KDP ve YNK’nin Kerkük toplantısından ne çıktı?

Kerkük’ün Karahincir ilçesinde KDP ve YNK öncülüğünde bir toplantı yapıldı. Toplantıya bir çok Kürt partisi dahil edilmedi. Hakim iki partinin Kerkük valiliği ve Kerkük il meclisine işlerlik kazandırılması konusunda anlaşma sağladıkları ortaya çıktı.

Hafta içinde KDP ve YNK’nin Kerkük’ün Karahincir ilçesinde Kürt partileri arasında bir toplantı gerçekleşti. Toplantıda Tevgerê Azadiyê Komelgeyê Kurdistan ve bir çok Kürt partisi yer almadı.

Toplantıdan sonra YNK, Kerkük valiliği için adayını açıkladı. YNK’nin pilotbüro üyesi Rızgar Ali, aday gösterildi.

Bu adımdan sonra bu kez KDP Kerkük-Germiyan Başkanlık Meclisi Üyesi Muhammed Kemal, “Dört kişi Kerkük valisi olmak istiyor. Bunun üzerinde konuşulması gerekiyor. Ayrıca Irak Cumhurbaşkanlığı koltuğunun netleşmesi gerekiyor. Çünkü bu konular birbirine bağlı” açıklamasında bulundu.

YNK Kerkük Teşkilatı Yardımcısı Cemal Şükür ise, “Resmi olarak yalnızca Rızgar Ali YNK’nin adayı olarak gösterildi. Bunu Politbüromuz dışında Kerkük halkı da biliyor. Kerkük için bir an önce bir valinin belirlenmesi gerekiyor. Vali olmadığından dolayı Kürtler her gün bir koltuk kaybediyor” dedi.

Geçen hafta içinde yapılan toplantıda Kerkük’ün valilik sorunu ile birlikte merkezi hükümetin bölgeye el koyduğu 17 Ekim’den bu yana, KDP meclis üyelerinin katılmamasından ötürü işlevsiz kalan Kerkük İl Meclisinin aktifleştirilmesi de ela alındı. Bunun için dört kişilik bir komitenin oluşturulduğu bildirildi. Meclisin aktifleşmesi için kurulan komitenin gelecek hafta ilk toplantısını yapacağı öğrenildi.

TÜRKMENLER KARŞI ÇIKIYOR

Kürt partilerinin düzenlediği ortak taoplantıya karşı çıkan Kerkük’teki Türkmen partiler, Kerkük valilik koltuğunun Kürtlere verilmesini kabul etmiyor.

Ankara destekli Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) Politbüro Üyesi Kasım Kazancı, “ITC olarak hiçbir şekilde 16 Ekim öncesine dönülmesini kabul etmiyoruz. Irak hükümetinin Kerkük’ü kontrol etmesini istiyoruz. Tek bir partinin Kerkük’e hükmetmesini kabul etmiyoruz” dedi.

İTC’nin itirazına karşı Kürtler, Kerkük’teki askeri koşulların son bulması için, valinin seçilmesinin ardından, il meclis başkanı yardımcılığına bir Türkmenin, vali yardımcılığına da bir Arap’ın atanmasını istiyor.