KDP ve YNK'den ortak toplantı

KDP ve YNK, Irak’ta yeni hükümetin kurulması için yürütülen müzakerelere ilişkin toplantı yaptı. Toplantı ardından düzenlenen basın açıklamasında, Kürtlerin Bağdat’ta temsiliyetinin güçlü olması gerektiği dile geldi.

KDP ile YNK, bugün saat 11.30’da Hewlêr’de toplandı. Görüşmede, Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki gelişmelerin yanı sıra, Bağdat’ta yeni hükümetin kurulması konuları ele alındı.

Toplantı sonrası iki parti adına YNK Polibüro Üyesi Sadi Ahmed Pire ile KDP Politbüro Üyesi Mahmud Muhammed ortak basın açıklaması düzenledi.

KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, Kürtlerin güçlü bir şekilde Bağdat’a gitmesi gerektiğini belirterek, “YNK ile aramızda bir koordinasyon var. Bağdat’taki siyasi taraflarla neler konuşulacağını ele aldık. Bununla birlikte diyalog kapımız herkese açık olacak” diye konuştu.

Sadi Ahmed Pire ise, Bağdat’ın başta anayasanın 140’ıncı maddesi olmak üzere anayasanın tamamını uygulaması gerektiğini vurguladı.

Geçmişte Kürdistan Bölgesi’nin azledilmesi için ambargonun uygulandığını hatırlatan Pire, “Bu ve benzeri girişimler hiçbir zaman sonuç vermedi. Bu girişimler Irak’a da yaramadı. Irak’ın üzerinde kurulduğu temel prensiplere geri dönülmeli” dedi.

Pire, KDP ile YNK'nin kapılarının bütün Kürdistanlı partilere açık olduğunu ifade ederek, “Projenin asıl amacı Kürdistan halkının haklarının sağlanmasıdır. Bütün tarafların bu proje içinde yer almasını arzu ediyoruz” diye konuştu.