Irak’ta 70’i aşkın Kürdün bulunduğu toplu mezar açıldı

Irak’ın başkenti Bağdat’ın 300 kilometre güneyindeki bir alanda, Saddam döneminde Kürtlere yönelik soykırımdan kalma bir toplu mezar açıldı. Mezarda, aralarında bebek ve çocukların da olduğu 70’i aşkın cenaze çıktı.

Doktor Zaid El Yusuf, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Aralarında kadınlar ve yeni doğan bebekten 10 yaşına varan çocukların da olduğu 70’i aşkın cenaze ortaya çıkarıldı” dedi.

Toplu mezarın Suudi Arabistan ile sınırı olan Müsenne vilayetinin güneyindeki Tel el Şeyhiye’de bulunduğu bildirildi.

Adli tıp doktoru, toplu mezarın üst katında sözkonusu cenazelerin bulunduğunu belirtirken, daha derindeki ikinci bir katmanda başka cenazelerin de olabileceğini ifade etti.

Doktor Yusuf, “Toplanan kanıtlar 1988 yılında toplu olarak infaz edildiklerini gösteriyor” dedi.

Doktor Yusuf, “Kadınların gözleri bağlı ve başlarından vurularak öldürülmüş, ama vücutlarının farklı yerlerinde rastgele sıkılmış kurşun izleri de var” ifadelerini kullandı.

2003 yılında ABD işgaliyle devrilen diktatör Saddam Hüseyin, 200 bin dolayında Kürdün katledildiği soykırımdan yargılanmadan önce asılarak idam edildi. Soykırım 1987 ile 1988 yıllarında gerçekleşmişti.

Toplu mezar, işkencesi ve infazları ile ünlenen Nugrat Salman cezaevinin yer aldığı çöllük alanda bulundu.

Irak’ın genelinde farklı etnik ve dini topluluklara mensup binlerce insanın yer aldığı toplu mezarlar bulunuyor. Saddam rejimine ait toplu mezar sayfası kapanmadan 2014’te bu kez DAİŞ vahşetiyle yeni bir sayfa açıldı. BM’ye göre 2017’de yenilen DAİŞ çeteleri arkalarında 12 bine varan cenazenin yer aldığı 200 toplu mezar bırakmış olabilir.

Resmi verilere göre, 1980 ile 1990 arasında Saddam rejimi, 1 milyonu aşkın kişiyi kaybetti. Halen yakınları cenazelerin çoğunun akıbetini bilmiyor.