HDP'li eşbaşkanlara hâlâ mazbata verilmedi

HDP’nin Amed Büyükşehir Belediyesi ve 4 merkez ilçenin seçilmiş belediye eşbaşkanlarına mazbataları hâlâ verilmedi. 

HDP'nin Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık ile birlikte Yenişehir Belediyesi eşbaşkanları Belgin Diken ve İbrahim Çiçek, Kayapınar Belediyesi eşbaşkanları Necati Pirinççioğlu ve Keziban Yılmaz, Bağlar Belediyesi eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Zübeyde Zümrüt, Sur Belediyesi eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir, belediye meclis üyeleri ile birlikte mazbatalarını almak üzere Kayapınar ilçesinde bulunan İl Seçim Kuruluna dilekçe verdi. 

'NEDEN GECİKTİRİLİYOR?'

HDP’li seçilmişler, ardından polis ablukası altında olan İl Seçim Kurulunun önünde açıklamada bulundu. Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, 31 Mart seçimlerinin gerçekleştirilmesine rağmen YSK’nin seçim sonuçlarına dair yapması gereken açıklamayı ertelediğini belirterek, erteleme nedenlerinin ise kamuoyundan saklandığını söyledi.

'HALK KAYYUMLARI KOVDU'

Kürdistan'da DBP’li belediyelere atanan kayyumları hatırlatan Mızraklı, “Halk iradesi güçlü bir şekilde kayyumlara ‘buradan gidin’ dedi. Kendi iradesi ile seçmiş olduğu belediye eşbaşkanlarının görev almasını bekliyor. Diyarbakır başta olmak üzere bölgemizde telafisi mümkün olmayan, oldukça ezici sonuçlarla seçmen iradesi ortaya çıkmasına rağmen mazbataların verilmesi geciktirilmekte” dedi. 

'YSK ŞAİBELİ HALE GELDİ'

Mızraklı, şöyle devam etti: “Büyük hukuksuzlukların yaşandığı seçimlerde, bölgemizde şaibeli olarak ortaya çıkarılmış bir takım durumlara sessiz kalınmakta. Dün akşam itibarıyla İstanbul’da 51 sandıkta tekrar seçim yapılması kararını veren YSK, 3 oy farkının bulunduğu Malazgirt’te, 538 oy farkının bulunduğu Muş’ta yapılan itirazların tamamını reddetmiştir. İstanbul başta olmak üzere YSK’nin kararları kendi içinde çelişkili hale geldi. YSK’nin üzerine düşen şaibeyi giderek arttırmaktadır. Bağımsız ve tarafsız olarak seçim işlerinin yürütülmesinde temel mevki olmasına rağmen bütün bu süreçlerin geciktirilmesi kaygıları arttırmaktadır."

Mızraklı, “Bir an önce mazbatalar verilmelidir. Kayyumların 1 Nisan itibarıyla artık yok hükmünde oldukları ancak durumun fiili olarak devam ettirildiğini, bu duruma son verilmesini belirtiyoruz” diye kaydetti.

YSK’nin 2972 sayılı yasanın gereğini yapması gerektiğinin altını çizen Mızraklı, şunları söyledi: “Bu kadar açık bir durumun olduğu Diyarbakır, Van ve Mardin gibi birçok kent gibi, bu işin geciktirilmesi YSK’yi ciddi anlamda töhmet altında bırakacaktır. İtirazların olduğunu ve YSK’ye gönderildiği belirtiliyor. Kararın Ankara’dan verileceği, tesis edileceği yaklaşımı var.”