HDP ve DTK: Asker bilinçli olarak ormanları yakıyor

Türk ordusunun Amed'de yol açtığı orman yangınlarını inceleyen heyet, köylülerin, kazan bombası atıldığını söylediğini de aktardı. Heyet, "Halkımızı yalnız bırakmayacağız" dedi. 

Lice ve Kulp’un kırsal mahallerinde bombardıman sonucu çıkan orman yangınlarını yerinde inceleyen heyetten Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, yangınlara müdahalenin engellendiğini belirterek, “Hükümet yetkililerinin Kürt düşmanlığı üzerindeki yaklaşımında insanların hayatına kast edecek uygulamalar var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 28 Temmuz’da Amed'in Kulp, Hazro ve Lice ilçesinde Türk ordusunun operasyonları sonucunda meydana gelen orman yangınlarını incelemesinin ardından açıklama yaptı.

HDP il binası önündeki eyleme HDP Amed milletvekilleri Musa Farisoğulları, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz ve Semra Güzel, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, DTK Eş Başkanlık Divanı üyeleri ile partililer katıldı. DBP Amed İl Eş Başkanı Naşide Toprak, orman yangınlarının her yıl sürekli hale geldiğini ve bunun bilinçli bir politika olduğunu söyledi. 

'KÖYLÜLER, KAZAN BOMBASI KULLANILDIĞINI SÖYLEDİ'

HDP Milletvekili Musa Farisoğulları da şunları söyledi: "Dersim’den Amed’e kadar bombalamalar sonucu ciddi yangınlar çıkıyor. 'OHAL kaldırıldı' denildi fakat sadece ismen kaldırıldı. Kaldırıldı denildiği günden itibaren Kürt coğrafyasında yangınlar başladı. Evlerin, insanların olduğu alana kadar yangın yayılıyor. Kulp ve Lice’ye gittik, incelemelerde bulunduk. Bombalamanın yapıldığı yerdeki orman yangına, 'sokağa çıkma yasağı' olmasından dolayı köylüler de müdahale edememiş. Kulp’ta Eskar ve Dorşin bölgesinde çıkan yangının kendi kendine söndüğü belirtildi. Köylüler kazan bombasının atıldığını belirtti. Dönerken Lice’nin Kerwas ve Helhel köylerine gittik. Buradaki halk, sabah 04.00 civarında ciddi bombalamanın olduğunu belirtti. Yangın daha sonra geniş alana yayılmış. Köylüler çıkan yangına hemen müdahale edemedi, gidişimizle beraber halkımızla ilkel yöntemlerle yangını söndürmeye çalıştık. Tabii tehlike hâlâ bitmiş değil."

'İNSAN HAYATINA DA KASTEDİYORLAR'

Farisoğulları, yıllarca denenmiş uygulamaların artık bir işe yaramadığına, devletin bu politikalardan vazgeçmesi gerektiğine vurgu yaparken, "Hükûmet yetkililerinin Kürt düşmanlığı üzerindeki yaklaşımında insanların hayatına kastedecek uygulamalar var. Halkımızı yalnız bırakmayacağız” mesajını verdi.