Erciş'te lahana hasadına başlandı

Erciş'te yetiştirilen yüzlerce farklı ürünlerden biri olan lahana halkın geçim kaynağı olmaya devam ediyor.

Van’ın Erciş ilçesinde Mayıs ayında ekilen Erciş lahanasının (kelem) Ekim ayından itibaren toplanmasına başlandı. Kasım ayına kadar toplanan lahanalar satıcı bulunmadığı taktirde kar altında kalarak çürüyor. Hasadı yapılan Erciş lahanası Hakkari, Iğdır, Muş, Bitlis ve Amed gibi Kürdistan kentlerinin yanı sıra, Türkiye’nin de birçok şehrine satılıyor.

Meşhur olan Erciş lahanası turşu, dolma ve çorba gibi yemeklerde kullanılıyor. Hasada hazır olan lahanaların büyüklüğüne göre tanesi 3 ile 7 lira arasında satılıyor. Üç tarafı dağlarla ve bir tarafı ise Van Gölü ile çevrili olan Erciş Ovasında yüzlerce farklı ürün yetişiyor. Ilıman bir iklime sahip olması nedeniyle çok verimli toprakları olan Erciş'te halkın geçim kaynağının başında tarım ürünleri geliyor. Binlerce kişi, Erciş Ovasında yetişen bu tarım ürünleri ile geçiniyor.

KRİZE RAĞMEN ERCİŞ LAHANASI, TÜKETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

AKP’nin yanlış tarım politikası ve ekonomik ambargosunun yanı sıra, yoğun göç ve düzensiz kentleşme nedeniyle binlerce dönüm tarım arazisi yok olmasına rağmen binlerce kişi lahana ekimi sayesinde geçimini sağlıyor. Erciş’in birçok mahallesinde yetiştirilen lahanalar, farklı kentlerden gelen satıcılar tarafından tarlalardan toplanarak götürülüyor.

Aracı ve komisyoncu olmadan direk tarlalardan toplanan lahanalar halka daha ucuz şekilde satılıyor. AKP’nin, mazota, gübreye, sulama suyuna ve arazi vergilerine uyguladığı zamlar nedeniyle çiftçi, kârdan çok zarar ediyor. Çiftçinin zarar etmesine rağmen çok ucuz olan Erciş lahanası tüketicinin yüzünü güldürdü. Çevre il ve ilçelerden gelen satıcılar, Erciş lahanasını tarladan toplamaya başladı.

ÇİFTÇİ ZAMLARDAN DOLAYI ARTIK ÜRÜN EKEMİYOR

Bitlis’ten Erciş lahanasını almak için gelen Ali Sas, çiftçinin durumunun hiç olmadığını vurguladı. Mazot ve araba kirası nedeniyle aldığı ürünlerden çok fazla kazanç sağlayamadığını dile getiren Sas, "Kriz nedeniyle çiftçi ve halk perişan durumda. Özellikle Erciş halkından çok Diyarbakır, Bitlis, Siirt Ağrı’dan gelenler alıyor. Bugün çiftçi artık ürün ekemiyor.

Çiftçi bu zamlarla nasıl ekim yapacak? Para olmadığı için tarlada çalışacak işçi bulamıyoruz. Çalışanlara 50 lira veriyoruz ama bugün bu 50 lirayla hiçbir şey alınmıyor. Eskiden Erciş’in her tarafında lahana ekimi yapılıyordu. Verimi daha iyiydi ve daha ucuzdu. Hem çiftçi hem de tüketici kazanıyordu" diye konuştu.