DAİŞ'liler uluslararası mahkemede yargılansın

PADÊ, TAJÊ, Şengal Demokratik Özerk Meclisi ve Şengal Geçici İdare Meclisi yakalanan DAİŞ çetelerinin uluslararası bir mahkeme kurularak yargılanmalarını istedi.

Şengal’de Êzidî Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PADÊ), Êzidî Kadınları Özgürlük Hareketi (TAJÊ), Şengal Demokratik Özerk Meclisi ve Şengal Geçici İdare Meclisi, Şengal Demokatik Özerk Meclisi Xanesor Ofisi önünde ortak açıklama yaptı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Hisên Heci tarafından okunan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“DAİŞ çeteleri 3 Ağustos 2014’te Şengal ve Ninova’da Êzidîlere yönelik vahşi saldırılar gerçekleştirdi. Irak ve Suriye’den binlerce çete halkımıza saldırdı ve büyük katliamlar gerçekleştirdi. DAİŞ çeteleri Êzidî yurttaşları katledip, esir aldı. Yurttaşların malını mülkünü çaldılar, evlerini talan ettiler. Kutsal yerlerimizi bombaladılar. On binlerce hayvanımızı telef ettiler. Uluslararası toplumların ve Irak Hükümeti’nin sessizliği, DAİŞ çetelerinin daha da vahşileşmesine neden oldu. Çeteler kadınlarımıza, gençlerimize, çocuklarımıza işkence etti. Kadın ve erkekleri farklı yerlere götürdüler. 13 yaşından büyük erkekleri öldürdüler. Küçük yaştaki çocukları askere götürdüler. İdeolojik, askeri eğitim verdiler. Kadınları ve çocukları pazarda sattılar.

Katliamın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra da binlerce Êzidî kadını ve genci DAİŞ çetelerinin esiri altında kaldı. Irak Hükümeti’nden, uluslararası toplumlardan, Irak Mahkemesi’nden ve Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi’nden isteğimiz, katliamları gerçekleştirenler Irak yasalarına göre yargılansın. Mağdurların tazminatları verilsin.”

Şengal’deki kurumlar, Irak Hükümetine, Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi’ne ve Uluslararası Koalisyon’a şu taleplerde bulundu;

-Suçluların ve suçlara ortak olanların yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulsun ve yargılansın.

-Mahkemede Êzidîlerin oluşturduğu bir heyet ve mağdur olanların ailesi hazır bulunsun.

-Irak’ta suç işleyen çeteler Irak Mahkemesi’nde yargılansın.”