KDP’nin halkı PKK’ye karşı kışkırtma girişimleri boşa çıktı

Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentine bağlı Sidekan içesinde muhtar, toplumun ileri gelenleri, bölge halkı ve KDP’li yetkililerle bir görüşme yapan KDP heyeti, halkı PKK’ye karşı eylem yapmaya ikna edemedi.

Hewlêr’ın Sidekan ilçesine bağlı Bradost’ta halk 12 Temmuz Cuma günü hutbeden sonra Türk devletinin işgal saldırılarına karşı eylem yapmak için hazırlıklar yaptı. Halkın işgalcilere karşı eylem yapacağını duyurması üzerine aralarında KDP’li yetkiler halkı eylem yapmaması için tehdit etti. Cuma günü yapılması planlanan eylemin engellenmesinin hemen ardından aralarında KDP’li parlamenterlerinin de olduğu çok sayıda kişi 13 Temmuz Cumartesi günü bölgeye giderek, Hewlêr’ın Sidekan içesinde muhtar, toplumun ileri gelenleri, bölge halkı ve KDP’li yetkililerle bir görüşme yaptı.

Sidekan’a gidenler arasında 1 Haziran 2018’de Bradost’a bağlı Bermizê köyünde işgalci Türk askerini karşılayıp, köyü gezdiren KDP’li Erşed Hisên Lolani de vardı. Lolani, işgalcileri karşılamasının ardından 30 Eylül’de yapılan parlamento seçimlerinde KDP’den parlamenter seçildi.

KDP, HALKI PKK’YE KARŞI EYLEM YAPMAYA ZORLADI

Toplantıya katılanlardan alınan bilgilere göre, KDP’li heyetin yaptığı toplantıda, halkın Türk devletine karşı değil, PKK ve Rojhilatlı güçlerin aleyhine eylem yapması için baskı yapılmasını istedi.

KDP’nin PKK ve Rojhilat güçlerine karşı eylem yapılmasını istemesi üzerine toplantıya katılan bölge halkının, gerillaların sivil yerleşim yerlerine hiç girmedikleri ve onlarla hiçbir sorunlarının olmadığını belirtti. Bölgede gerillaların sivil yerleşim yerlerinden uzak olduğunu dile getiren halk, “Yüksek yerlerde bulunuyor. Ancak buna rağmen Türk devleti köyleri ve sivil bölgeleri bombalıyor” dedi.

HALKTAN TEPKİ: GİDİN İŞGALİ DURDURUN

Toplantıda tartışmaların devam ettiği sırada muhtarın KDP’li parlamenterlere, “PKK her şey için bahane gösterilemez. Her şey çok net bir şekilde ortadadır. Siz kendiniz bile bizzat bölgeye gelip, yaşananları yerinde görebilirsiniz. Türk devletinin sivil yerleşim yerlerine yaptığı saldırıların hiçbirinde PKK’nin kaybı yaşanmamıştır. Bunu ispatlayacak bir durum da yok.

Bizim sizden isteğimiz görüşmelerle, çözümle Türk devletinin bölgeye yönelik işgal saldırılarının önünü almanızı istiyoruz. Rojhilatlı HDK-İ ve HDK partililere de sivil yerleşim yerlerinden uzak durmalarını isteyin. Gerillalar sivil yerleşim yerlerine girmiyorlar. Zaten onlar da bunu güvenli görmüyorlar. Ama olur da gelseler bile biz onlarla konuşabilir, durumu anlatabiliriz. Gerillalar bizi dinler” dedi.

KDP’DEN HALKA ANTİ PROPAGANDA

Toplantıda istediklerini alamayan KDP heyetinin, halk içinde ve pazarda da gezip PKK’ye karşı antipropaganda yaptığı öğrenildi. Ancak halkın heyetin dediklerine kanmadığı ve hiçbir şekilde PKK’ye karşı bir eylem içinde olmayacaklarını aktardığı belirtildi.

Bölgeye giden KDP heyetinin, Sidekan’da halkı PKK’ye karşı eylem yapmaya ikna edemediği için yapmak istedikleri eylemi yaptıramadan döndü.