Güney’de yaşayan Kuzeyli aileler, evlerini terk etmeye zorlanıyor

Hewlêr’de 17 Temmuz günü Hoqqabaz isimli restorana düzenlenen silahlı saldırı ardından Güney Kürdistan’ın Hewlêr, Dihok ve Zaxo kentlerinde yaşayan Kuzey Kürdistanlılar, evlerini terk etmeye zorlanıyor.

Hewlêr’de 17 Temmuz’da bir restoranda Türk konsolos çalışanlarına yönelik yapılan saldırıda biri konsolos çalışını olmak üzere 3 kişi ölmüştü. Saldırının ardından Hewlêr, Dihok ve Zaxo’da asayiş güçleri Kuzey Kürdistan’dan gelen birçok ailenin evine baskın yaparak, ailelere baskı yaptığı öğrenildi.

Rojnews, Zaxo’da asayişin evlerine baskın yaptığı kişilere dayandırarak yayınladığı haberinde, asayiş güçlerinin Kuzey Kürdistan’dan gelen ailelerin evlerine baskın yaptığı ve aileler hakkında bilgi topladı.

Asayiş güçleri evlere yaptığı baskınlarda ailelerin bölgeye terk etmeleri için tehdit ederek, “Burada kalamazsınız. Ya Rojava’ya gidin ya da Kürdistan’ın diğer parçalarına gidin” dediği belirtildi.

Alınan bilgilere göre, asayiş güçlerinin en az 25 ailenin evine baskın yaptığı ve evlerini terk etmeleri için baskı oluşturduğu belirtildi.

Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Şeladizê beldesinde yaşayan Lezgîn Oremarî de aynı şekilde asayiş güçlerinin baskılarına maruz kaldı. Çocuklarıyla, ailesiyle yıllardır Şêladizê’de yaşayan Maxmurlu olan Lezgin Oremari, asayiş güçlerinin zoruyla ilçeden çıkarıldı.

Dihok ve Hewlêr’de de aynı şekilde asayiş güçlerinin çok sayıda kuzeylinin evine baskın yaparak, aileler hakkında bilgi topladığı belirtildi.

Süleymaniye’de de asayiş güçleri Maxmur’dan gelip kentte çalışanların da asayiş güçleri tarafından çağrıldığı ve haklarında bilgi topladığı aktarıldı. Asayiş güçleri, bazı kişilerin de asayişe gelip imza vermelerini istedi.

Süleymaniye’de Mexmurlu birinin gözaltına alındığı belirtildi ancak olaya ilişkin detaylı bilgi alınamadı.