HDP Gençlik Meclisleri, mücadeleyi yükseltecek

HDP Gençlik Meclisleri üyeleri, 25 Kasım'da Amed'de yaptıkları büyük kongrelerinden sonra aldıkları kararlar ışığında yeni dönemde mücadelelerini yükseltecek adımlar atacaklarını ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisleri, 25 Kasım'da Amed'de düzenlediği büyük kongresinin ardından nasıl bir dönem çalışması yapacağına dair bir takım kararlar almıştı. Gençliğin kitleselliğini artırmak ve onları örgütlemek amacıyla kültür sanat merkezlerinin yeniden aktifleştirilmesinden, çeşitli sosyal etkinliklere kadar birçok faaliyetin adımı atacaklarını da duyurmuşlardı. HDP Gençlik Meclisleri üyeleri, kongre çalışmalarını yürütürken karşılaştıkları zorlukları, saldırıları ve yeni dönemde izleyecekleri mücadele çizgilerini ANF'ye anlattı.

Gençlik Meclisleri üyelerinden Büşra Kuyun, kongreye giderken çok yoğun saldırılara maruz kaldıklarını ve kongre çalışmalarını bu saldırılar altında yürüttüklerini belirterek, şunları kaydetti: "Biz kongreyi yapma aşamasına gelene kadar hem Kürdistan hem de Türkiye'nin birçok bölgesinde konferanslar gerçekleştirdik. Bu konferanslarda gençliğin sorunlarını ve bunlara nasıl cevap olacağımızı tartıştık. Mahalle mahalle, köy köy ulaşabileceğimiz herkese ulaştık. Onlara neden bu çalışmaya ihtiyaç duyduğumuzu ve kendilerinin de neden bu çalışmada yer almaları gerektiğini anlattık. Tabi kongreyi yapmadan önce eş sözcümüz Tuna Aydın tutuklandı. Tuna arkadaşımızın tutuklanmasıyla sistem çalışmalarımıza darbe vurmaya çalıştı. Sonrasında da defalarca kaçırılma ve gözaltılar yaşandı."

BİRLEŞİK MÜCADELE

Tüm saldırılara rağmen yürüttükleri çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini söyleyen Kuyun, "Tabi son güne kadar da arkadaşlarımız gözaltına alındı. Kongremizden iki gün önce Van'da, telefon kayıtlarında sadece 'HDP il binasındayım' dedikleri için gözaltına alınan arkadaşlarımız oldu ve bunlardan biri tutuklandı. Gözaltı yaptıklarında da kimi alacaklarını bilmiyorlar. Rastgele, 'Sen ya da hayır hayır seni alalım' tarzında davranıyorlar. Ama bütün bunlara rağmen Kürdistan ve Türkiye'den binlerce arkadaşımız kongremize akın akın geldi. Kongremiz çok coşkulu ve dinamik geçti. Kürdistan'ın diğer Rojhilat ve Başur parçalarından da arkadaşlarımız geldi. Birleşik mücadele üzerine tartışmalarımız ve konuşmalarımız oldu" diye konuştu.

KÜLTÜR VE AKADEMİ ÇALIŞMALARI

Kongrelerinden sonra nasıl bir mücadele tarzı ile hareket edeceklerine dair de konuşan Kuyun, şunları aktardı: "Bugün Türkiye'deki tüm halklar üzerinde bir kültürel soykırım politikası var. Herkes bundan 'nasibini' alıyor. Gençliğin de birkaç yıldır suskunluğu ve durgunluğu vardı. Bu yaptığımız konferanslar ve kongre aslında bu birkaç yıllık suskunluğun özeleştirisi niteliğindeydi. Bundan sonra da ne kadar güçlü yürüyeceğimizin bir iddiasıydı. Artık bir toparlanma sürecindeyiz. Çok ciddi çalışmalarımız olacak. Sistem kendini hangi alanda var ediyorsa bizde ona karşı bir alternatif oluşturup bütün alanlarda kendi mücadelemizi yürüteceğiz. Kültür merkezlerimiz de dil, sanat ve akademi çalışmaları yürüteceğiz. Ulaşabildiğimiz her insana ulaşacağız.

GENÇ KADIN MÜCADELESİ

Mücadelemizi bu şekilde büyüteceğiz. Çünkü legal ve demokratik bir çerçevede mücadele ediyoruz. Bu noktada zaten sol ve sosyalist örgütlerle bir çalışma içerisindeyiz. Tüm gençler arkadaşları ve özellikle de genç kadınları HDP çatısı altındaki çalışmalarımıza davet ediyoruz. Genç kadınlar için de özgün kadın meclislerimiz ve konferansımız olacaktır. Bütün planlamalarımızı hayata geçireceğiz. Gençler, bizim kararlılığımıza inanarak mücadelemize ortak olsunlar."

KÜLTÜR MERKEZLERİMİZİ AKTİFLEŞTİRECEĞİZ

Konferans ve kongre sürecinde gençliğin ne yapması ve nasıl hareket etmesi gerektiği noktasında kimi programlar geliştirdiklerini ifade eden meclis üyelerinden Ümit Akbıyık ise, konuşmasına şöyle devam etti: "Zaten konferans ve kongre sürecinde belli bir örgütlü yapıya ulaştık. Bundan sonraki dönemde bu yapıyı daha fazla büyüteceğiz. Her şehirde, ilçe ve mahallede kendi meclislerimizi oluşturacağız. Sistemin gençliği siyasetten ve politik düşüncelerden uzak tutma çabalarına karşı her alana da gençliğin geçmiş dönemdeki tecrübelerini pratiğe geçirip, büyüteceğiz. Aldığımız kararları kongreden sonra hayata geçirmek adına adımlar atacağız. Somut olarak kültür merkezlerimizi tekrardan hayata geçirmek istiyoruz. Böylelikle hem asimilasyona hem de yozlaşmaya 'Dur' diyeceğiz. Gençlik, toplumdaki kültürel değerlerini tekrardan edinip, onları büyütmek için mücadele edecektir."

GENÇLİĞE DAVET

Temel olarak var olan mücadeleye katkılar sağlamak için yola koyulacaklarının altını çizen Akbıyık, şunları vurguladı: "Var olan bu mücadelenin gençlik olarak öncüsüyüz. Her yerde de var olan paradigmamız çerçevesinde kendimizi sistemleştirip bir örgütlülüğe ulaştıracağız. Şu ana kadar çalışmalarımız sistem tarafından çok engellendi ama biz bunu baskı ve yıldırma politikalarına karşı çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gençliğin kültürel değerlerini yaşatacağız. HDP Gençlik Meclisleri çatısı altında tüm gençliği toplayıp, çalışma yürütmeye davet ediyoruz."