Gerillalar: Serhat eylemleri, yeni tarzın pratiği

Gerilla, 1 Haziran Atılımı'nın yıl dönümünü, 31 Mayıs ve 1 Haziran'da Serhat’ta gerçekleştirdiği kapsamlı eylemlerle selamladı. Eylemlerin ardından Medya Savunma Alanları’ndaki gerillalarla konuştuk.

Serhat bölgesi, tarihe isyanlarıyla geçen direnişçi bir halk ve rakımı arttıkça özgürlüğün yaşam alanının da arttığı mekânlara sahip. Agiri’de adına mezar taşı dikilip üzerine beton dökülerek gömüldüğü sanılan "hayali Kürdistan", bugün tüm gerçekliğiyle aynı topraklarda gerillayla birlikte yeniden yeşeriyor.

Serhat coğrafyası; ulus devletlerin kuruluşuna kadar tarih boyunca Kürt, Ermeni, Gürcü, Türkmen, Acem, Fars ve daha birçok halkın bir arada yaşadığı bir yer. İran-Ermenistan sınırında ve bugün Türk devletinin halkları birbirine düşmanlaştırma politikaları nedeniyle arasında yalnız bir çay bulunan Ermenistan’a bile sınırları kapalı durumda.

Ermenistan sınır hattında oldukça stratejik bir öneme sahip olan Iğdır, gerilla eylemliliklerinin özellikle son iki yıldır en yoğun olduğu alanlardan biri. Gelişen ve değişen yeni savaş teknolojilerine karşı yeni döneme kendisini yeniden yapılandırarak giren Kürdistan Halk Savunma Güçleri gerillaları, geliştirdiği yeni tarz ve taktiklerle Türk ordusuna ağır darbeler vurmakta. 1 Haziran’da Iğdır’ın Aralık ilçesinde Devrimci Zafer Hamlesi kapsamında, HPG, YJA STAR ve HBDH tarafından ortak gerçekleştirilen kapsamlı eylem, aslında TSK’ye karşı bir devrimci operasyon niteliğinde. Yine aynı gün gerilla tarafından Bazid’de 6 kontranın öldürüldüğü sabotaj eylemi ve 31 Mayıs’ta Tendürek Gülizerk Karakolu’nda bir yüzbaşının öldürüldüğü suikast eylemi, yine Serhat bölgesinde gerillanın alan hakimiyetinin de göstergesi. Bu eylemlerle gerilla 1 Haziran Hamlesi'ni selamlarken, eylemleri aynı zamanda işgalci Türk ordusunun Başûrê Kurdistan’da Xakurkê merkezli başlatmış olduğu işgalci operasyonuna bir cevap olarak ve Amed’de yaşamını yitiren gerillalar için gerçekleştirdiğini açıkladı.

Serhat’taki eylemleri ilk duyduğumuzda gerillanın gözlerindeki heyecanı yakalayabilecek ne fotoğraf makinemiz ne de bu heyecanı sığdırabileceğimiz bir kare vardı. HPG ve YJA Star gerillalarının eylem hakkındaki düşüncelerini öğrenme şansımız oldu...

'YENİ DÖNEM İÇİN GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ'

HPG gerillalarından Mazlum Rojhilat’ın eylemlere ilişkin ilk değerlendirmeleri şöyle:

"Gerçekten çok başarılı bir eylemdi. Arkadaşların eylem yaptığı yer coğrafi açıdan gizli şekilde hareket edebilmek için çok elverişli değil, bu nedenle gerçekten iyi bir taktik, incelik istiyor. Düşmanı vurup bekleyerek, düşman geldiğinde tekrardan vurmak gerçekten başarılı bir taktik. Daha önce de Serhat’ta bu tarz eylemlerde arkadaşlar iyi bir tarz yakalamışlardı ancak eylemin yapıldığı alan göz önünde bulundurulduğunda, Iğdır, daha riskli bir yer. Türk medyası her ne kadar kayıplarını gizlese de düşmanın ölülerinin yirmiden fazla olma ihtimali yüksek çünkü iki zırhlı araç imha ediliyor, bir kirpide en az 10 -15 asker bulunuyor, alana sonradan gelen araçlar da darbeleniyor. Bu eylem hem yeni dönem devrimci zafer hamlesi için öncülük açısından çok güzel bir başlangıç oldu hem de askeri taktik açısından çok başarılı bir eylemdi. Arazinin incelik ve derinliğine hakimiyet gerektiriyordu. Eylemi gerçekleştiren arkadaşları selamlıyorum, çok güçlü bir eylemdi ve büyük bir moral aldık."

'YENİ TARZ VE TAKTİK KAZANDIRIYOR'

Görüşlerini aldığımız YJA STAR gerillası Diljin Faraşin ise Serhat eylemlerine ilişkin şunları söyledi:

"İçinde bulunduğumuz bu yoğun mücadele sürecinde zaman zaman halkın, anaların direnişi ön plana çıkarken, zaman zaman gerillanın eylemleri ön plana çıkıyor. Iğdır eylemi de büyük açlık grevi ve ölüm orucu direnişinin bir devamı niteliğinde değerlendirilebilir. Halk ve gerillanın el ele mücadele ettiğinde nasıl zafere ulaşacağının bir göstergesi aynı zamanda. Türk ordusunun tekniğe dayalı saldırılarını boşa çıkarmak, sayısal ve teknik üstünlüklerine karşılık ağır kayıplar verdirmek önemli, bu eylemle yeniden gördük ki; güçlü bir inançla zafere kilitlenme oldukça gerillanın gerçekleştiremeyeceği hiçbir eylem yok aslında. Serhat eylemleri tüm gücümüzde gerçekten büyük bir moral ve motivasyon yarattı. Ve yeni dönem tarz ve taktiğiyle savaşmanın kazandıracağını gösterdi. Bu, yeni yapılanmanın pratiğe yansıyan şeklidir."

'BÜYÜK KAYIP VERDİLER'

Konuşma fırsatı bulduğumuz bir başka HPG gerillası Kendal Baz da Serhat’ta özellikle son birkaç yıldır mevsim koşullarının bile etkileyemediği oldukça başarılı bir taktik yürütüldüğünü belirterek, "Bu kapsamda değerlendirirsek, başarılı ve yaratıcı bir taktikle gidiliyor, düşmanın üzerine. Aslıda Serhat alanında gerilla Türk ordusuna operasyon gerçekleştiriyor, denilebilir ve düşman burada büyük kayıplar veriyor" dedi.