Herdan’da Êzidî soykırımı kurbanları anıldı

Şengal katliamının 4’üncü yıldönümü vesilesiyle Şengal’e giden Bakurê Kürdistan heyeti, Herdan’daki toplu mezarı ziyaret etti.

Şengal katliamının 4’üncü yıldönümü vesilesiyle Şengal’e giden HDP, DBP, DTK, TJA ve Süryani Federasyonu’ndan oluşan Bakurê Kürdistan heyeti, Herdan köyündeki Êzidîlere ait toplu mezarı ziyaret etti.

Toplu mezarı ziyaret edenler arasında HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer, PADÊ temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi yer aldı.

Mezarlık ziyaretinde HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer, Reşo Qasim ve PADÊ yöneticilerinden Amer Saleh konuşma yaptı.

İmam Taşçıer, Êzidîlere yönelik yapılan katliamın hiçbir zaman unutulmayacağını belirterek, “Bulunduğumuz Herdan köyünde yüzlerce kişi katledildi, kadınlar, çocuklar kaçırıldı. Êzidî halkı defalarca başlarına ferman geldi. 2014 yılındaki ferman da çok ağır bir fermandı. Fermanın üzerinden 4 yıl geçti hala binlerce kişi çetelerin ellerinde esirdir. Fermanların son bulması için Êzidî halkımızın daha fazla örgütlenmesi gerekir. Êzidîlerin yaralarının sarılması için daha fazla çalışmamız gerekir. Fermanın bir daha yaşanmaması için de ne gerekirse yapacağız” diye konuştu.

Hurden köyünden ola ve toplu mezarda iki çocuğu bulanan Reşo Qasim şunları söyledi: “Katledilenleri bir kez daha anıyorum. Herdan köyündeki toplu mezar 3 Ağustos 2014 yılında katledilenlerdir. Katliamdan birçok kişi katılırken, köydeki çok sayıda kişi ise katledildi. Katledilenleri çoğu erkekti. Kadın ve çocukların çoğu da çetelerin eline esir düştü. Burada 3 toplu mezar bulunuyor ve her bir toplu mezarda en az 60 kişi var. Bu toplu mezarlarda 2 çocuğum ve yeğenim bulunuyor. Êzidî halkı olarak çok acı çektik, katliam gördük. Umut ediyorum yaşadığımız bu ferman son ferman olur. Êzidî halkı olarak ne kadar kendimizi örgütlersek o kadar katliamların karşısında dururuz.”

PADÊ yöneticilerinden Amer Saleh de “Êzidîlerin zor günlerinde Bakurê Kürdistan halkı çok yardımda bulundu. Özgürlük savaşçılarından olmasaydı bir Êzidî de sağ kalmayacaktı. DAİŞ çetelerini topraklarımızdan çıkarmak için günlerce savaştılar, şehit düştüler. Fermandan sonra Êzidî toplumu olarak kendimizi sorumlu görerek, ona göre davrandık. Êzidî halkı yapılanları asla unutmayacak” dedi.