Hakkari'de yasaklar şehir merkezine ulaştı

Hakkari'de yayla ve meraları yasaklayan devlet, şimdi de mahallerin girişlerine büyük kayalar koyarak ulaşımı engelliyor. Yurttaşlar gece-gündüz kimlik kontrolünün ardından evlerine gidebiliyor.

AKP hükümeti tarafından getirilen OHAL resmiyette kaldırılmasına rağmen Kürdistan'da sıkı yönetim uygulamaları ile devam ediyor. Hakkari'de yüzlerce yayla ve merayı, "Güvenlik bölgesi" bahanesi ile yasaklayan devlet, yaylara çıkmak isteyen köylülere ise neredeyse pasaport uygulaması yapıyor. Hakkari, Doğu ve Güney Kürdistan’a komşu olmasına rağmen, Türk devleti, sınır kapıları kapatarak halkın ticaret yapmasını engelliyor.

Halka sınır ticaretini yasaklayan AKP, kendi yandaşlarının ve askeri güçlerin sınır ticareti yapmasına ise göz yumuyor. Hemen hemen her gün sınırda askerler ve AKP yandaşları, serbest şekilde sınırda ticaret yapabiliyor. Hakkari’nin Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova ilçelerindeki 30 bölge, 6-20 Eylül tarihleri arasında "özel güvenlik bölgesi" ilan edildiği gerekçesiyle sivil halka yasaklandı. Türk devleti “özel güvenlik bölgesi” adı altında, halkın hayvancılık ve tarım yapması engelleniyor.

HENDEK VE BARİKATIN OLMADIĞI MAHALLE YOK

Yasaklarla halka ekonomik ambargo uygulayan AKP, bir adım daha ileri giderek Hakkari merkez ile mahalleler ve köyler arasında da ulaşımı engelliyor. Devlet güçleri kazdığı hendekler ve yollara koyduğu kayalar ile halkın alışveriş ve ulaşımını engellemeye çalışıyor. Halk, başka mahallerden evine gitmek zorunda kalıyor. Hendek ve barikatların olmadığı yollarda ise, devlet güçleri ve korucular, kimlik kontrolü yaptıktan sonra yurttaşların mahallelerine girmelerine izin veriyor.

Hakkari kentini adeta abluka içine alan devlet, kent merkezini gören tüm tepelere karakol ve gözetleme kuleleri yaptı. 24 saat boyunca karakol ve gözetleme kuleleriyle Hakkari halkını gözetleyen devlet güçleri, gece-gündüz insanlara kimlik kontrolü ve üst araması yapıyor. Devletin uygulamaları ile OHAL içinde OHAL’i yaşayan Hakkari halkı, yaşananlara tepki gösterdi. Halk, devletin kendilerinden korktuğu için bu tür uygulamaları yaptığını söyledi.

'DEVLET HALKI DÜŞMAN OLARAK GÖRÜYOR'

Güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen bir yurttaş, 100 metre mesafelik yolun, devletin uygulamaları nedeni ile 10 km’ye kadar çıktığını söyledi. "Devlet bizden o kadar çok korkuyor ki, her yere yasaklar getirdi" diyen Hakkarili tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "İlk önce yayla ve meralarımız yasaklandı. Şimdi de bu yasakları mahallelere ve hatta şehir merkezine kadar getirdiler. Bugün bir mahalleden başka bir mahalleye bile geçemiyoruz. Yollara daha önce hendekler kazdılar, şimdi ise büyük kayalar koymaya başladılar. Çok yakında mahalleler arasında pasaport uygulaması bile yapacaklar. Devlet eğer bizden korkmasaydı bu tür yasakları uygulamazdı."

Devletin, kendilerini düşman olarak gördüğünü söyleyen başka bir kişi ise, "Halkın korkusu onların iliklerine kadar işlemiş. Bu yüzden şehrin her tarafına karakollar, hendekler, yol kontrolleri, güvenlik kameraları koydular. Bu uygulamalarda yetmedi şimdi de yollara kayalar koymaya başladılar. Onların bu korkuları bir gün onların sonunu olacaktır" diye konuştu.