KNK Newroz’da ulusal birliği güçlendirmeye çağırdı

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi, Newroz vesilesiyle yaptığı açıklamada “Kürtler içinde birlik sağlanmalı ve ulusal birlik güçlendirilmelidir. Ne olursa olsun bu yılı özgürlük yılı yapmalıyız” dedi.

KNK Yürütme Konseyi yaptığı yazılı açıklamada “Newroz, Kürdistan tarihinde her zaman önemli bir yere sahiptir. Newroz direnişin, başkaldırının, zulme karşı zaferin, özgürlüğün bayramıdır. Zulme karşı mücadele temelinde ortaya çıkan Newroz; baskıya, işgale ve her türlü köleliğe karşı kurtuluşun ve özgürlüğün simgesi oldu” dedi.

“Bugün Kürt halkı, yıllarca verdiği emek ve fedakarlıklarla Newroz’u büyük bir halk bayramı ve direniş günü haline getirmeyi başarmıştır” diyen KNK, devamla şunları ifade detti.

“Newroz verilen bu emekle uluslararası arenada bir Kürt bayramı olarak tanınmıştır. Kürt halkı Newroz’u tarihi anlamı ile birlikte tüm Kürdistan’da ve yurt dışında kurtuluş ve özgürlük amacıyla kutluyor. Kürtler, her cepheden verdiği mücadele ile köylerde, kentlerde, cezaevlerinde ve yaşamın her alanında Newroz’u kurtuluş ve özgürlük mücadelesinin bir zemini haline getirmiştir.

Bugün Kürdistan genelinde Newroz ateşi harlanmıştır. Rojava’da Newroz resmi olarak kutlanıyor. Doğu ve Kuzey Kürdistan’da işgalcilerin baskı ve engellerine rağmen Newroz’u tarihi anlamı ile kutlamakta, kurtuluş ve özgürlük ateşi daha gür yükselmektedir.

Bu Newroz ile yeni bir yıla başlıyoruz. Geçtiğimiz yıl her alan mücadele yılı oldu. Doğu Kürdistan ve İran genelinde son 6 aydır kadınların öncülüğünde ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganıyla çok büyük bir isyan yaşanıyor. Rojava ve Kuzey Kürdistan’da büyük bir deprem felaketi meydana geldi ve on binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan mağdur oldu. Düşman, bu duruma rağmen saldırılarına ara vermeden devam ediyor.

Bu yılın da büyük mücadeleler verilen bir yıl olacağı şimdiden belli. Düşmanlarımız birçok taraftan saldırıyor. Özellikle Türk devleti, halkımızın kazanımlarını yok etmek için Kuzey’de, Güney’de ve Rojava’da büyük bir saldırı arayışındadır. İran hükümeti de halkımızı ve aktivistleri hedef alıyor. Güney Kürdistan’da resmi bir statü olmasına rağmen sorunlar devam ediyor. Düşmanlarımız bu statüyü zayıflatmak ve yok etmek için çalışmaktadır. Halkımızın Rojava’daki kazanımlarını yok etmek için Türk devletinin işgal saldırıları devam ediyor. Suriye rejimi ise fırsat kolluyor.

Bu yıl aynı zamanda Lozan Antlaşması’nın da 100’üncü yılıdır. Düşmanlarımız bir yüz yıl daha Lozan Antlaşması’nın statüsünü bizlere dayatmak istiyor. Bizde, Lozan Antlaşması’nın bize dayattıklarını parçalamak istiyoruz. Düşmanların planlarına karşı birliğimizi güçlendirmeli, bu yılı birlik ve beraberlik yılı yapmalıyız.

Bu durum görev ve sorumluluklarımızı da belirlemektedir. Tüm işgalcilere karşı önlemler alınmalı, savunma güçleri güçlendirilmeli, düşman saldırıları püskürtülmeli, mevcut kazanımlar korunmalı ve yeni kazanımlar elde edilmelidir. Bu çerçevede Kürtler içinde birlik sağlanmalı ve ulusal birlik güçlendirilmelidir. Ne olursa olsun bu yılı özgürlük yılı yapmalıyız.

Newroz’u taşıdığı anlamıyla, direniş ruhuyla kutlayacağız. Halkımıza, her yıl olduğu gibi meydanlara çıkarak Newroz’u karşılama ve kutlama çağrısında bulunuyoruz.

Kürdistan’ın kurtuluş ve özgürlük mücadelesinin bu önemli dönemecinde Newroz ateşi Kürdistan halkının ve ulusunun birlik ve beraberliğine ışık tutacaktır.

Bu inançla KNK olarak, Kürtlerin ve Kürdistanlıların 21 Mart ulusal Newroz bayramını kutluyoruz.”