'Irak uçakları PKK mevzilerini bombaladı’ iddiasına yalanlama

KDP’ye yakınlığı ile bilinen bazı basın organlarında Irak savaş uçaklarının Şengal’de “PKK mevzilerini” bombaladığı yönündeki haberler, Şengal sakinleri tarafından yalanlandı.

Şengal’de “PKK mevzilerinin” Irak savaş uçakları tarafından bombalandığı iddiası özellikle K24 tarafından ortaya atıldı. Haberde, Irak güçlerinin hava saldırısının PKK kaynakları tarafından doğrulandığı bile iddia edildi.

K24’e göre Bağdat yönetimine ait 8 savaş uçağı Pazartesi günü saat 16:30 sularında Şengal’e bağlı Geli Kersi bölgesindeki “PKK mevzilerine” saldırdı.

Rojnews’e konuşan Geli Kersi sakinlerinden Menur Şahdî, gerillaya yönelik saldırı haberini yalanladı. Şahdi, Şengal’den çekilmeden önce de HPG gerillalarının Geli Kersi’de bulunmadığına dikkat çekti.

Şahdi, DAİŞ saldırılarına karşı gerillaların Şengal’deki direnişini hatırlatarak şunları söyledi: “Şimdi Güney Kürdistan yönetimi başta olmak üzere Kürtler ve bölgedeki güçler DAIŞ’e karşı itibarlarını kurtardıkları için HPG’lilere minnet duymaları gerekirken, Irak hükümeti üzerinden PKK’lilerin hala bölgede olduğunu algısını yaratmaya çalışmakla tüm Êzidî halkına yönelik katliamlar yapan güçlere gerekçe yaratma peşindeler. Zaten PKK’liler Şengal’den çekilmeden öncesinde de haberde belirtilen Geli Kersi bölgesinde HPG’liler yoktu. Onun için Irak savaş uçakları PKK mevzilerini vurdu şeklindeki haberler gerçeği yansıtmıyor.”

HPG ve YJA Star gerillaları Nisan ayı başında Şengal’den çekilmişlerdi. Mart ayında açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “3 Ağustos 2014 koşullarının ortadan kalktığını” belirterek, Ezidilerin artık örgütlü bir toplum olduğunun altını çizmişti. KCK, Şengal ve çevresinde güvenliğin sağlandığını ve bu nedenle gerilla güçlerinin çekileceğini vurgulamıştı.

Gerillalar, 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin soykırım saldırılarına maruz kalan Şengal’a giderek, onbinlerce kişinin kurtulmasını sağlamıştı. Çetelere karşı bu direniş ve insani müdahale tüm dünyanın gündemine girmişti.