HPG 2019'de şehit düşen gerillaları andı

Şehit düşen 5 gerillayı saygıyla anan HPG, “Yoldaşlarımız mücadeleleri ile işgalci Türk devletine halkımızın hiçbir koşul altında boyun eğmeyeceğinin mesajını en net bir biçimde vermişlerdir” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Medya Savunma Alanları’nda 2019’da şehit düşen 5 gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“Her biri Kurdistan’ın farklı coğrafyalarından olan fakat yürekleri halkımızın özgürlüğü için birlikte atan Egîd, Rûgeş, Dijwar, Siyabend ve Herekol yoldaşlarımız mücadeleleri ile işgalci Türk devletine halkımızın hiçbir koşul altında boyun eğmeyeceğinin mesajını en net bir biçimde vermişlerdir. Büyük ve tarihi bir sorumlulukla halkımızın özgürlüğü için direniş saflarında yer alarak halkımızın en seçkin ve örnek evlatları olan bu değerli yoldaşlarımız halkımızın aydınlık yüzünü temsil etmektedir. Binlerce şehit yoldaşımızın eşsiz emeği ile günümüze kadar getirdikleri kutsal mücadelemizde bu şehitler kervanına katılan Egîd, Rûgeş, Dijwar, Siyabend ve Herekol yoldaşlarımız her zaman yüzümüzü döneceğimiz, ilham alacağımız güç kaynaklarımız olmuştur. Bundan dolayı yoldaşları olarak mücadelelerini büyütme ve hayallerini gerçekleştirme borcumuzun bilinciyle daha fazla mücadele edecek ve halkımıza hakkettiği zaferi mutlaka kazanacağız.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Egîd Qoser
Adı Soyadı: Egîd Özel
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Münevver – Selahattin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2019 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Rûgeş Devran
Adı Soyadı: Göçer Noyan
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Aydi – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2019 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Siyabend Garzan
Adı Soyadı: İlyas Özer
Doğum Yeri: Êlih
Anne – Baba Adı: Meryem – Mehmet Emin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2019 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Dijwar Berxwedan
Adı Soyadı: Abdulmutalip Güllü
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Feride – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2019 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Herekol Şirnex
Adı Soyadı: Selim Öngün
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Mevlüde – Yusuf
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2019 / Medya Savunma Alanları

 

EGÎD QOSER

Egîd yoldaşımız, yurtsever kültür ve geleneğin her zaman güçlü olduğu ve her zaman direniş çizgisini esas alan Mêrdîn, Qoser’de dünyaya gelmiştir. Yurtsever bir aile ve çevrede büyümesi yoldaşımızın erken yaşlardan itibaren Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni tanıma şansına sahip olmasını sağlamıştır. Egîd yoldaşımız, özgürlük gerillası saflarına katılan ve 1994’te şehadete ulaşan amcası Şehîd Hogir şahsında halkımızın ölümsüz kahramanlarının mücadelesini sahiplenmiş ve şehitlerin çizdiği direniş çizgisinde yürümeyi esas almıştır. Mêrdîn halkımızın işgalciler karşısındaki direniş ve mücadelesine büyük saygı duymuş ve ezilen halkımıza karşı onurlu bir Kürt genci olarak kendisini her zaman borçlu hissetmiştir. Ailesi tarafından Egîd ismi verilen yoldaşımız her zaman yurtseverlik ölçülerini koruma hassasiyeti içerisinde olmuş ve adını aldığı ölümsüz komutanımız Mahsum Korkmaz’a layık olmayı bütün yaşamı boyunca esas almıştır. İsminden ve yurtseverliğinden kaynaklı sürekli düşman baskılarına maruz kalan Egîd yoldaşımız, “Bu düşmanı yenmenin tek yolu gerilla mücadelesidir” diyerek 2011 yılında gerilla saflarına katılmıştır.

