Güney Kürdistan’daki açlık grevlerinde son durum

Hewlêr’de Nasır Yağız’ın süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 143’üncü gününde ve Maxmur’da Fadile Tok’un grevi 83’üncü gününde devam ederken, paralel olarak dönüşümlü açlık grevleri yeni gruplarla sürdürülüyor.

Hewlêr’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Nasır Yağız’ın başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi, kötüleşen sağlık durumuna rağmen devam ediyor. Yağız 143 gündür açlık grevinde.

Maxmur’da İştar Kadın Meclisi üyesi Fadile Tok, 83 gününü geride bırakmak üzere. Maxmur’da ayrıca dönüşümlü olarak başlatılan açlık grevini 118’nci gününde 39’uncu grup devraldı.

38’inci grup adına açıklama yapan Harun Kara, Öcalan’ın üzerindeki tecridi kınadıklarını ve tecridi asla kabul etmeyeceklerini belirtti. Kara, şu açıklamada bulundu: “Kürt halkı için kritik ve bir o kadar da önemli bir süreçten geçiyor. Türk devleti Önder Apo üzerinde ağır bir tecrit uyguluyor ve uzun bir zamandır kendisinden haber alınamıyor.

Tecridin kırılması için Leyla Güven öncülüğünde açlık grevi direnişi başladı ve bugün dünyanın dört bir yanında bu direnişler sürüyor. Maxmur’da da tecridin kırılması için 118 gündür açlık grevi direnişini sürdürüyoruz. Tecrit kırılana kadar bu direnişimizi sürdüreceğimizi buradan bir kez daha duyuruyoruz.”

Süleymaniye’deki dönüşümlü açlık grevi 120 gündür sürüyor. Grevi devralan 60’ıncı gruptaki Fethiye Eli, “Bu mücadelede birçok kişi canını verdi. Kadınlar, gençler, anneler açlık grevi direnişlerine destek vermeli, direnişi büyütmelidir. Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için her türlü mücadeleyi verilmeli. Öcalan yıllardır Kürt halkının özgürlüğü için mücadele ediyor” dedi.

Aileleri Komitesi üyesi Fethiye Elî, tüm siyasi partiler, yetkililer ve tarafların açlık grevlerine destek vermesi gerektiğini söyledi.