Güneyli parti ve örgütlerden ABD’nin PKK kararına tepki

Washington yönetiminin PKK’nin yöneticilerinin başına ödül koymasına Güney Kürdistan’daki bir çok parti ve örgütten tepki geldi.

ABD yönetimi Çarşamba günü açıkladığı kararında, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, PKK Yürütme Komitesi üyeleri Duran Kalkan ve Murat Karayılan’ın başına ödül koyduğunu duyurmuştu. Bu karara, Kürdistanî bir çok parti ve örgüt tepki göstererek, kararın geri çekilmesini istedi.

KOMÜNİST PARTİ: ABD KARARINI GÖZDEN GEÇİRSİN

Kürdistan Komünist Partisi, ABD’nin kararını protesto etmek için Germiyan’ın Kelar ilçesinde bir eylem düzenledi.

Leyla Qasım Parkı’nda düzenlenen eyleme yüzlerce kişi katıldı. Kürdistan Komünist Partisi Germiyan Mahalle Komitesi Sorumlusu Ehmed Mecid, burada okuduğu basın açıklamasında “ABD’nin Kürdistan Özgürlük Mücadelesi öncülerine yönelik kararını protesto ediyoruz” dedi.

Mecid, “Hiçbir şekilde halkların mücadelesi terörist faaliyetler olarak değerlendirilemez. ABD Dışişleri’ne kararını gözden geçirmesini talep ediyoruz” diye ekledi.

Kürdistan Yurtsever Gençlik Örgütü üyesi Qeys Enver ile Tevgera Azadi Germiyan Teşkilatı Eşbaşkanı Azadi Hawrê de yaptığı konuşmalarda, ABD’nin kararını kınadı.

YNK’Lİ ŞANAZ: KÜRTLER DEVRİMCİ ÖNCÜLERİNİ SATMAZ

YNK Dış İlişkiler sorumlusu Şanaz Îbrahîm Ehmed, ABD’nin kararına ilişkin yaptığı açıklamada, Kürtlerin devrimci öncülerini satmayacağını ve kirli planları boşa çıkaracağını söyledi.

Şanaz, “Kürtlerin devrimcilerini satmayacağını ispat edeceğiz. Birlikteliğimiz ile öncülerimize karşı geliştirilen planları boşa çıkaracağız” dedi.

Amerika’nın “bu utanç verici kararı içte ve dışta kriz yaşayan Türkiye’yi memnun etmek için” aldığını belirten Şanaz, “Amerika’nın bu kararına sert bir tutum gösterilmesi gerekiyor” diye ekledi.

Şanaz, “Eğer halkımız acil ve kitlesel bir şekilde tutumunu gösterirse Kürdistan devrimci ve önderlerine karşı alınan bu karar da amacına ulaşamayacaktır. Tüm dünya da görecektir ki, Kürt halkı artık eskisi gibi parçalı ve zayıf değildir” şeklinde konuştu.

YNK’Lİ MEHMUD: BİR KÜRDÜ SAVUNMAK ULUSAL GÖREVDİR

YNK eski parlamenteri Salar Mehmûd, “Dünya Kürdistan işgalcilerini cezalandırmak yerine Kürt halkının özgürlüğü için mücadele edenleri uluslararası siyaset çıkarlarına kurban etmek istiyor” diye tepki gösterdi.

Mehmud, “Dünyanın yaptığı tarihi haksızlık karşısında Kürtler birlikte hareket etmelidir. Dünyanın neresinde olursa olsun bir Kürdü savunmak ulusal bir görevdir” ifadelerini kullandı.

TAJÊ: HİÇBİR GÜÇ PKK İLE HALKIN İLİŞKİSİNİ KOPARAMAZ

Êzidi Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) yazılı bir açıklama ile ABD’nin kararına tepki gösterdi.

PKK hareketinin “bütün halkların varlığı için özgürlük kaynağına dönüştüğünü” belirterek, “Biz Êzidiler olarak PKK sayesinde halen bu kutsal topraklarda yaşadığımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

PKK izim için sıradan bir örgüt değildir. Bizim için yaşam kaynağı oluşturan bir

“Nasıl ki düşmanın planları karşısında direndiysek bu kirli planlar karşısında da direneceğiz” diyen TAJÊ, hiçbir gücün Öcalan ile PKK arasına giremeyeceğinin altını çizdi. TAJÊ, “Yine hiçbir güç PKK ve halkın ilişkisini koparamaz” diye ekledi.

Tevgera Azadiya Civaka Kurdistanê (Kürdistan Toplumu Özgürlük Hareketi), kararın sadece PKK ve KCK yöneticilerine değil tüm Kürt özgürlük devrimine, Kürtlerin meşru hak ve taleplerine yönelik olduğunu belirtti. Tevgera Azadi, “Tüm siyasi taraflar, şahsiyet, insan hakları örgütlerine çağrıda bulunuyoruz. Bu ahlaksız karara tepki vermelerini istiyoruz. Bunu ulusal birliğin kurulmasına bir vesile yapalım” dedi.