Yeni savaşçı eğitimini başarıyla tamamlayan Egîd yoldaşımız, uzun yıllar Zagrosların en zorlu coğrafyası olan Zap alanında görev almış ve Zagros kadar asi, Zap gibi geçit vermez bir savaşçı ve komutan olmuştur. Her görevi militanca başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Cesareti, fedakârlığı, emekçiliği ile örnek dolu bir yaşam sergilemiştir. Gittiği her yerde güven veren bir duruşa sahip olan Egîd yoldaşımız, canlı ve moralli yapısı ile tüm dikkatleri üzerine çeken bir yoldaş olmuştur. Askeri alandaki yeteneğiyle hızla gelişen yoldaşımız, Zap’ın Egîdlerinden olmuş, yaşamı ve savaşıyla öncü bir komutan olmuştur. Mücadele ettiği Zap alanında birçok eyleme katılan ve işgalcilere karşı yürütülen tarihi savaşımızda durup dinlenmeden mücadele eden Egîd yoldaşımız, her mevzide yerini alarak işgalcilere ağır darbeler vurulmasında büyük emek sahibi olmuştur. Askeri alandaki yaratıcı tarzı ve keskin zekasıyla dönemin koşullarına uygun gerillacılığı hızla hayata geçiren Egîd yoldaşımız, Önder Apo çizgisinde yürüyen örnek bir militan olmuştur. Askeri tecrübesini derinleştirmek ve ideolojik alanda yetkinleşmek için akademi eğitimi alarak daha güçlü bir katılım sağlayan Egîd yoldaşımız, öğrendiklerini bulunduğu her alanda yoldaşlarına aktarmış ve onların gelişiminde de büyük bir emek sahibi olmuştur.

Zap alanında uzun yıllar gerillacılık yürüterek kutsal Kurdistan topraklarını işgal saldırılarına karşı büyük bir direngenlikle savunan Egîd yoldaşımız, yaşamında ve savaşında fedaileşerek güçlü bir pratik sahibi olmuştur. Geride kalan yoldaşları için her zaman hatırlanacak ve örnek alınacak bir mücadele mirası bırakan Egîd yoldaşımız, her zaman mücadelemizde yaşamaya devam edecektir. 

RÛGEŞ DEVRAN

Rûgeş yoldaşımız Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni ilk dönemlerden itibaren sahiplenen ve onlarca yiğit evladını mücadele saflarına gönderen yurtsever Colemêrg’de dünyaya gelmiştir. Mücadelemize katılımları olan ve yurtseverlik ölçülerinin yüksek olduğu bir aile ve çevrede yetişen yoldaşımız, bu kimliğe sahip çıkan onurlu Kurdistan gençlerinden birisi olmuştur. Düşmanın tüm kirli, insanlık dışı yaklaşımlarına bir cevap olma arayışı içerisinde olan yoldaşımız, Önder Apo’nun kadın özgürlükçü toplum paradigmasından etkilenmiş ve büyük bir güç alarak yönünü Kurdistan dağlarına vermiştir.

Zap alanında temel gerillacılık eğitimlerini başarıyla tamamlayan yoldaşımız, aynı alanda uzun soluklu bir mücadele yürütmüştür. Önder Apo’nun yaşam felsefesiyle “Özgür kadın her şeyi başarabilir” çizgisinde yürüyen Rûgeş yoldaşımız, büyük bir enerjiyle pratiğe başlamış, PKK ve PAJK çizgisinde örnek bir YJA Star militanı olmuştur. Emekçi ve fedakar kişiliğiyle büyük küçük demeden bütün devrim görevlerini üstün bir başarıyla sonuçlandırmayı esas alan Rûgeş yoldaş; mütevazi, cesur, bilinçli ve güler yüzlü kişiliğiyle bütün yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmıştır. Yakın ailesinden Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarında şehitler olması, Rûgeş yoldaşımızın şehitlerimizin emeklerini sahip çıkarak zafere taşıma konusunda derin bir duyarlılık sahibi olmasını sağlamıştır. Genç yaşında mücadele saflarına katılarak hızla gelişen ve sistemin dört duvar arasına hapsettiği kadın gerçekliğini yıkarak özgür kadın kimliğini şahsında somutlaştıran Rûgeş yoldaşımız, öncü bir YJA Star komutanı, halkımızın özgürlüğü için durup dinlenmeden çalışan ve savaşan yetkin bir gerilla olmuştur. Uzun süre Zap alanının zorlu coğrafyasında gerillacılık yürüten yoldaşımız, çelikleşen iradesiyle etkili bir mücadele yürütmüş ve dahil olduğu birçok eylemde işgalci Türk ordusunda ağır darbeler vurulmasını sağlamıştır. Hem askeri hem ideolojik alanda derinleşmek için sürekli çabalayan ve yoğunlaşan Rûgeş yoldaşımız öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşarak zenginleştirmeyi esas almış, kendisiyle birlikte yoldaşlarını da geliştirin komünal bir tarzın sahibi olmuştur.

Mücadele saflarında yetkin bir YJA Star militanı olarak fedaice savaşan ve sınırsız bir katılım sağlayan Rûgeş yoldaşımızın geride bıraktığı devrimci miras her zaman yoldaşlarının önünü aydınlatmaya devam edecektir.

