Kalkan: Çetin yoldaş ismini tarihe yazdırdı

Temmuz ayında Dersim'de yaşamını yitiren Dersim Eyalet Komutanı Çetin Serhat'ı anan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, "Çetin yoldaş, Apocu çizginin, özgürlük gerillamızın değerli bir neferi olarak ismini tarihe yazdırdı" dedi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, geçtiğimiz Temmuz ayında Dersim'de yaşanan çatışmada yaşamını yitiren Dersim Eyalet Komutanı Musa Çetiner’in (Çetin Serhat) mücadele hayatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Urfa'nın Siverek ilçesinde doğan Çetin'in 25 yıllık gerilla pratiği boyunca Kuzey ve Güeny Kürdistan'ın tüm alanlarında mücadele ettiğini söyleyen Kalkan, "PKK Merkez Komite Üyesi ve HPG Dersim eyalet komutanı Çetin Serhat (Musa Çetiner) yoldaşın şehit düştüğünü Merkez Karargah Komutanlığımız açıklamış bulunuyor. Acı haberi üzüntüyle öğrendik. Bu temelde Çetin yoldaşı parti yönetimimiz adına saygı ve minnetle anıyoruz.

Amacını başarma, anısını yaşatma sözümüzü bu vesile ile ifade ediyoruz. Başta Siverek halkı ve gençliği olmak üzere Kuzey Kürdistan halkını gençliğini, tüm Kürdistan gençliğini büyük şehidimiz Çetin Serhat yoldaşı doğru anlamaya, anmaya, sahip çıkmaya gerillalaşarak, yurtseverleşerek özgürlük mücadelemize daha güçlü katılmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

'PKK SİVEREK DİRENİŞİ İLE KENDİNİ BÜTÜN DÜNYAYA TANITTI'

Siverek'in PKK tarihindeki önemine değinen Kalkan, "Çetin yoldaş Siverek’te doğup büyümüş, Siverek insanının yiğit, mert, tez canlı, hızlı karar veren, aceleci özelliklerini kişiliğinde şekillendirmiş bir arkadaşımızdı. Mücadelemiz Siverek direnişi ile Kuzey Kürdistan’a yayıldı, bütün dünyaya kendini duyurdu. Kuzey Kürdistan’ın birçok kent ve kasabasında gelişme sağlamıştı. Hilvan direnişi önemli bir başarı elde etmişti. Ama PKK’nin kuruluşu Mehmet Celal Bucak’a dönük eylem ile anılan Siverek direnişi dediğimiz eylemlilikle kendisini ilan etti.

Mehmet Celal Bucak’a dönük eylemle, parti ilanımız 30 Temmuz 1979’da aynı gün yapıldı. Bir yerde Siverek ile PKK özdeşleşti. Siverekliler Hilvan direnişi ardından Hilvan’da direniş başarıya gidince ardından diyorlardı ki Hilvanlılar parti kuruyorlarmış. Yeni bir isyan başlatacaklarmış. Oysa isyan Siverek’te başlamıştı. Evet Hilvan direnişi ile büyük bir başarı elde etti. PKK’nin kuruluşu gerçekleşti ama bu tarihi büyük kuruluş kendisini Siverek Direnişi ile bütün dünyaya tanıttı, ilan etti" dedi.

'ÇETİN YOLDAŞ TARİHİN EN CESUR VE YİĞİT İNSANLARDAN BİRİ HALİNE GELDİ'

Siverek'in Kürt yurtseverliğinin en güçlü olduğu alanların başından gelen bir Kürdistan kenti olduğunu vurgulayan Kalkan devamla şunları belirtti: "Siverek’te Kürt gerçeğine, değerlerine çok bağlı, yoksul, emekçi, çalışkan insanları vardı. Tabi bir de egemen güçleri de vardı. Tarihi Kürt aristokrasi sınıfının oluştuğu bir sahaydı da... Yoksul, emekçi, çalışkan Siverek insanı Kürt yurtseverliğini, direnişçiliğini, Kürt kahramanlığını en çok temsil eden Kürdistan yörelerinden birisi oldu.

Kürt partileşmesi içerisinde de örneğin Kuzey Kürdistan’da ilk partileşme adımı da Siverek’te atıldı. Kuzey Kürdistan KDP’sinin kurucusu da, kurucu başkanı da bir Siverekliydi. Çetin yoldaş böyle bir alanda doğdu, büyüdü böyle bir toplumun özelliklerini edindi. Gerçekten de Siverek’te daha yoğun olarak somutlaşan Kürt emekçiliğini, çalışkanlığını, yiğitliğini, cesaretini, doğruluğunu, dürüstlüğünü kişiliğinde en ileri düzeyde somutlaştırdı. Kendisi karar verebilir, gücünü tanır hale geldikten sonra da bireysel çabayla bir şeyin kurtarılamayacağını gördü.

