KNK: Türk devletine karşı açık tutum alınmalı

KNK Yürütme Konseyi, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik bombardımanlarını sert bir dille kınayarak, Türkiye'ye karşı açık tutum alınmasını istedi.

KNK Yürütme Konseyi, Türk devletinin son zamanlarda Kürdistan’a yönelik sınırötesi bombardımanlarını arttırdığını belirterek, Duhok ve Hakkari arasındaki bölgelerin saldırıların hedefi olduğuna dikkat çekti.

Son bir yıl içerisinde Zap çevresi ve Medya Savunma Alanları’na yönelik bombardımanlarda sivil katliamları gerçekleştirildiğini kaydeden KNK, özellikle Zap suyu çevresindeki köylerin bu saldırılardan yoğun bir şekilde etkilendiğini ifade etti.

Çarşamba günü katledilen sivilleri hatırlatan KNK, “Bombardımanların yanısıra Zaxo-Duhok hattından Amediye’ye kadar yerleştirilen askeri üslerden de saldırılar yapılıyor ve yerel halkın yaşamı engelleniyor” dedi.

En son Dêralok, Reşawa ve Şêladizê’de yönelik saldırı sırasında Êtûtê köyü sakinlerinin katledildiğini belirten KNK, “Türk devleti Kürdistan’ın bu bölgelerini atış poligonuna çevirdi” diye belirtti.

Bu saldırıların ardından bölge halkının tepkisini güçlü bir şekilde göstererek, Sirê’deki Türk üssünü kuşatarak yaktığını hatırlatan KNK, yerel halkın Türk devletinin bölgede varlığını istemediğini vurguladı.

Türk devletinin askeri üssünü korumak için takviye asker ve helikopterler gönderdiğini belirten KNK, Türk devletinin operasyonları ve bölgede asker üs kurmasının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Türk üslerinin çıkarılmasını isteyen KNK, “Türk devleti bu saldırıları ile Irak Federal Devleti’nin hukuku ayaklar altına alıyor” dedi. Bu saldırıların Kürdistan Bölgesi’nin sınırları içerisinde gerçekleştiğini belirterek bölgenin Federal Irak hükümetine bağlı olduğunu hatırlatan KNK, “Hem Kürdistan Bölgesi hükümeti hem de Irak Federal Hükümeti, devlet hukuku ile kendisini savunmalı ve Türk devletine karşı açık tutum almalı” dedi.

KNK, Kürdistan Bölgesi hükümetinden, kendi statüsünü kullanarak Türk devletinin saldırısını Bağdat yönetimi ile görüşmesi ve BM’den Türkiye’ye sert bir uyarı talebinde bulunmasını istedi.

Türk devletinin saldırıların sert bir dille kınayan KNK, “Bu saldırılara son verilmeli” çağrısını yaptı.

Kürdistanlı sivil ve siyasi sorumlulara da çağrıda bulunan KNK, operasyonlara karşı seslerini yükseltmelerini isterken, bombardımanda hayatını kaybedenler için de başsağlığı dileğinde bulundu.

KNK, son olarak tüm Kürdistan halkından, saldırılara maruz kalan bölge sakinleri ile dayanışma içerisinde olmalarını istedi.