Eşbaşkanlar ve halk sloganlarla belediye binasına girdi

Mazbatasını alan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ile KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen Eşbaşkan Hülya Alökmen Uyanık, belediye binasına girdi.

Seçimlerin üzerinden 16 gün geçtikten sonra İl Seçim Kurulu’ndan mazbatasını alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve KHK ile ihraç edildiği için mazbatası verilmeyen Eşbaşkan Hülya Alökmen Uyanık, sonrasında belediye binasına geçti. Belediye personeli ve kent halkı tarafından bina önünde karşılanan Mızraklı ve Uyanık, beraberindeki STÖ temsilcileri ve halkla zafer işareti yaparak belediye binasına girdi.

Mızraklı ve Uyanık, Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. 

UYANIK'TAN 'ONURLU YAŞAM' VURGUSU

Uyanık, 4 Kasım 2016’da halkın iradesinin yok sayıldığını ve çalışanların kurumlardan dışarı atıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Burası halkın malıdır. Bugün de bu yaşanıyor. Yaşasın onurlu yaşam! 31 Mart’ta yerel seçimlerine ‘Demokrasi Bayramı’ denildi. Buraya 15 gün gecikmeli geldik. Mazbatalarımızı KHK zulmü devam ediyor diye alamayan arkadaşlarımız var. İstanbul ve başka şehirlerde seçimlerin sonuçlanmaması, demokrasiye ne kadar ihtiyaç olduğunun beyanatıdır. Biz halkımıza söz verdik. Alanlarda, buraların halkı malı olduğunu söyledik. Türkiye toplumunun vicdanını yaralayan kayyumları gönderdik. Onlar, Bağlar halkımızın ortaya çıkardığı iradeyi görmeyip, kayyum marifetini sürdürmek istiyorlar. KHK’ları bahane edip, eşbaşkanlarımızın mazbatalarını vermek istemiyorlar. Mazbatalarımızı 31 Mart’ta halkımızdan aldık. Bu böyle devam edecek, böyle bilinsin."

Uyanık,  şöyle konuştu: “İktidarın kadını kötüleyen, eve hapsetme oyunlarının farkındayız. Buna inat alanlarda olacağız. Bu kenti hep birlikte yöneteceğiz. Bize bu onuru yaşatan Amed halkı, kadınlara, cezaevlerine minnet borcumuzu ifade ederken, herkese teşekkürlerimizi sunuyorum.”

MIZRAKLI: HALKIMIZIN EMEĞİYLE TEKRAR ALDIK

“Suya, havaya ve toprağa cemre düştü, 31 Mart itibarıyla Amed’e, Diyarbakır’a, halkın iradesine cemre düştü” diyerek konuşmasına başlayan Eşbaşkan Selçuk Mızraklı ise şöyle dedi:

“Burada elimizden hukuksuzca alınan belediyelerimizi yaklaşık 2.5 yıl sonra halkımız emeği ve çabasıyla tekrar aldık. Bu zaferi halkımız kazandı. ‘Hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez’ demişti La Fontaine. Evet bizler de çok zorlu süreçlerden geçtik. Binlerce partilimiz gözaltına alındı, tutuklandı. Seçim çalışmalarımız engellenmek istendi. Tüm bu zorluklara rağmen direndik. Düşünür diyor ki; ‘Kendi varlığını bile amacına feda edebilen insan iradesine karşı hiçbir şey direnemez’. Evet Amed halkı da Diyarbakır halkı da fedakardır. Varlıklarıyla, emekleriyle fedakarlık etmişlerdir. Bu sayede zülme karşı direnip, bugünkü zaferi elde etmişlerdir. Tüm Diyarbakırlılara bu fedakarlıklarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz."