Çetin yoldaş, özgürlük mücadelesine katılarak özgür demokratik yaşama, insanca yaşama ulaşılabileceğini gördü. Böyle bir bilinçlenme temelinde evini, çocuklarını bırakarak mücadelenin en keskin alanı olan gerilla saflarına katılmaya karar verdi. Böyle bir kararlılığa ulaşmada hiç bir tereddüt etmedi. Gerillaya katıldıktan sonra da Siverek’te edindiği kişilik özelliklerini Apocu özgürlük bilinci ile parti anlayışıyla gerilla ölçüleri ile birleştirerek gerçekten de tarihin en cesur, en yiğit insanlarından bir haline kendisini getirmeye başardı."

‘MÜCADELE SAFLARINDA HEP EN ÖNDEYDİ’

Dersim Eyalet Komutanı Musa Çetiner’in mücadele saflarında hep önde olduğunu kaydeden Kalkan, "Hep en zor görevlerin üzerine gitti. Her zaman düşmana karşı, keskin zorluklar karşısında yılmaz, görev karşısında çalışkan ve cesur oldu. Dolayısıyla en zor koşulları başaran gerilla mücadelesi içerisinde kendini şekillendirdi geliştirdi. Kürdistan özgürlük gerillasının her zaman aranan seçkin bir neferi, savaşçısı oldu. Her düzeyde görev yürüterek, komutan olmayı başardı.

Zagros’tan Serhat’a, Behdinan’dan Dersim’e kadar Kuzey ve Güney Kürdistan’ın hemen her alanında en asi coğrafya parçalarında gerillalık yaptı. Savaşçı oldu, her düzeyde komutanlık yaptı. Uzun süre Serhat’ta büyük mücadeleler verdi. Zagros’ta yine büyük mücadeleler yürüttü. Sonunda parti eğitimi de görüp kendisini Önderlik ve parti çizgisinde eleştiri, öz eleştiri ile yenileyip, güçlendirerek saha komutanlığı düzeyinde Dersim’e gitti.

Binlerce şehit vermiş Dersim savaşçılığını da kendi şahsında birleştirip iki yıldan fazla Dersim’de en üst düzeyde komuta görevi yürüttüğü faşist soykırımcı TC sisteminin imha ve saldırılarına karşı Dersim gerillasına öncülük, komutanlık etti. Mücadelenin en keskin sürdüğü 2018 yılı yaz ortasında düşmanın saldırdığı ortamda şehit düştü. 25 yılı aşan bir yaşamını belirtiğimiz sahalarda gerillacılığa adadı" diye konuştu.

'HER ZAMAN APOCU ÖZGÜRLÜK ÇİZGİSİNİN KAZANACAĞINA İNANDI'

Çetiner'in Kürdistan’ın özgürlüğü, Kürt halkının dünya halklarıyla demokratik bir sistem içinde kardeşçe yaşaması ve kadın özgürlüğü çizgisinde toplumsal özgürlüğün sağlanması için ömrünü mücadeleye adadığını hatırlatan Kalkan, "Böyle bir mücadele içerisinde Siverek’te doğup büyüyen kişiliğini özgürlük aşkıyla, ruhuyla bilinciyle dolan iş yapma yetkisi, daha çok gelişmiş cesareti, fedakarlığı büyümüş bir kahraman kişiliği ortaya çıkardı. Çetin yoldaş, kendini, yoldaşlarını eğitti, faşist, sömürgeci düşmana karşı ruh, duygu olarak savaştı...

Apocu çizgiyle donanmış bir özürlük savaşçısı olarak gerilla ortamında zorluklar içerisinde her zaman en önde faşist, sömürgeci, soykırımcı düşmana karşı savaşmayı kendisine görev bildi. Böyle bir savaşı da büyük bir coşkuyla, heyecanla, kararlılıkla, cesaretle yürüttü. O'nda hiçbir zaman umutsuzluk geriye çekilme düşman karşısında zayıflık belirtisi görülmedi. Her zaman kararlılıkla, cesaretle, umutla hareket etti. Her zaman Apocu özgürlük çizgisinin gerilla savaşının büyüklüğüne ve kazanacağına inandı" dedi.

'ANISI ÖZGÜR KÜRDİSTAN'DA YAŞAYACAK'

PKK Merkez Komite Üyesi ve HPG Dersim eyalet komutanı Musa Çetiner'in Apocu çizginin, partinin ve özgürlük gerillasının değerli bir neferi olarak ismini tarihe yazdırdığını vurgulayan Kalkan konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Çetin yoldaşın anısı her zaman özgür Kürdistan’da yaşayacak, özgürlük mücadelemizde yaşayacak. Partimiz, gerilla güçlerimiz kadın, erkek bu değerli yoldaşını, komutanını hiçbir zaman unutmayacak.

Kürt gençliği, Kürt halkı özellikle de Siverek, Hilvan, Viranşehir, Urfa gençliği bu değerli komutanını, özgürlük savaşçısını iyi tanıyacak, sahip çıkacak, iyi anlayacak ve onun izinden yürüyecektir. Çetin yoldaş gibi, Çetin birer devrimci, yurtsever olmayı başaracak. Çetin yoldaşın anısına sahip çıkarak özgürlük mücadelesini çok daha katılacak. Parti yönetimimiz adına büyük şehidimiz, Dersim komutanı, partimizin Merkez Komite Üyesi Çetin Serhat yoldaşı bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, anısını özgür Kürdistan’da yaşatma amacını başarma sözümüzü bir kez daha yeniliyoruz."