HPG: İşgalcilere tarihi darbe vuruldu, 16 asker öldü

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), Xakurkê-Hakkari hattında Türk işgal güçlerine yönelik düzenlenen eylemlerde en az 16 askerin öldüğünü açıkladı.

HPG-BİM, Türk güçlerinin işgal saldırılarına “tarihi bir darbe” vurulduğunu belirterek, 29 Mayıs günü gerçekleşen bir dizi eylemde en az 16 askerin öldürüldüğünü bildirdi. HPG, 28 Mayıs günü Xakurkê’ye yönelik hava bombardımanında ise bir gerillanın hayatını kaybettiğini belirterek, kimlik bilgilerini açıkladı.

Açıklamada, “Şehit Bager ve Şehit Ronya Devrimci Hamlesi kapsamında güçlerimizin işgal saldırılarına karşı eylemleri devam etmektedir. Güney Kürdistan topraklarını ve gerilla alanlarını işgal etmeye çalışan işgalci TC ordusu, güçlerimizin 29 Mayıs günü gerçekleştirdiği etkili eylemler sonucunda ağır darbeler almıştır” denildi.

HPG-BİM, bu kapsamda düzenlenen eylemlerin ayrıntılarını şöyle açıkladı:

“Saat 09.00, 13.00 ve 14.00’da güçlerimiz, Xakurkê bölgesine bağlı Şehit Şahan Tepesi’ne doğru ilerlemeye çalışan işgalci askerlere yönelik bir dizi eylem düzenlemiştir. Sabotaj taktiğinin etkili bir şekilde kullanılması sonucu düşman birliklerinin tam isabetle vurulduğu bu eylemlerde 4 asker öldürülmüş, 1 asker ise yaralanmıştır. Eylem ardından işgalci TC ordusu ölü ve yaralı askerleri Skorsky tipi helikopterler ile alandan uzaklaştırmıştır.

Saat 11.00’da Şehit Botan Tepesi’nde konumlanmaya çalışan işgalci TC ordusunun bir birliğine yönelik güçlerimiz tarafından ayrı bir eylem gerçekleştirilmiştir. Etkili bir şekilde yapılan bu eylem sonucunda 3 işgalci asker öldürülürken, 2 askerin ise yaralandığı gözlenmiştir. Yaralanan askerler helikopterlerle alandan uzaklaştırılırken ölmüş olup, bu eylemde öldüğü tespit edilen toplam düşman sayısı 5’dir. Ölen ve yaralanan asker sayısının daha fazla olduğu değerlendirilmektedir.

Saat 14.30’da güçlerimiz tarafından Lêlîkan Tepesi’nde konumlanan işgalcilere yönelik olarak da bir eylem düzenlemiştir. Düşman mevzii ve barınaklarının yoğun ateş altına alındığı bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir.

Saat 04.15’te güçlerimiz tarafından Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Esendere beldesindeki Şovê Karakol yerleşkesini hedefleyen bir eylem düzenlenmiştir. Bir düşman kulesinin isabetli bir şekilde vurulup imha edildiği bu eylemde 2 düşman askeri öldürülmüştür.

Saat 15.00’da güçlerimiz, Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Xeregol Tepesi’nde konumlanan işgalci TC ordusuna yönelik bir eylem gerçekleştirmiştir. Tepede bulunan düşman barınaklarının tam isabetle vurulduğu bu eylemde 5 düşman askeri öldürülmüştür. Eylem ardından işgalci TC ordusu çevresindeki alanları obüs ve havan topları ile rastgele bir şekilde bombalaması sonucunda ormanlık alanda yangın çıkmıştır.”

HAVA BOMBARDIMANINDA BİR GERİLLA HAYATINI KAYBETTİ

Açıklamada hayatını kaybeden gerillaya ilişkin ise şunlar belirtildi: “28 Mayıs günü Xakurke’ye bağlı Şêxzade alanına işgalci TC ordusuna bağlı savaş uçakları tarafından yapılan bombardımanlarda Rêbaz Mahabat (Reşit Hasan Nejad) isimli yoldaşımız şahadete ulaşmıştır.”

Hayatını kaybeden gerillanın kimlik bilgileri şöyle verildi:

Kod Adı: Rebaz Mahabad

Adı Soyadı: Reşit Hasan Nejad

Doğum Yeri: Mahabat

Anne - Baba Adı: Helim - Cafer

Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Mayıs 2019 / Xakurke

HPG-BİM, açıklamasında gerillanın mücadele yaşamına ilişkin de bilgiler vererek, başsağlığı dileğinde bulundu ve bağlılık sözü verdi: “1988 yılında Rojhılat Kürdistan’ın Mahabat kentinde dünyaya gelen Rebaz arkadaşımız, 2015 yılında Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne katılmıştır. Düşmanın Kürt halkına uyguladığı zulme başkaldırıp, gerilla saflarındaki yerini alan Rebaz arkadaşımız, katıldığı ilk günden itibaren fedakarca bir katılımın sahibi olmuştur. İşgalcilere karşı devam eden direniş süreci içerisinde aktif rol oynayarak düşmana ağır darbeler vuran Rebaz yoldaşımız, son anına kadar da Kürt halkının varlığını ve özgürlüğünü korumak için büyük bir emeğin sahibi olmuştur. Şehadete ulaşan başta Rebaz arkadaşımızın değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkının başı sağ olsun diyor, yoldaşımızın bize devrettiği mücadele bayrağını zafere taşırmanın sözünü veriyoruz.”

XAKURKÊ’DE EN AZ 9 ASKER ÖLDÜ

HPG-BİM ayrıca, “İşgalci TC ordusu, başlattığı işgal operasyonunu başarılı gösterebilmek için, özel savaş medyası üzerinden kamuoyuna yalan yanlış bilgiler servis etmektedir” diyerek, Türk medyasında çatışmalara ilişkin yer alan haberleri yalanladı.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Gerillanın etkin direnişi ile karşılaşan işgalciler her kayıp verdiklerinde kendi kayıplarını gizleyerek, çok sayıda gerillanın şehit düşürüldüğü haberleri ile başarısızlığını gizlemekte, sahte zafer naralarıyla kamuoyunu yanıltmaya çalışmaktadır. Operasyonun başladığı andan şu ana kadar Rêbaz yoldaşımız dışında gerilla kaybı olmayıp, sadece Xakurke bölgesinde tespit edilebilen ölü düşman askeri sayısı ise 9’dur. Yurtsever Kürdistan halkı ve demokratik kamuoyu bilmelidir ki Kürdistan Özgürlük Gerillası, görev ve misyonuna denk bir biçimde, nereden gelirse gelsin tüm saldırılara karşı canla başla direnmekte ve sömürgecilerin işgal saldırılarını sonuçsuz bırakmaktadır. Başta kahraman şehitlerimiz olmak üzere, Önderliğimizin özgür yaşam ideolojisi ve halkımızdan aldığı güçle mücadele yürüten Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın, bundan sonraki süreçte de gelişecek her türlü saldırı dalgası karşısında tarihi misyonunu yerine getirmenin bilinciyle hareket edeceği aşikardır.”