Erciş’te iki ayda 200 adrese baskın düzenledi, 70 kişi tutuklandı

AKP’nin özel politika yürüttüğü Erciş’te, bir hafta içinde 38 kişi gözaltına alındı, 20’si tutuklandı. Bu gözaltı ve tutuklamalarla birlikte Erciş’te son iki ayda 200 adrese baskın düzenledi, 70 kişi tutuklandı.

Yerel seçimlere az bir süre kala AKP, Erciş’te polis ve askerlerle halka karşı baskısını artırmaya başladı. Van’ın Erciş ilçesinde polis ve askerler son dönemlerde yüzlerce eve baskın düzenledi, yüzlerce kişi gözaltına alındı, onlarca kişi tutuklandı. Son 2 ayda Erciş’te 200 adrese baskın düzenlenirken 70 kişi tutuklandı. Erciş üzerinde özel politika yürüten AKP; ev baskınları, gözaltılar ve tutuklamalarla HDP’nin ve halkın seçim çalışmalarının önünü kesmek istiyor.

BASKILARA RAĞMEN HDP’YE BÜYÜK DESTEK

31 Mart Yerel Seçimlerinin başladığı Erciş’te halk, HDP ve HDP Erciş Belediye Eş Başkan adaylarına yoğun destek veriyor. AKP’nin destek ve taban bulamadığı Erciş’te önceki gün AKP’nin Erciş aday tanıtımlarına halk itibar göstermedi ve destek vermedi. Erciş’te gün gittikçe tabela partisi haline gelen AKP, Erciş halkına polis ve jandarma baskısıyla sindirme ve yıldırmaya çalışılıyor. Tüm baskı ve şiddete rağmen Erciş halkı HDP adaylarını desteklemeye ve çalışmalarına katılmaya devam ediyor. 24 Haziran seçimlerinde Erciş’te büyük bir yenilgi alan AKP hükümeti tarafından son bir hafta içinde 38 kişi gözaltına alındı, 20’si tutuklandı.

GÖZALTI VE TUTUKLAMALARA ERCİŞ HALKI TEPKİ GÖSTERDİ

AKP’nin Erciş’te yaptığı ev baskınları, gözaltı ve tutuklamalara Erciş halkı tepki gösterdi. AKP’nin 24 Haziran Seçimlerinde Erciş’te büyük bir yenilgi aldığını ve bundan korktuğunu belirten Erciş halkı, AKP’ye 31 Mart Yerel Seçimlerinde daha büyük bir ders vereceklerini söyledi. Güvenlik gerekçesiyle adını açıklama istemeyen bir vatandaş şöyle konuştu: “Biz seçimlerin adil ve demokratik bir ortamda geçmesini istiyoruz. Ama birileri bunu engellemeye çalışıyor. Başta Erciş olmak üzere Van genelinde AKP’ye oy çıkmayacak. AKP’de bunu bildiği için bizlere baskı yapıyor. Tüm baskılara rağmen 31 Mart’ta sandık başına giderek AKP ve ortağı MHP’ye büyük bir ders vereceğiz.”

SON BİR HAFTADA 20 KİŞİ TUTUKLANDI

Erciş merkez ve mahallelerinde 15-19-22 Ocak tarihlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan toplam 38 kişiden 20'si tutuklandı. 18 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

15 Ocak günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 20 kişiden 13’ü tutuklanırken, 7 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

19 Ocak günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 10 kişiden 4'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 6 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

22 Ocak günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 8 kişiden 3'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 5 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.