SIYABEND GARZAN

Siyabend yoldaşımız, sömürgeci Türk devletinin yurtsever halkımızı Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nden uzaklaştırmak için JİTEM ve Hizbulkontra çeteleri aracılığıyla vahşi saldırıların merkezi haline getirmesine rağmen işgalcilere boyun eğmeyen Êlîh’te dünyaya gelmiş ve yurtsever bir ailemizde büyümüştür. 1990’lı yıllarda Elîh halkımıza karşı geliştirilen baskılar ve faili meçhul cinayetlere çocukluk yaşlarından tanıklık eden yoldaşımız, erken yaşlarda düşman gerçekliğiyle yüz yüze kalmıştır. Partimiz PKK’yi takip ederek tanımaya çalışan yoldaşımız, bütün baskılara rağmen özgürlük mücadelemizde güçlü bağlar kurmuş ve kalbinde her zaman mücadele ateşini diri tutmuştur. 2012 yılında Önder Apo felsefesini daha yakından tanımaya başlayan yoldaşımız, özgürlük gerillası saflarına katılmak istemişse de sömürgeci Türk devleti tarafından zorla askere alınmıştır. Sistemin kirli yüzünü daha yakından tanıyan Siyabend yoldaşımız, 2014 yılında onurlu bir Kürt genci olarak yüzünü Kurdistan dağlarına dönmüş ve Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır.

Doğup büyüdüğü topraklarda gerilla saflarına katılan Siyabend yoldaşımız, temel gerillacılık eğitimlerini alarak Xerzan alanında pratik yürütmüştür. Bakurê Kurdistan’ın zorlu coğrafyasında ilk gerillacılık deneyimini yaşayan Siyabend yoldaşımız, zor koşullara hızla uyum sağlamış ve güçlü bir pratik sergilemiştir. Bakûr’da edindiği gerillacılık tecrübesiyle yetkin bir gerillaya dönüşen yoldaşımız, Şengal’de halkımıza karşı geliştirilen soykırım saldırıları karşısında yüzünü Şengal’e dönmüş ve soykırımcı çetelere karşı yürütülen etkili mücadelenin bir parçası olmuştur. Yoldaşlarıyla birlikte Şengal halkımızı barbar çete saldırılarına karşı koruyan yoldaşımız, görevini üstün bir başarıyla yerine getirdikten sonra tekrar gerillanın kalbi olan Kurdistan dağlarına dönmüştür. Aldığı akademi eğitimleriyle hem askeri hem ideolojik alanda yetkinliğini derinleştiren yoldaşımız, yeni dönem tarz ve taktiğini yakalayarak pratikleştiren genç komutanlarımızdan olmuştur. Mücadele yaşantısının her anını Önderlik felsefesine ve şehitler çizgisine bağlılıkla geçiren, kendisini sürekli geliştirerek yoldaşlarına öncülük yapan Siyabend yoldaşımız, her zaman yoldaşlarının yoldaşı olmayı başarmıştır. Medya Savunma Alanları’nda yürüttüğü pratikle göz dolduran yoldaşımız, Partimiz PKK çizgisinde tereddütsüz yürüyen bir militan ve şehitler çizgisinin sadık bir takipçisi olarak yoldaşları tarafında örnek alınacak güçlü bir pratik sahibi olmuştur. Mücadelesi ve katılımıyla bütün yoldaşlarına her zaman öncülük yapan Siyabend yoldaşımız, mücadelemizde yaşayarak önümüzü aydınlatmaya devam edecektir.

DIJWAR BERXWEDAN

Dijwar yoldaşımız, halkımızın kitlesel olarak mücadelemizi sahiplendiği, faşist Türk devletinin bütün saldırılarına rağmen direniş çizgisinden geri adım atmayan Wan, Erdîş’te dünyaya gelmiş ve yurtsever kültürün diri olduğu bir ailemizde büyümüştür. Yaşadığı köyün yurtsever olması nedeniyle sürekli düşman baskısına maruz kalması ve halkımıza acımasız işkencelerin yapılmasına birçok kez tanık olan Dijwar yoldaşımız, işgalcilere karşı büyük bir öfke duymuş ve hesap sorma arayışı içerisinde olmuştur. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni yakından tanıyan ve bir dönem yurtsever gençlik çalışmalarında yer alarak mücadeleye ilk adımlarını atan yoldaşımız, birçok kez sömürgeci Türk devletinin işkencesine maruz kalmıştır. Halkımıza yönelik geliştirilen kirli politika ve saldırılara karşı gerçek mücadele alanının gerilla safları olduğuna karar veren Dijwar yoldaşımız, 2014 yılında gerilla saflarına katılmıştır.

