Gever’den yüzde 100’lük beklenti

HDP’ye 2014’teki seçimlerde yüzde 86.6 oranında oy veren Gever halkı, 31 Mart’ta oy oranını yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyor.

Tüm baskı ve yasaklara rağmen iradesine hep sahip çıkan Gever halkı, 31 Mart yerel seçimlerinde de bunun daha yüksek bir oranla tekrarlayarak, devlet gaspçılığına yanıt vermeye hazırlanıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Hakkari’nin Gever ilçesinde yapılan halk oylamasında iki isim ön plana çıktı. Remziye Yaşar ve İrfan Sarı, halkın oylarıyla HDP’den belediye eşbaşkan adayı oldular. HDP, 2014’teki yerel seçimlerde Gever’de yüzde 86.6 gibi rekor bir oy oranı aldı. 25 bin oy alan HDP’nin karşısındaki AKP ise sadece 2 bin 800 oy alabildi. 24 Haziran’daki genel seçimlerde ise HDP, 49 bin gibi rekor bir oy alırken, AKP sadece 7 bin oy alabildi. Gever halkı,31 Mart’taki yerel seçimler de Remziye Yaşar ve İrfan Sarı ile kayyum zihniyetine son vermekte kararlı.

BİR YAŞINDA SÖMÜRGECİLİKLE TANIŞTI

Hakkari’nin Dağlıca İlçesinin Zerene köyünde 1984’te dünyaya gelen Remziye Yaşar, daha bir yaşındayken koruculuk dayatması nedeniyle ailesiyle birlikte göç etmek zorunda kaldı. Ancak Yaşar’ın yurtsever olan ailesi, kente göç ettikten sonra da sürekli baskılara maruz kaldı. Annesinin tutuklanması Yaşar’ı mücadeleye daha da yakınlaştırdı. 2006’da siyasi çalışmalarına başlayan Yaşar, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kadın ve gençlik kollarının çalışmalarında yer aldı. 2011’de ‘KCK operasyonları’ adı altında gerçekleştirilen siyasi soykırım operasyonlarında tutuklanan Yaşar, 2 yıl cezaevinde kaldı. Serbest bırakıldıktan sonra İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Derneği (TUHAD-DER) çalışmalarında görev alan Yaşar, 2016 ‘da yeniden tutuklandı ve bu kez de 14 ay cezaevinde kaldı.

GEVER HALKININ ESNAFI

Hakkari’nin Gever ilçesinde 10 çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu olarak 1967’de dünyaya gelen İrfan Sarı, ilk, orta ve liseyi burada tamamladı. Yüksekova Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanlığı yaptı. 2014’te Hakkari esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığına seçildi. Aynı yıl Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Denetim Kurulu üyeliğine seçildi. Sarı, evli ve 2 çocuk babası.