Güçlükonak'taki ağalı yönetimine kadınlar 'yeter' diyecek

Güçlükonak'ta 29 yıldır süren ağalık yönetimine kadınların ‘Artık yeter’ diyeceğini söyleyen HDP Belediye Eşbaşkan adayı Zilan Ecevit, “Bunca yıldır süren sömürü düzeni tüm halka uygulanıyor" dedi.

29 yıldır ağalık sistemi ile tek bir ailenin yönetiminde olan Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde seçim hazırlıkları her geçen gün daha da hız kazanıyor. HDP’nin aday isimlerini açıklaması ile kolları sıvayan adaylar, aday oldukları ilçelere göre projelerini anlatmaya başladı. Güçlükonak'ın HDP Belediye Eşbaşkan adaylarından Zilan Ecevit (25), kazanmaları halinde gerçekleştirecekleri çalışmaları anlattı.

Ege Üniversitesi’nden Ziraat Mühendisi olarak mezun olan Ecevit, 3 yaşından beri Cizre’de yaşıyor. Ondan önce Cizre’ye bağlı olan Kanireş köyünde yaşadıklarını fakat bölgede yaşayan birçok kişi gibi kendilerinin de köylerinin devlet tarafından yakılıp boşaltıldığını, bu nedenle Cizre’ye göç ettiklerini söyledi.

1990'LI YILLARIN ETKİSİ HER ZAMAN HAYATIMDAYDI

Ecevit, o dönem yaşananların hayatında nasıl bir etki yarattığını şu şekilde anlattı: "Köyden ayrıldığımızda ben çok küçük olduğum için yaşanılan sıkıntıları hatırlamıyorum ama sonrasında o günlerin ailem üzerinde bıraktığı izler ne yazık ki benim de hayatıma yansıdı. Hep hatırlarım mesela, 7 yaşında falan annem elimizi tutup Cizre’de çarşıya çıkardığında bir yerde asker, polis gördüğü zaman deli gibi bir korku ve titreme nöbeti başlardı. Sonralardan kavramaya başladım. Sorduğumda ise anlatırdı köyde olduğu zamanlarda kendilerine yapılan işkenceleri. Annemin hamile iken düşük yapmasına da sebep olmuşlar. Doğmamış çocuklarımızdan, yaşlılarımıza kadar herkesin katli onların boynunda asılı."

Bu durumun kendisini fazlasıyla etkilediğini ifade eden Ecevit, "Bunlar bugünde bitmedi hala çocuklarımızda, kadınlarımızda bu korku hali mevcut. Ama eskisinden daha direngeniz artık. Bunun da farkında ve bilincindeyiz. Bizler o korku halini kadın öncülerimiz sayesinde biraz daha kırdık. Korkarak değil direnerek bu şiddete dur diyebileceğimizi gördük. Bugün bunun devamını da getirmeye ben aday oldum" dedi.

‘SİYASETTE KADIN TEMSİLİYETİ İÇİN’

Üniversite dışında tüm yaşamı Cizre’de geçen Ecevit, "Üniversite yıllarımda da gençlik ve kadın çalışmalarında aktif bir şekilde görev alıyordum. Okul bittikten sonra buraya döndüğümde de daha aktif bir şekilde siyasete yöneldim. Ve 2014’ten bu yana verilen her türlü görevde çalışmada halkıma hizmet ettim. Geçtiğimiz seçimlerde milletvekili aday adayı oldum. Bunun temel nedeni, parlamentodaki kadın temsili yetinin çok az olmasıydı. Seçilmedim ama bu durum çalışmalarımı hiçbir şekilde geriletmedi" şeklinde konuştu.

Güçlükonak’ta 29 yıldır devam eden ağalık sömürü düzeninin kadınlar başta olmak üzere tüm halka uygulandığının altını çizen Ecevit, "Bırakın kadın alanında her hangi bir kurum olmasını, kadınların yaşadıkları zulmün de üzeri kapatılıyor. 29 yıldır süren ağalık düzenine kadınlar ‘Yeter’ diyecek. Orada kazandığımız takdirde bizi bekleyen çok fazla iş ve sorumluluk var. Biz çok çalışmaya ve oradaki halkı kazanmaya adayız" şeklinde konuştu.