Ceger: Türk devleti Efrîn'de olduğu sürece herkes tehlikede

Tüm halklara Efrîn işgaline karşı çağrı yapan TEV-DEM Eşbaşkanı Zelal Ceger, “Türk devleti Efrîn’de olduğu sürece tüm halklar tehlikededir. Tüm halklar, siyasetçiler, akademisyenler, aydınlar kendi devletlerini Efrîn işgaline tutum almaya zorlamalı” dedi.

Rojava'nın Amude kentinde başlatılan Uluslararası Efrîn’de Etnik Temizlik ve Demografi Değişimi Forumu'na misafir olarak katılan TEV-DEM Eşbaşkanı Zelal Ceger, foruma gidişatı ve Efrîn işgaline ilişkin ajansımıza değerlendirmede bulundu.

'DÜNYAYA TAŞIMAK İÇİN FORUM ORGANİZE EDİLDİ'

Ceger, forumun Efrîn’de yaşananları dünya gündemine taşımak ve hep gündemde tutmak için olumlu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bundan sonra da bu tür forumlar birçok alanda yapılmalıdır. Çünkü Efrîn’de işgal, soykırım, demografi değişimi sürdürülmektedir. 

Bu forumda hem Efrîn’den hem birçok ülkeden katılımcılar var. Rapor hazırlanmış ve hazırlanan belgeler birçok dile çevrilmiş. Birinci günde önemli konuşmalar yapıldı. Burada en çok dikkat çeken ise birebir yaşanan olaylara tanık olmuş halkın, yaşadıklarını anlatmasıdır. Mesela konuşmacılar arasında bir anne vardı, ayaklarını kaybetmişti. Yine bir ayağını kaybetmiş olan bir baba vardı.  Bir EfrÎnli çocuğun feryadı, hissettiği korku ve yaşadığı durumları birebir dinleme şansımız oldu.  Bununla Türk devletinin tank, top ve uçaklarıyla bir çocuğun hafızasında nasıl bir korku yaratmış olduğunu gördük. 

Hazırlanan raporda net belgelerle EfrÎn’de yaşanan toplum, doğa ve kadın kırımI derli toplu bir biçimde ortaya konuldu. Ama yaşanan olayları, işgal saldırılarını ve işgali yaşamış olanlardan dinlemek farklıydı. Çünkü Efrîn’de yaşananları gerçekçi ve en doğru biçimde onlar anlatabiliyordu."

‘NEDEN İŞGALE SESSİZ KALINIYOR?'

Sadece Efrîn’de sivillerin katledildiği ve demografi değiştirildiğinin belirtilmesinin yetersiz olacağını ifade eden Ceger, şöyle konuştu:

“Efrîn’de bir işgal durumu yaşandı. Orada şehit düşen YPG, YPJ üyeleri de halktır, bu halkın çocuklarıdır. Türkiye’ye hiçbir zaman saldırmamışlardır. Toprağını, yaşamını savunmak suç mudur? Sivilleri de YPG, YPJ üyelerini de Efrîn’i işgal edebilmek için katlettiler.

Asıl sorulması gereken soru, Türk devleti neden işgal ediyor? Efrîn, Bab, Cerablus ve İdlib Türkiye’nin şehirleri değildir. Türk devleti başka bir ülkenin sınırları içerisinde olan topraklara neden müdahale edebiliyor? Buna Amerika, Rusya, Irak, İran, Suriye ve Avrupa ülkeleri neden sessiz kalıyor?"

'ÖNEMLİ İTİRAFLAR AMA YETERSİZ'

Ceger, bazı Avrupa ve Amerikalı katılımcıların forumda yaptığı değerlendirmelere dikkat çekerek, şunları kaydetti: 

"David Philips konuşmasında 'artık itiraf ediyoruz ki Türk devleti terörist bir devlettir' dedi. Bu önemli bir itiraftır. Kouchner konuşmasında ‘Suriye sorunu yine Suriye’de çözülür’ ifadesini kullandı. Bu da Dimusturya’nın 2-3 gün önce, ‘biz kaybettik’ şeklinde bir itirafını aklıma getirdi. Bunlar önemlidir. Ama katılımcılar fikirlerini BM'lerin meclislerinde, yine kendi ülkelerinde de açıklayabilmeli ve savunabilmeli. Mevcut gerçekle yüzleşmeli ve kendi ülkelerini de yüzleştirmelidirler. 

Maalesef Avrupa ve dünyada Efrîn ve Kürtler konusunda evrensel insan hakları ve hukuk yitirilmiş durumdadır. İşgal harekâtı sürecinde nasıl ki ses çıkarılmadı, yapılan muğlak açıklamalarla Türk devleti işgale cesaretlendirildiyse, bugün de aynı tavır devam ediyor. 2 hafta önce AİHM'in Efrîn’de Türk devletinin saldırısı sonucu evleri yıkılan insanlarımızın başvurularına verdiği cevabı hatırlayalım: AİHM bu başvuruları 'İç hukuk yolları tüketilmemiş' diyerek reddetti. Efrîn Türkiye’nin bir parçası mıdır? Türkiye’de hak, hukuk adalet var mıdır? Bu gün Türkiye’de hukuk, hak, adalet diye bir şey olmadığını ve yaşanan faşizmi herkes biliyor. AİHM de devletlerin çıkarına göre karar vermiştir. Bu nedenle gerçeğin farkında olan herkes kendi ülkesinde kendi devleti karşısında da bunun mücadelesini yürütmelidir.”  

‘TÜRK İŞGALİ HERKES İÇİN TEHDİT'

Forumun sonunda bazı kararlar alınacağına işaret eden Ceger, "Umarız, temel noktalara karşılık gelen kararlar alınır. Efrîn’de işgal ve soykırım devam ediyor. Efrîn’deki işgal sadece Rojava için değil, tüm Suriye için tehdittirç Türk devleti Suriye’de bulunduğu sürece Suriye halklarının hiçbir güvenliği olmaz, Türkiye halklarının da öyle. Dışarıda faşizm, içeride faşizm… Kuzey Kürdistan’da da büyük saldırılar yapıyor, bugün Gre Spi’yi, Minbic’i, Kobanê’yi vb. hepsini tehdit ediyor" dedi.

"Tüm halkların çıkarı için Türk işgaline ‘dur’ denilmelidir" vurgusunda bulunan Ceger, "Avrupa’da fidye ödeyerek, işgale sessiz kalarak kendini Türk devletinin çete kartından koruyacağını sanmamalıdır. Türk devleti kontrolsüzdür. Zaten karakterinde tekçilik, baskı ve katliam olan bir devlettir; bir de Erdoğan gibi çılgın bir iktidar-imparatorluk hastası tarafından yönetiliyor" diye ekledi.

TEV-DEM Eşbaşkanı Zelal Ceger, konuşmasının sonunda şöyle dedi:

"Başta Avrupa ve Amerika halkları olmak üzere tüm halkları Efrîn işgaline 'dur' demeye davet ediyorum. Türk devleti Efrîn’de olduğu sürece tüm halklar tehlikededir. Tüm halklar, siyasetçiler, akademisyenler, aydınlar kendi devletlerini Efrîn işgaline tutum almaya zorlamalı.  Özellikle Avrupa ve Amerika halkları,  kendi devletlerini bu hükümet çıkarları politikasından vazgeçirerek evrensel insan hakları ve hukuk değerleri konusunda karar almaya zorlamalıdır."