Serhed’ın direnişçi, dürüst ve güçlü toplumsal yapısını yansıtan kişilik özellikleri ön planda olan yoldaşımız, saflarımız içerisinde genç yaşına rağmen en zorlu alanlarda büyük bir emeğin sahibi olmuştur. Devrim görevlerine büyük bir bilinç ile yaklaşmış ve bu görevleri eksiksiz yerine getirmiştir. Cesur kişiliği, fedakâr ve emekçi yapısı ile örnek bir yaşamın sahibi olmuştur. Bitmez enerjisiyle bulunduğu her ortamda öne çıkan, kurduğu güçlü yoldaşlık ilişkileriyle PKK’nin kutsal yoldaşlık ilişkisini yükseltmeye esas alan yoldaşımız, devrimci yaşamının her an’ını mücadeleyle geçirmiştir. Askeri ve ideolojik alanlarda yetkinleşmek için mevcut olanla yetinmeyen Dijwar yoldaşımız, sürekli okuyup araştırarak kendisini ve çevresindeki yoldaşlarını geliştirmiştir. Avaşîn alanında yürüttüğü örnek pratikle tanınan yoldaşımız, savaşçılığıyla düşmanının korkulu rüyası olan bir militan duruşun sahibi olmuştur. İşgalci Türk ordusuna karşı geliştirilen birçok eylemde en önde yer alan, yaşamında ve savaşından fedai bir katılımı esas alan Dijwar yoldaşımızın mücadele mirası her zaman biz geride kalan yoldaşlarının önünü aydınlatacaktır.

HEREKOL ŞIRNEX

Herekol yoldaşımız, Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın yurtsever halkımızla bütünleşerek tarihi bir direniş verdiği Botan’nın direniş merkezi Şirnex’te dünyaya gelmiştir. Yurtseverlik çizgisinin güçlü olduğu ve Kurdistani değerlerin hakim olduğu bir ailemizde büyüyen Herekol yoldaşımız, özgürlük mücadelemizi erken yaşlardan itibaren tanıma şansına sahip olmuştur. Sömürgeci Türk devletinin baskı ve katliamlarına tanıklık eden yoldaşımız, işgalcilere karşı büyük bir öfke sahibi olmuştur. Kutsal Cûdî dağına gerilla olarak çıkacağı günün haliyle büyüyen Herekol yoldaşımız, genç yaşına rağmen derin bir bilinç düzeyine ulaşmıştır. Özyönetim Direnişi sırasında sömürgeci Türk devletinin vahşi saldırılarına karşı mutlaka cevap olması gerektiğine inanan yoldaşımız, bir süre gençlik çalışmalarında yer aldıktan sonra 2015 yılında doğup büyüdüğü kadim Botan topraklarında, Cûdî’de gerilla saflarına katılmıştır.

Temel gerillacılık eğitimlerini başarıyla tamamlayan yoldaşımız daha sonra Zap ve Avaşîn alanlarında pratik yürütmüştür. Katıldığı ilk günden itibaren Önderlik ideolojisinde, yoldaşlık ilişkilerinde ve profesyonel gerilla olma yolunda militanca bir katılımı esas almıştır. Herekol yoldaşımız en ön cephelerde cesareti, fedakârlığı ve atik yapısı ile düşmanına büyük darbeler indiren bir savaşçı duruşu sergilemiştir. Canlılığı ile her alanda dikkatleri üzerine çeken, yoldaşlarına güven ve moral veren bir karakterin sahibi olmuştur. Avaşîn’de sömürgeci Türk ordusunun işgal saldırıları karşısında en ön cephede yer alarak işgalcilere ağır darbeler vuran Herekol yoldaşımız, yeni dönemin gerilla taktiklerinde uzmanlaşmış ve gerçekleştirilen tarihi direnişe büyük emek vermiştir. Werxelê’de savaşın alt yapısının hazırlanması çalışmalarına büyük bir istekle katılan Herekol yoldaşımız, emekçi kişiliğiyle bütün yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmıştır. Partimiz PKK’nin militan çizgisinde derinleşmek için sürekli yoğunlaşma içerisinde olan yoldaşımız, kısa sürede öncülük düzeyine ulaşan yoldaşlarımızdan olmuştur.

Uzun yıllar Zagrosların zorlu coğrafyasında gerillacılık yürüterek halkımızın özgür bir gelecek sahibi olması için fedakârca çalışan ve fedaice savaşan Herekol yoldaşımızın ardında bıraktığı mücadele mirası her zaman biz geride kalan yoldaşlarının önünü aydınlatacaktır.

Dolu dolu bir yaşamın ve mücadelenin sahibi olarak halkımızın direniş tarihinde saygı ve minnetle anılacak olan Egîd, Rûgeş, Dijwar, Siyabend ve Herekol yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”