HDP'li vekiller nöbete başladı

HDP milletvekilleri Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle nöbet eylemi başlattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, DTK binasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı ve açlık grevi eylemlerine destek olmak amacıyla nöbet eylemi başlattı.

Her gün iki HDP’li vekilin üstleneceği nöbet, HDP’li vekiller Dersim Dağ, Saliha Aydeniz, Semra Güzel, Rıdvan Turan, Musa Farisoğulları ve Tülay Hatimoğulları ile HDP’nin Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Selçuk Mızraklı’nın katılımıyla başladı. 

HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in 85 gündür tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevi eylemini sürdürdüğünü ifade ederek, nöbet eyleminin Leyla Güven’e destek olmak amacıyla başlattıklarını vurguladı. 

HDP Miletvekili Tülay Hatimoğulları ise Güven’in Kürt halkının iradesi olduğunu söyleyerek, şunları dile getirdi: “Benzer konumda başka bir milletvekili vardı ve hukuk Türkiye’de tek taraflı kullanılarak, Leyla Güven tutuklu yargılandı. Enis Berberoğlu çok daha erken bir vakitte serbest bırakıldı. Türkiye’de hukuk çifte standart halinde uygulanıyor. Söz konusu demokratik güçler olduğunda hukukun nasıl işlediğine tanıklık ediyoruz” Leyla Güven’in açlık grevi eylemini bireysel talep olmadığına dikkat çeken Hatimoğulları, “Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle eylemini sürdürüyor. Tecrit insan hakları ihlalinin alasıdır. Leyla Güven, Kürt halkının önderi olan Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için bedenini açlığa yatırmıştır. Cezaevlerinde bulunan tutsak arkadaşlarımız süresiz dönüşümsüz olarak açlık grevi başlatmıştır” şeklinde konuştu. 

Tecridin insanlık suçu olduğunu ve kaldırılması gerektiğini kaydeden Hatimoğulları şöyle devam etti: “Türkiye’de sınıf mücadelesi yürütenlere, kadın ve gençlik mücadelesi yürüten her kesime dönük tecrit ile karşı karşıyayız. Leyla Güven’in açlık grevi eyleminin haklı olduğunu ve yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz. Açlık grevinin yayılması, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu kırmayı da hedeflemektedir. Leyla Güven haklıdır, tecrit kalkmalıdır.” 

HDP’li vekil Rıdvan Turan da, “Tecrit İmralı’da Sayın Öcalan’a uygulanırken, bütün farklı seslere, iktidar bloğu gibi düşünmeyenlere uygulanan bir tecrittir. Leyla Güven ve açlık grevindeki arkadaşlarımızın talebi nedir; demokrasi, barış ve kardeşlik noktasında binlerce geriye götürmeye yönelik çağ dışı uygulamaya hayır dediğimiz için buradayız. 2015 yılında bu yana uygulanan tecrit ülkedeki herkese yöneliktir. En azından kendi yasalarınıza uyun. Nasıl uygulanacağı ortada. Tecrit uygulamak, devletin kendi yasalarını uygulamada ne kadar geri noktada olduğunu gösteriyor...

Bu eylem 10 gün boyunca devam edecektir. Kritik bir aşamaya gelen açlık grevlerini değerlendirdiğimizde, devletin sessizliğini göz önünde bulundurduğumuzda, bir an evvel ülkeyi yönetenlerin sorumluluk alması gerekiyor. Siyasi sorumlular 90’ıncı güne gelen açlık grevlerine sessiz kalanlar olacaktır” dedi. 

Hükümete “Tecrit siyaseti sona ermelidir” diyerek uyarıda bulunan Turan, tecridin sonlandırılması için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.  Açıklama ardından nöbet eylemi başladı.