Mızraklı, “Kayyumlar ile darbeler ile kazanımlarımızı gasp etmek istediler. Talan anlayışı ile kentlerimizi yağmaladılar. Bizler 31 Mart’ta sandıklara gidip, gereken cevabı verdik. 1 Nisan’da halkımızın bize verdiği görevle, kazanımlarımıza, irademize sahip çıkacağız. Her ne kadar zulüm uygulanırsa uygulansın bizler kazandık” dedi. 

'KAYBETTİLER VE KABULLENEMİYORLAR'

Seçimin üzerinden 16 gün geçmesine rağmen tartışmaların hâlâ devam ettiğine değinen Mızraklı, “İstanbul’da sayım devam etmektedir. Bunun nedeni kaybettiklerini kabullenememedir. İstanbul seçimlerini yenilemeye çalışıyorlar. Diyarbakır Bağlar’da ise eş başkanımız KHK’li oldukları gerekçesiyle hakkımız gasp edildi. YSK başvuruları alırken, KHK’li arkadaşlarımızın başvurusunda bir sakınca görmedi ama seçimleri kazandıktan günler sonra eş başkanlarımıza mazbata vermediler. Bizler bu hukuksuzluğu tanımıyoruz. Bu halk bu hukuksuzluğu kabul etmeyecektir. Vicdanlarda derin yaralar açan bu durum tarihin kara sayfalarında yerini alacaktır” diye konuştu. 

'EŞBAŞKANLIK MOR ÇİZGİMİZ!'

Eşbaşkanlığın kendilerinin “mor çizgileri” olduğuna vurgu yapan Mızraklı, şunları söyledi: 

“Tüm belediyelerimizde eş başkanlık sistemi uygulanmaktadır. Büyükşehir belediyemizde de bu uygulama değişmez çizgimiz olacaktır. Fakat bu seçimlerde YSK eş başkanımız Hülya Alökmen Uyanık arkadaşımıza mazbatasını vermeyerek büyük bir hukuksuzluğa imza atmıştır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Bu adaletsizliğe sessiz kalmayacağız. Her gün Hz. Ömer’in adaletinden bahsedenler bu hukuksuzluklara imza atarak Yezid’in adaletsizliğini uyguladıklarını bizlere bir kez daha göstermiş oldular. Tüm bu olanlara rağmen bizler barış, demokrasi ve adalet taleplerinde ısrar edenleriz. Ülkemizi uçurumun kenarına sürüklemek isteyenlere, ayrımcı dil kullananlara karşı birleştirenleriz. Bir an önce ülkeyi yönetenlerin, sorumluluk mevkiinde olanların bu dili terk etmeleri gerekmektedir. Barışı tesis etmek için adımların atılması gerekmektedir. Bizler Büyükşehir Belediyemizin seçilmişleri olan Sayın Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’yı da burada görmek isterdik. Fakat hukuksuzca eş başkanımız sayın Gültan Kışanak tutuklanmıştır. Kayyımların tüm yaptıkları işlemleri inceleyip, yasaya uygun olmayanları denetleyeceğiz ve suç duyurusunda bulunacağız.”

'KENT SÖZLEŞMESİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ'

Kendilerine oy veren veya vermeyen ayrımı yapmadan tüm Amed halkının çıkarlarını gözeterek çalışacakları ve başaracaklarını söyeyen Mızraklı, yerinden ve birlikte yönetim anlayışı, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcı, adil, örgütlü, cinsiyet eşitlikçi, çok dilli ve çok kültürlü, ekonomik ve ekolojik, yenilikçi, sürdürebilirlik, vesayetlerin azaltıldığı ve halkçı bir anlayış ilkeleriyle hareket edeceklerini söyledi. 

Mızraklı, “Herkesi katarak bu kararları işleyişe geçireceğiz. Bizler kentin tüm dinamikleri ile birlikte çalışacağız. Kent Konseyi’ni yeniden aktifleştireceğiz. Geçen ay kent bileşenleri ile birlikte hazırlayıp, imzaladığımız Kent Sözleşmesi’ni hayata geçireceğiz. Kazanacağız ama mutlaka kazanacağız” dedi.