukatlarıyla, siyasi heyetlerle görüştürülmeyen, tecrit üzerine tecrit uygulanan bir şahsiyettir. Bu tecrit 20 yıldır devam eden, zaman zaman kaldırılan ama görüşmelerin olduğu zamanlarda bile hissedilen bir tecrit. 

Güven’in açlık grevi sadece Öcalan’la da alakalı değildir. Çünkü Öcalan üzerinde yoğunlaşan tecrit Kürt halkına da uygulanmaktadır. Tecrit bir insanlık suçudur. Öcalan’ın ailesiyle, avukatlarıyla görüşme hakkı vardır. Hem ulusal hem uluslararası hukukta böyledir. Bu tecrit hem Kürt halkına hem Türkiye halklarına uygulanmaktadır. Bu tecritten herkes nasibini almaktadır. 

Sayın Öcalan’ın 2011’de başlayan ve 2015 yılına kadar devam eden çözüm ve müzakere sürecinin Türkiye halklarında yarattığı olumlu havanın ne kadar iyi bir atmosfer sağladığına, demokratikleşme alanındaki adımların ne kadar pozitif olduğuna tanıklık ettik. O dönem görüşmeler devam ederken bu ülkede hiç kimsenin gözyaşı dökmediğini, ölümlerin olmadığını ve bu ülkede huzur olduğunu gördük. Bu sürecin 2015 yılında AKP tarafından bitirilmesi ile birlikte bu ülkenin tekrar çatışmalı döneme girmesi ve insanların yaşamlarını yitirmesi Türkiye halklarının kabul etmediği bir durumdur. O yüzden biz özellikle Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılmasını ve Türkiye’nin hak ettiği huzur ve güven ortamının sağlanmasını istiyoruz. 

Bu anlamda, Sevgili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi 15’inci gününde. Bu taleplerin karşılanması tüm Kürt halkının taleplerinin de yerine getirilmesi anlamına gelecektir. 

AİHM'İN 'DEMİRTAŞ' KARARI

AİHM'in verdiği Demirtaş kararının hükümet tarafından yok sayılması, görmezden gelinmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Sayın Demirtaş’ın şu an bile cezaevinde tutulması yeni bir hukuksuzluktur.

Herkes elini yargının üzerinden çekmeli. Başta Selahattin Demirtaş olmak üzere siyasetçilerin serbest bırakılması gerekiyor. Bu karar emsal teşkil ettiğinden tüm tutuklu seçilmişlerimizin de serbest bırakılması gerekir."

Buldan, soruları da yanıtladı. Demirtaş'la ilgili kararın uygulanmamasının Brunson benzeri bir ekonomik krizi tetikleyebileceğinin söylendiğinin hatırlatıldığı Buldan, "Zaten ekonomik kriz almış başını gidiyor. Dolayısıyla Selahattin Demirtaş ile ilgili bu karar yerine getirilmezse ekonomik krizin yanı sıra insanlar tepki gösterecek, vicdani rahatsızlıklarını ifade edecektir" dedi.

İTTİFAKLAR

"İttifak görüşmeleri devam ediyor. Sizin bu konudaki görüşmeleriniz başladı mı? Adaylara ilişkin bir gelişme var mı" soruları üzerine de Buldan, şöyle dedi:

"Biz herhangi bir parti ile merkezi anlamda herhangi bir görüşme yapmadık. İl düzeylerinde farklı temasların yaşandığını ve diyalogların olduğunu biliyoruz. Büyük şehirlerde bir güç birliğine ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Halkımız tarafından, AKP’nin geriletilmesi açısından birçok ilde güç birlikleri yapmamız talep ediliyor. Ancak kesinleşmiş herhangi bir şey yok. Önümüzdeki günlerde bu tür temaslar olursa, adaylar üzerinde ortaklaşma olursa bunu kamuoyu ile paylaşırız."

KAYYUM İŞGALİ

Buldan, "Tekrar kayyum atanacağına dair açıklamalar var, buna ilişkin bir önlem var mı" şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi:

"Yaklaşık 2 yıldır özellikle bu bölgede belediyelerimiz gasp edilmiş durumda. Belediyelerimize kayyumlar atandı ve belediye başkanlarımız cezaevine gönderildi. Bu dönemde kayyum zihniyetine asla taviz vermeyeceğiz. Bu kayyumların elinden bu belediyeleri halkımızın desteği ile alacağız. Bundan sonra da aldığımız belediyeleri kayyumlara teslim etmeyeceğiz. Bu kadar açık ve nettir. Hedefimiz bölgede kayyum atanan yerlerin hepsini almak, az oylarla kaybettiğimiz yerleri kazanmak, Türkiye’nin batısında da AKP’ye kaybettirmektir. Bizim ilkesel kararımız budur, bunun çalışmasını yürüteceğiz. Halkımızın gücüne güveniyoruz; büyük bir başarı ve zafer elde edeceğimizi biliyoruz."

KURDİSTANÎ PARTİLERLE GÖRÜŞMELER

Buldan son olarak şunları söyledi:

"Kurdistanî partiler ile görüşmelerimiz var ve devam ediyor. Burada da güç birliğine ihtiyaç var. Sadece Türkiye’nin batısı için söylemiyoruz, burada da Kürt halkının da bir güç birliği olacaktır. Bu bir anlamda Kürt ulusal birliğine de katkı sunan bir gelişme olacaktır. Görüşmelerimiz devam ediyor."