Kayıpların eyleminde Leyla Güven selamlandı

Amed ve Batman'da insan hakları savunucuları ile aileler, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde Leyla Güven'in direnişine dikkat çekildi, duyarlılık çağrısı yapıldı.

 

AMED

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla eylemlerinin 518'incisini gerçekleştirdi. İHD şube binasında yapılan eylemde kayıp yakınları zorla kaybettirilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. Eylemde konuşan İHD Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, 66 gündür rehin tutulduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde açlık grevini sürdüren Leyla Güven'in durumuna değindi.

“Tecrit bir insan hakkı ihlalidir ve kabul edilemez” diyen Acer, “Yapılan haksızlık ve hak ihlallerini reddeden Leyla Güven, annesini cezaevinde kaybetti ve ona karşı son görevini yerine getiremedi. Yine Aysel Tuğluk'un annesinin cenazesinin gömülmesine izin verilmedi. Bu ırkçılığın geldiği son noktadır, bu hepimiz için bir utançtır" dedi. 

Eylemde, Amed'in Çınar ilçesi Aktepe köyünde 1994’ten beri kendisinden haber alınamayan, Ömer Öner’in akıbeti soruldu. Eylemde konuşan Öner'in eşi Nazire Baran, şunları söyledi: “1994’te gece saat 04.00 sıralarında hayvanları çıkarmak için çıktı ve bir daha gelmedi. Başvurmadığımız adli merci kalmadı, kendi bireysel arayışlarımız da buna dahil her yere sorduk, ama sonuç alamadık. Eşim 3 çocuk babasıydı ve devletin silahlandırdığı kişiler tarafından katledildi. Devlet, yıllarca faili meçhul cenazeleri bulmadı, mezarı olanların ise mezarlıklarına tahammül etmedi. Devlet bize bir mezarı bile layık görmedi. Bu zulmü unutmayacağız. Biz unutursak çocuklarımız unutmayacak. Bu mücadelemiz hiç bitmeyecek."

BATMAN

Batman’da İHD ve kayıp yakınları, 424’üncü kez kayıpların akıbetini sordu. İHD Batman Şubesi'nde yapılan eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Necdet İpekyüz, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar da destek verdi. Eylemde 2 Nisan 1994’te kaybedilen Mahmut Demirel’in akıbetini soran İHD Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay, Demirel'in Batman şehiriçi minibüsünde çalışırken kaybedildiğini ifade etti. Asutay, yapılan bütün başvurulara rağmen o günden sonra Demirel’den bir daha haber alınmadığını kaydetti.

Eylemde konuşan HDP Batman Milletvekili Rüştü Tiryaki, "Türkiye'de yaşanan anti-demokratik uygulamalara Batman İHD şubesinin bu koridorlarında yaşananlar tanıktır. Bu koridor Türkiye'nin ne durumda olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Türkiye'de yaşanan bu hukuksuz uygulamalara karşı bugün milletvekilimiz Leyla Güven bedenini açlığa yatırmıştır. Artık bu uygulamalar son bulsun ve Güven'in talepleri kabul edilsin" diye belirtti.