KCK'den 'Çarşema Sor' mesajı

KCK-Halklar Ve İnançlar Komitesi, Êzidîlerin Çarşema Sor (Kızıl Çarşamba) bayramını kutlayarak, “Êzîdî halkımız direnerek, şehitler vererek kendisini 21.yy’da da yeniden yaratarak Çarşema Sor bayram ruhunu kökleri üzerinde tekrar canlandırmıştır” dedi.

KCK-Halklar Ve İnançlar Komitesi, Çarşema Sor bayramı vesilesiyle yazılı bir mesaj yayınladı.

Êzidî halkının bayramını kutlayan KCK, geçmişten bugüne Êzidî halkının yaşadığı acılara, verdiği mücadelelere ve kazanımlarına dikkat çekti. KCK, “Başını faşist Türk devletinin çektiği Kürt soykırım saldırılarına en anlamı cevaplardan birinin de, Êzîdî halkımızın kimliğiyle kendi geleceğini garantileyecek demokratik özerk sistem inşası olacağı kesindir” vurgusunda bulundu.

KCK’nin mesajı şöyle:

“Êzîdî halkımız, yeni bir Çarşema Sor bayramını daha güvenli bir ortamda ve kendi özerk sistemini her gün biraz daha ete kemiğe büründürerek kutlamaktadır. Hareket olarak kökleri üzerinde yeniden dirilerek kendini var eden, kadim kültür değerleriyle daha güçlü buluşarak emin adımlarla özgür geleceğe yürüyen Êzîdî halkımızın bayramını kutluyoruz.

Êzîdî halkımız 3 Ağustos 2014 fermanından sonra geçen her gün daha büyük umut, inanç ve kararlılıkla Çarşema Sor bayramını kutlamaya başlamıştır. Halk ve hareket olarak 2019 yılına Leyla ve Nasır arkadaşların öncülük ettikleri açlık grevi direnişi ile girdik. Bu yıl ki Çarşema Sor, Kürdistan halkının ve dostlarının bu direnişin verdiği ruhla büyük mücadele içinde kutlanmaktadır. Onlarca defa büyük zorluklar ve tehlikelerle yüz yüze kalmış, 73 ferman yaşamış Êzîdî halkımızın da bir parçası olduğu bu direniş, Çarşema Sor bayramını her zamandan daha fazla anlamlı kılıyor.

Bu yıl ki Çarşema Sor bayramını, 3 Ağustos 2014 katliamcısı insanlık düşmanı DAİŞ çetesini askeri olarak bitiren QSD zaferi ile kutluyor olmak ayrı bir anlam yüklemektedir. DAİŞ destekçisi, besleyeni ve kollayanı Erdoğan adlı çete başının da 31 mart yerel seçimlerinde aldığı yenilgi, bu yılki Çarşema Sor bayramının bayram sevincini iki kat daha artırmıştır. Bu iki önemli zaferi en başta Êzîdî halkımıza armağan etmek istiyoruz. Sömürgeci soykırımcı TC devletinin, Kürdistan özgürlük savaşçılarının ve halkının büyük fedakarlıkla sürdürdüğü direnişle kesinlikle yenilgiye uğratılacağının garantisi olan bu zaferler, en çok da Êzîdî halkımızın geleceğini garantilemiştir. Êzîdî halkımızın Şengal merkezli inşa ettiği özerk yönetimini ve öz savunmasını bu zafer hamlelerinin bir parçası olarak görüyoruz. 2019 Çarşema Sor bayramı, geçmiş bayramlardan farklı olarak böyle bir kazanım ve kararlık içinde kutlanmaktadır. Êzîdî halkımızın da bu yılki bayramlarını bu duygu ve düşünce ile kutlayacaklarına inancımız tamdır.

Başını faşist Türk devletinin çektiği Kürt soykırım saldırılarına en anlamı cevaplardan birinin de, Êzîdî halkımızın kimliğiyle kendi geleceğini garantileyecek demokratik özerk sistem inşası olacağı kesindir. Erdoğan ve çetesi DAİŞ, Êzîdîleri katlederek ve topraklarından sürerek Êzîdîliği yok etmeyi amaçlamıştı. Özgür Kürt ruhu ve demokratik ulus inancı, DAİŞ’i askeri olarak yendi. Erdoğan ise her ne kadar ABD ve Rusya arasındaki çelişkilere dayanarak ömrünü uzatmaya çalışıyor görünse de, son seçimlerde aldığı darbe ile tümden yok olup gidecek bir sürece girmiştir. Yeter ki ‘Tecridi Kıralım, Faşizmi Yıkalım, Kürdistan'ı Özgürleştirelim’ direniş hamlesinin fedai ruhuyla direnişi ve mücadeleyi birlikte daha da yükseltelim. Êzîdîleri katleden ve aralıksız saldırı ve tehditlerle sonuç almak isteyen bu iki çete yok oluyorken, Êzîdîler kendi savunma güçleri, kadın ve gençlik örgütleri başta olmak üzere çok sayıdaki kurum ve örgütleriyle dimdik ayaktadır. Bu dirilişi sağlayanlar en başta şehitlerimizdir. Bu bayram vesilesiyle Êzîdî halkımızı yok olmaktan kurtaran büyük şehitlerimizi bir kez daha anıyor ve anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Êzîdî halkımızın kendilerine yönelen değişik biçimlerdeki tehlikelerin bilinciyle öz savunma ve siyasi çabaları yanında işbirlikçi hainler karşısında daha duyarlı ve yurtsever çizgide hareket ederek kendi birliklerini geliştirmeleri gerektiğini belirtmek istiyoruz. Büyük şehidimiz Mam Zeki Şengalî ve diğer tüm şehitlerin bunu bize emrettiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Değerli Êzîdî halkımız, Sevgili Şengalliler;

