Irak'ta 4 parti, hükûmet kurmada anlaştı

Irak’ta 4 parti, ortak bir açıklama yaparak, hükûmet kurmada anlaştığını duyurdu. Partiler, en geniş tabanlı koalisyon için adım attıklarına dikkat çekti.

Irak'ta 12 Mayıs'ta gerçekleştirilen seçim sonuçlarından sonra gözler Irak’ta kurulacak muhtemel hükûmete çevrildi. Seçim sonuçları henüz açıklanmadan kendi aralarında bir dizi görüşme yapan ve birçok konuda anlaşan Mukteda Es Sadr’a bağlı Sariun, Haydar Abadi’nin Nasır listesi, Şii Lider Amr Hekim’in Hikme ve İyad Alavi’nin Vataniye listesi arasında en geniş tabanlı koalisyon anlaşması yapıldı.

Irak Yüksek Seçim kurulu tarafından seçimlerin kesin sonuçlarının açıklanmasından sonra eski başbakanlardan İyad Allavi adına Kazım Şammari, Mukteda es-Sadr, Başbakan Haydar Abadi, Şii liderlerden Ammar el-Hekim ve Sünni liderlerden Salih Mutlak, başkent Bağdat'taki Babylon Otel'de bir araya geldi.

MECLİS'E GİREN GRUPLARDAN AÇIKLAMA

Iraklı 4 liderin Meclis'e giren grupları Sairun, Nasır, Ulusal Hikmet ve Vataniyye koalisyonu tarafından ortak yapılan yazılı açıklamada, "Ülkemizin çıkarı ve göstericilerin taleplerinden hareketle, hükûmeti kurmak için en büyük meclis koalisyonunun çekirdeğini oluşturma kararı aldık" denildi.

Söz konusu koalisyonun diğer siyasi parti ve taraflara da açık olduğu belirtilen açıklamada, "Bu koalisyon, mezhepler üstüdür ve her türlü hizipçiliği reddediyor" vurgusu yapıldı.

Koalisyon için anlaşan partilerin bayramdan sonra hükûmet kurma çalışmalarına Kürtleri de dahil etmek için Hewler'i ziyaret edeceği belirtiliyor. Ayrıca Başur'da seçim sonuçlarını reddeden dört partiyi ikna etmek için KDP ve YNK bayramdan sonra parti merkezlerini ziyaret edecek.