Cizîr Newrozu: Faşist iktidarı hep birlikte yıkacağız

Botan’da Newroz ateşini yakan on binler, "Çözümün muhatabı Abdullah Öcalan'dır. Faşist iktidarı hep birlikte yıkacağız" mesajlarını verdi.

“Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Cîzre’nin Banê Xanê Mahallesi’nde büyük coşkuyla kutlanan Newroz’a on binler katıldı. Şirnex’ın birçok ilçesinden alana ulaşmaya çalışan halk, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) flamaları ile alandaki yerlerini aldı. Newroz alanına gelen gençler, hem alanın girişinde hem de alanın içinde havai fişekler patlattı. Alanda, "Bijî Serok Apo", "Be Serok Jiyan na be", "Bijî Newroz", "Bijî berxwedana zindana", "Şehîd na mirin" ve “Direne direne kazanacağız” sloganları yankılandı. Newroza katılan on binler, “Çerxa Şoreşê” ve “Kobanê” marşını okudu.

Saygı duruşunun ardından Newroz ateşi yakıldı. Daha sonra görevleri gasp edilen Cizre Belediyesi eşbaşkanları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ sahneye çıktı. MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye seslenen Kutlu, “Amed şehrinin adını halkımız kanıyla yazdı. Bunu değiştirmek sizin haddinize değil” derken Zırığ ise, “Bunları göndermeye 40 kaldı. 40 gün sonra onları geldikleri yere göndereceğiz” dedi.

Ardından Kollektifa Avazên Botanê grubu sahne aldı. On binler, müzik grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaya durdu.

'14 MAYIS'TA SON VERECEĞİZ'

HDP Şirnex Milletvekili Nuran İmir, yer ve gökyüzünün sallandığını, bütün sokakların haykırdığını belirterek, “Newroz kutlu olsun. Newroz direniştir, varlıktır. Bugün tarih yazacağız. Bu Newroz'u depremde yaşamını yitirenlere atfediyoruz. ‘Mecalleri yok’ diyenler, bu alana baksın. İşte halk burada. Biz Kürdüz ve buradayız. Kimse mücadelemizin önünü kesemez. Ne kayyımlar halkın iradesini teslim alabilir ne de gözaltı, tutuklamalarla mücadelemizi zayıflatamazlar. Botan halkının iradesini teslim almak için her türlü baskı ve zorbalığı yapıyorlar ama bu istekleri kursaklarında kaldı. Kayyumlar, tecrit ve cezaevlerindeki baskılar hukuksuzluktur. 14 Mayıs’ta bu politikalara son vereceğiz” dedi.

İmir’in konuşmasının ardından Sanatçı Mehmet Atlı sahne aldı.

'ACILARIN HESABINI SORMAK İÇİN YAN YANAYIZ'

HDP Wan Milletvekili Sezai Temelli ise depremde yitirilen canların acısıyla bu Newroz'u karşıladıklarını ifade ederek, “Onların acılarını paylaşıyoruz. Bu acıyı ve hüznü asla unutmayacağız. Biz, bize yaşatılan hiçbir acıyı unutmadık. O acılara sahip çıkarak, onun hesabını sormak için yan yana geldik. Bu depremde de yaratılan acıların hesabını soracağız. Mehmetleri, Asyaları, Taybet Anaları, Pakizeleri unutmadık. Onların anıları bize güç veriyor. Bizler acılarımıza da sahip çıkarak Newroz alanlarında yan yana geldik” diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ YOL

Çözüm sürecine değinen Temelli, bu gün yaşananların masanın devrilmesi nedeniyle olduğunu kaydetti. Temelli, konuşmasına şöyle devam etti: “Çünkü siz İmralı’da masayı devirdiniz, o yüzden oldu. O masayı devirmeseydiniz, bir çözüm vardı. O çözüm bu insanlar için yaşam hakkıydı. Kaynaklar savaşa değil insanlar için harcanacaktı. Ama bunu yapmadılar. Masayı devirdirler. Onlar bu masanın altında kaldı. Türkiye’nin, Türk ve Kürt halkının özlemini duyduğu demokratik çözüm sürecini mutlaka başlatacağız. Bir mermi kaç para diyenlere, bu ülkeyi savaşa sürükleyenlere inat barışı getireceğiz. Kentimizi, doğamızı talan edenlere inat yeniden bir araya geleceğiz ve demokratik cumhuriyeti var edeceğiz. Kürt halkının iradesini yok sayanlara, halkımızın iradesini kayyum atayanları buradan silip atacağız. Yitirdiklerine sözümüz olsun. Bu mücadeleden asla geri dönmeyeceğiz. Bizim yolumuz 3’üncü yoldur. Bu yol demokratik çözüm yoludur. Bu yol kurtuluşun yoludur. Mutlaka bu ülkeye demokrasiyi de barışı da biz getireceğiz.

'ÇÖZÜMÜN MUHATABI ABDULLAH ÖCALAN'DIR'

Cizre tarihinle gurur duy. Mücadelenle halkınla gurur duy. Gurur duyulacak olan bu halktır. Demokratik çözüm dedik. Bunda ısrar ettik. Onlar ne yaptılar. Kobanê düşmeyince çöktürme planı yaptılar. Çetelerle iş birliği yapanlar, çöktürme planı hazırladılar. Onlar çöktü. Bu ülkeyi çökerttiler.
Demokratik çözümün de bir sahibi var. Demokratik çözümün yolunu açacak olan Kürt meselesinin çözülmesidir. Bu sorun çözülmediği müddetçe bu sorunlar devam edecek. Bunun muhatabı Sayın Öcalan’dır. Muhatabını yok sayarak bir halkı yok sayamazsınız. Muhatabı yok sayarak çözüm üretemezsiniz. O yüzden muhatabı ile konuşacaksınız ve bir çözüm üreteceksiniz. Türkiye’de emekçilerin beklentisi budur. Bunu mutlaka gerçekleştireceksiniz.”

Temelli, seçimlere giderken umudu büyüttüklerini ifade ederek, “Seçime giderken önümüzde iki sandık var. Biri meclis diğeri cumhurbaşkanlığı için. Meclis sandığında biz yani, HDP kazanacak. Emek ve Özgürlük İttifakı kazanacak. Diğer sandıkta ise faşizmi yıkacağız. Emek düşmanı faşist iktidarı hep birlikte yıkacağız.”

Temelli’nin konuşması sık sıkı, “Hükümet istifa” ve “Kahrolsun faşizm” sloganları ile kesildi.

Konuşmaların ardından program Sanatçı Xecê sahne almasıyla devam ediyor.