2019 Çarşema Sor bayramını çok daha büyük bir irade, azim ve bir kaç yıl öncesine göre tehlikeleri daha az bir ortamda kutluyor olmak, kuşkusuz çok büyük bir kazanımdır. Yaşayarak gördüğümüz gibi, bir toplumu ve inanç gurubunu koruyan, geleceğini güvence altına alarak ona değerler kazandıran şey, bilinçlenmek, örgütlenmek ve mücadele etmektir. Birliğini güçlendirmektir. Bu kazanım, Êzîdî halkımızın kazandığı özgürlük bilincinin düzeyini de göstermektedir. Sadece Çarşema Sor bayramını değil tüm bayram ve etkinlikleri bilinç kazandıran, azim ve irade veren Mam Zekilerin çizgisiyle kutlamak gerektiği kesindir.

Cejna İmanê Çarşema Sor, yaratılışın bayramıdır. Êzîdî halkımız direnerek, şehitler vererek kendisini 21.yy’da da yeniden yaratarak Çarşema Sor bayram ruhunu kökleri üzerinde tekrar canlandırmıştır. Her diriliş, bedel verilerek yaşanan direniş sayesindedir. Êzîdî halkımızın direniş kalesi bugün Şengal’dir. Şengal toprakları da yeniden “Heqwar” mekanı olmaya başlamıştır. Özelde Êzîdî halkımız genelde de tüm halkımız, tam olarak Çarşema Sor bayramının inancına ve ruhuna denk bir dönemi yaşamaktadır. Şengal’den tüm Êzîdîlere umut veren, irade kazandıran ve özgür bir geleceği garantileyecek olan bir sistem yükseltilmektedir. Bir kez daha Êzîdî toprakları Heqwar olmaya başlamıştır. Bu ruh tüm Kürt halkının azmini, moralini, birliğini ve dirliğini her zamandan çok büyütmüştür. Bir kez daha Êzîdîler, inanç ve halk kimlikleriyle oldukça anlamlı ve derin bir bilinçle buluşmaya başlamıştır. Bu bilinç ve duygular temelinde geçmişleriyle daha güçlü buluştukça, Êzîdîlik de özüyle daha sağlam buluşmaktadır. Halkımızın direniş kültürü bir kez daha içinde Şengal zirvelerinin de olduğu Kürdistan topraklarında yeniden destanlar yazmaktadır. Kürtlük Êzîdîlerle birlikte kadim değerleriyle bu kez demokratik ulus temelinde yenilmemecesine yeniden buluşmuştur. Çağdaş ‘Derwêş’ ve ‘Êdulêler’ demokratik özerk Kürdistan'ı inşa etmekte ve yenilmez bir ruhla savunmaktadır. 2019 Çarşema Sor bayramını bu anlam ve duygular içinde kutluyor olmanın kendisi de bir zafer olmaktadır. Biz de hareket olarak bu duygu ve düşüncelerle Êzîdî halkımızın bayramını bir kez daha kutluyor, bu bayramı büyük bir heyecan ve inançla kutlamamızı sağlayan kahraman şehitlerimizi Mam Zeki Şengalî şahsında bir kez daha anıyor, uğruna can verdikleri halkların özgürlük davasının nihai zaferi için mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz.”

KNK: TEHLİKELER DEVAM EDİYOR

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) de bir açıklama ile Çarşema Sor bayramını kutladı. KNK, “Êzidîlerin Çarşema Sor Bayramı’nın tarihi ve dini bir anlamı var. Êzidî inancı Kürdistan’ın en eski inançlarından biridir” dedi

“Umarız Çarşema Sor bayramı, dini, toplumsal ve tarihi değerler üzerinde etki oluşturur ve halklar arasında kalıcı bir barış sağlar” diyen KNK, şunları ekledi:

“Êzidî halkımız üzerindeki tehlikeler devam ediyor. Êzidî halkının korunması için bütün halklar ve güçlerin bilinçli olması ve Êzidî halkına sahip çıkmalıdır.”

TEVGERA AZADÎ: KATLİAMLARA KARŞI BİRLİK OLMALI

Tevgera Azadi ise, Êzidîlerin tarih boyunca yaşadığı katliamları hatırlatarak, “Bir taraftan Çarşema Sor Bayramı’nı kutlarken, diğer taraftan DAİŞ çetelerine son verilmesini kutluyoruz” dedi.

Tevgera Azadi, şöyle noktaladı: “Kürt gençleri ve kadınları, partiler ve bütün şahsiyetler katliamların bir daha tekrarlanmaması için birlik olmalılar. En iyi yol demokrasi mücadelesidir. Demokratik konfederalizm ve demokratik özerk yönetim temelinde çalışmalarını yürüten Rojava deneyimini alternatif olarak geliştirmeliyiz.”