Cizre'deki oto sanayi çalışanları: Sinek avlıyoruz!

Türkiye'deki ekonomik kriz, oto sanayi sitelerinde de işleri durma noktasına getirdi. Cizre'de iş yerleri sinek avlıyor.

Türkiye’deki ekonomik kriz sanayi sitelerinde esnafları, iş yapamaz duruma getirdi. Dolardaki yükselişle artan yedek oto parça fiyatlarında, dolar düşünce de indirim olmadı.

Yaşadıkları krizi ANF’ye değerlendiren Cizre'deki oto sanayi sitesi çalışanları, buna çözüm bulunmazsa herkesin dükkanını kapatacağını belirtti.

‘BÖYLE KRİZ GÖRMEDİM’

35 yıldır oto sanayide usta olarak çalışan Mustafa Güzel, “Türkiye’de olup da krizden etkilenmeyen kim var ki? Eskiden zanaatkâ bir insan tek başına 3 ev geçindirebilirdi burada, şimdi ise 3 çalışan olsa bile ev geçindiremeyecek duruma geldik. Ben Saddam Körfez krizi zamanı dışında böylesine bir kriz görmedim. Geçen senelere oranla zararım yüzde 90’lara vardı. Bu işi bıraksam, yönelecek alan bile kalmadı ki. O yüzden ya bu krizi de atlatacağız ya da hep birlikte batacağız” dedi.

'SAVAŞ VARKEN EKONOMİ NASIL İYİ OLSUN?'

“Çözüm ne diye bakacak olursak, biraz da gerçekçi olmamız gerekir” diyen Güzel, bir ülkede kavga, savaş varken ekonomisinin iyi olmasının da beklenemeyeceğini söyledi. Güzel, “Ancak gerçek bir barış ve huzur ortamı bu krizi atlattıracak bu millete. Bu ülkenin yüzde 90’ı savaş sever oldu. Savaş için uğraşan bu kadar güçlü bir oran karşısında yüzde 10'luk ‘barış’ diyenler ekonomiyi tek başlarına kurtaramazlar” diye konuştu.

'5 AYDIR İĞNE UCU KADAR İŞ YAPAMADIK'

İş olmadığından kendilerini sanayi usulü dama oynamaya verenlerden biri olan Şükrü Madımak, şunları anlattı: “İş yok. Sinek avlıyoruz. Can sıkıntısından da tüm gün burada dama oynuyoruz. Kriz yüzünden ne iş kaldı ne bir şey. 5 ay oldu, iğne ucu kadar iş yapmış değiliz. Krizin bize etkisini bu şekilde siz düşünün. Doların etkisi çok fazla ama sadece bu da değil. Böyle dönemlerde devletin belli destekler, ödenekler ayırması gerekirdi. Bizlerin yükünün bir şekilde hafifletilmesi gerekirdi. Çocuk yaşlardan beri bu işi yapıyorum. En son Ecevit dönemindeki krizde bu kadar etkilenmiştik. Çözümü biz söyleyince hemen bastırılıyoruz. Çözümü devlet zaten iyi biliyor."

'50 LİRAYA ŞÜKREDİYORUZ!'

Ferhat Yıldırım, 16 yaşında. 6 yıldır çırak olarak çalıştığı sanayi sitesinin ilk defa bu kadar boş kaldığını ifade ederken, "Eskiden tek başıma ev geçindiriyordum. Şimdi ustam günde 50 lira verebilse şükrediyoruz. Bu işten başka da iş bilmem. Daha önceleri de kriz yaşanmış. Bunun da atlatılması için beklemekten başka bir şey gelmiyor elimizden” dedi.